26 °C Argos, GR
9 Αυγούστου 2020

Δήλωση της διευρυμένης Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Με βουλευτές-μέλη της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) από είκοσι κράτη πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών των Επιτροπών της, για πρώτη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης.

Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα της απόφασης του Προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και εξεδόθη ανάλογη Δήλωση.

Οι βουλευτές αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με την εξάπλωση της πανδημίας του covid-19 που έπληξε τις χώρες τους και τις επιπτώσεις της σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της οποίας αναβλήθηκαν και όλες οι προγραμματισμένες δραστηριότητες της Συνέλευσης.

Μετά την κοινή εισήγηση του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα της Γενικής Συνέλευσης ως προς τη διοργάνωση της 27ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, λήφθηκε η απόφαση φέτος η ολομέλεια να πραγματοποιηθεί λόγω εκτάκτων συνθηκών στην Κρήτη, 17–21 Σεπτεμβρίου 2020, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες. Θέμα προς συζήτηση θα είναι “Το μέλλον του κόσμου, το μέλλον της Ευρώπης μετά την πανδημία”.

Δήλωση της Δ.Σ.Ο. για τη μετατροπή της Αγ. Σοφίας σε τζαμί

Συνεδρίαση 14ης Ιουλίου 2020

Ο Γενικός Γραμματέας, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, τα μέλη της Διεθνούς Γραμματείας, οι Πρόεδροι και οι Εισηγητές των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο), οι οποίοι συνήλθαν κατά την πρόσφατη διαδικτυακή συνεδρία τους στις 14.7.2020, καταδίκασαν την απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας, για την ανάκληση του μουσειακού καθεστώτος του κτηρίου του ιστορικού Ναού της Αγίας Σοφίας και μετατροπής του σε τζαμί.

Η πράξη αυτή σηματοδοτεί στροφή σε λογικές και πρακτικές περασμένων αιώνων,που δεν συνάδουν με τις αρχές του 21ού αιώνα, που στοχεύουν στην ειρήνη και στην αλληλοκατανόηση μεταξύ των θρησκειών και των πολιτισμών. Συμφώνησαν επίσης ότι η απόφαση αυτή αντίκειται ευθέως με την ιστορία και την αξία του συγκεκριμένου μνημείου. Ως γνωστόν, η Αγία Σοφία, κτισμένη τον 6ο αιώνα, είναι ένα θαύμα της αρχιτεκτονικής, και δικαίως συνιστά μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σήμερα η ανθρωπότητα απευθύνεται στις πανανθρώπινες προοπτικές αλληλεγγύης, προκειμένου να λύσει τα μεγάλα προβλήματα που ανέδειξε η πανδημία του κορονοϊού.

Η απόφαση αυτή κατ’ ουσίαν σημαίνει την άρνηση της Τουρκίας να έχει το ρόλο του φύλακα του οικουμενικού αυτού μνημείου και της ιστορίας. Η προσπάθεια να το εντάξει σε δικούς της εσωτερικούς σχεδιασμούς εν τέλει οδηγεί σε διαθρησκευτική ένταση. Δεν πρέπει να λησμονηθεί το γεγονός ότι το μοναδικό αυτό μνημείο μεταξύ Ανατολής και Δύσης, στην Κωνσταντινούπολη, αποτελεί χαρακτηριστικό σύμβολο συμφιλίωσης της παγκόσμιας ιστορίας και του κοινού παγκόσμιου πολιτισμού, με την υπενθύμιση ότι τα εθνικά μεγαλοϊδεατικά αφηγήματα δεν μπορεί να κτίζονται σε μνημεία άλλων πολιτισμών.

Για τους λόγους αυτούς καλούμε τους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, τις κυβερνήσεις, τους συναδέλφους βουλευτές όλων των κοινοβουλίων, τις αρχές όλων των θρησκειών και των δογμάτων να συντονιστούμε σε μια προσπάθεια να πειστεί η ηγεσία της Τουρκίας να ακυρώσει αυτή την εντελώς λανθασμένη απόφαση που έλαβε για την Αγία Σοφία.

Επίσης, η Δ.Σ.Ο. καλεί τους συναδέλφους βουλευτές του Κοινοβουλίου της Τουρκίας, η οποία είναι μέλος της πρωτοβουλίας του ΟΗΕ “Συμμαχία των Πολιτισμών”, να διