26 °C Argos, GR
12 Αυγούστου 2020

Αργείος επιστήμονας τιμήθηκε από το Ίδρυμα Μποδοσάκη

Πέντε ‘Ελληνες επιστήμονες, ηλικίας έως 40 ετών, που διαπρέπουν στο εξωτερικό βράβευσε το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Μεταξύ τους ο Αργείος, Στέλιος Μιχαλόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπράουν, στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών.

 

Συνδυάζει στην έρευνά του τα οικονομικά με τις ανθρωπιστικές επιστήμες. «Έως τώρα είχε αναπτυχθεί η μακροοικονομία, που μελετά την οικονομία των κρατών και η μικροοικονομία που εστιάζει στα άτομα» εξηγεί, «οι οικονομολόγοι όμως δεν είχαν ασχοληθεί με την ενδιάμεση κατηγορία, δηλαδή τις ομάδες στις οποίες ανήκουν οι πολίτες». Η φυλετική ομάδα, η ομιλούσα γλώσσα, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις επηρεάζουν και την οικονομική συμπεριφορά μας. «Προ εικοσαετίας οι οικονομολόγοι είχαν διαπιστώσει ότι τα κράτη, στα οποία επικρατούν οικονομικές ανισότητες, δεν είχαν καλή πορεία» επισημαίνει, «αυτό το είχαν αποδεχθεί ως δεδομένο, χωρίς να αναζητήσουν τις αιτίες». Ο ίδιος έθεσε αυτό το θεμελιώδες ερώτημα, που αποτέλεσε την απαρχή της πρωτότυπης έρευνάς του σχετικά με την επίδραση του παρελθόντος στη σύγχρονη οικονομική ζωή. «Χαρακτηριστικά παραδείγματα συναντούμε στην Αφρική με την έντονη εθνοτική ποικιλομορφία, όπου ενώ στα αστικά κέντρα (π.χ. Γιοχάνεσμπουργκ) αποκομίζει κανείς την αίσθηση ενός κράτους με κανόνες, μόλις λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, η ισχύς του εκάστοτε φύλαρχου μπορεί να είναι τέτοια που να ελέγχει την αστυνόμευση και να καθορίζει τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης». Εσχάτως, ο κ. Μιχαλόπουλος με την ομάδα του διερευνά πώς καλλιεργούνται κάποιες αξίες εντός της κοινωνίας, όπως η εμπιστοσύνη, η διάθεση ανάληψης ευθύνης και ο αλτρουισμός. «Διαπιστώσαμε τη μεγάλη δύναμη της προφορικής παράδοσης, των ιστοριών που ανάγονται στον 19ο αιώνα αλλά ακόμα διηγούμαστε στα παιδιά» καταλήγει, «εν προκειμένω, οι λαοί που μεγαλώνουν με ιστορίες γεμάτες ανατροπές και απρόοπτα, είναι πρόθυμοι να πάρουν ρίσκα».

Ο Στέλιος Γ. Μιχαλόπουλος του Γεωργίου γεννήθηκε το 1979 και μεγάλωσε στο Άργος. Από το 1997 έως το 2002 φοίτησε στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό στην Οικονομική Θεωρία. Το 2002 ξεκίνησε τις διδακτορικές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Brown στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έτυχε διαφόρων διακρίσεων, όπως η εκλογή του στην Phi Beta Kappa (την παλαιότερη ακαδημαϊκή κοινότητα τιμής στις ΗΠΑ), και υποτροφιών περιλαμβανομένων του Ιδρύματος Fulbright, της PricewaterhouseCoopers, και του Ελληνικού Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Από το 2008 μέχρι το 2012 ήταν επίκουρος καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Tufts στη Βοστώνη. Το 2012 επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο Brown όπου και το 2016 εξελέγη στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή. Το 2011-2012 ήταν μέλος του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών στο Princeton των ΗΠΑ. Επίσης, έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στο Harvard Business School στο INSEAD και ακαδημαϊκός ερευνητής στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Μινεάπολης.

Η έρευνα του επικεντρώνεται στην ανάδειξη των ιστορικών κληρονομιών, του πολιτισμού και της βιογεωγραφίας στη διαμόρφωση της σύγχρονης οικονομικής δυναμικής μιας κοινωνίας.

Η αναγνώριση των θεμελιωδών δυνάμεων που διαμορφώνουν την εξέλιξη των εισοδημάτων σε βάθος χρόνου είναι αναγκαία συνθήκη για την κατανόηση της αποτελεσματικότητας των σημερινών πολιτικών. Στην προσπάθεια μελέτης του τρόπου με τον οποίο η ιστορία ενός τόπου διαμορφώνει την οικονομική δυναμική του, υπάρχει επιλογή μεταξύ μικροοικονομικών αναλύσεων και μακροοικονομικών μελετών. Από τις πρώτες είναι δύσκολο να εξαχθούν γενικά συμπεράσματα ενώ για τις δεύτερες η εμπειρική ταυτοποίηση αποτελεί μια συνεχόμενη πρόκληση. Αναγνωρίζοντας τη θεμελιώδη σημασία των κοινωνικών ομάδων στον προσδιορισμό της ατομικής οικονομικής συμπεριφοράς, η δουλειά του στοχεύει στη γεφύρωση αυτού του χάσματος αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα των εθνοτικών, γλωσσικών και θρησκευτικών ομάδων μέσα σε μία κοινωνία.

Εστιάζοντας στην αλληλεπίδραση μεταξύ πολιτισμικών ομάδων και οικονομικής ανάπτυξης, δημιουργεί καινοτόμες εμπειρικές στρατηγικές που συνδυάζουν ιστορικές, ανθρωπολογικές και γλωσσικές πηγές με μη συμβατικές μετρήσεις οικονομικής δραστηριότητας (όπως τη χρήση δορυφορικών εικόνων φωτεινής πυκνότητας) για τη διεξαγωγή αυστηρών εμπειρικών αναλύσεων.

Η έρευνά του συμβάλλει στα πεδία της οικονομικής ανάπτυξης και της πολιτικής οικονομίας με έμφαση στους παρακάτω τομείς: (I) οι καταβολές και οικονομικές συνέπειες του σχηματισμού εθνολογικών και θρησκευτικών ομάδων, (II) ο ρόλος της αποικιοκρατίας στην ανάπτυξη της Αφρικανικής ηπείρου (III) η σημασία της προφορικής παράδοσης για τη δημιουργία πεποιθήσεων και οικονομικών προτιμήσεων και (IV) οι οικονομικές και πολιτικές συνέπειες προσφυγικών ροών τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους γηγενείς πληθυσμούς.

Έχει δημοσιεύσει σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, όπως American Economic Review, Econometrica, Journal of Political Economy και Quarterly Journal of Economics. Με ομιλίες σε πάνω από 100 διεθνή συνέδρια, σε 2 εξ’ αυτών ως κεντρικός ομιλητής, η έρευνά του αναγνωρίστηκε το 2015 με το Βραβείο Αριστείας στις Παγκόσμιες Οικονομικές Υποθέσεις από το Ινστιτούτο Kiel για την Παγκόσμια Οικονομία. Διατελεί μέλος της συντακτικής επιτροπής 4 διεθνών επιστημονικών περιοδικών και έχει συνδιοργανώσει 5 διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Ταυτόχρονα είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Έρευνας και Οικονομικής Πολιτικής (CEPR) και στο Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών (NBER). Το ερευνητικό του έργο έχει χρηματοδοτηθεί από διάφορους επιστημονικούς φορείς. Την περίοδο 2017-2020 το Εθνικό Επιστημονικό Ιδρύματος των Η.Π.Α. υποστηρίζει μελέτη του με σκοπό την κατανόηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της Μικρασιατικής Καταστροφής και της συνεπακόλουθης άφιξης 1,5 εκατομμυρίων προσφύγων στην Ελληνική επικράτεια.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Περισσότερα Άρθρα

Έκλεψε την παράσταση η “Αργειτοπούλα”

Μια ξεχωριστή εκδήλωση φιλοξένησε το Κέντρο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος στο Άργος. Το 3ο Γενικό Λύκειο Άργους σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων παράρτημα Άργους παρουσίασαν στο κοινό της πόλης την παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά της ευρύτερης περιοχής του Άργους που είναι γνωστή με την επωνυμία “Αργειτοπούλα”. Μαθήτριες του 3ου Γενικού Λυκείου Άργους παρουσίασαν την […]

Διακοπή υδροδότησης ανακοίνωσε η ΔΕΥΑ Ναυπλίου

Ανακοίνωση για διακοπή νερού στην περιοχή Καραθώνας εξέδωσε η ΔΕΥΑ Ναυπλίου. Η ανακοίνωση αναφέρει: Η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. ανακοινώνει ότι αύριο Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020 θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης τις πρωινές ώρες στην περιοχή της Καραθώνας λόγω καθαρισμού της δεξαμενής . Από τη Δ.Ε.Υ.Α.Ν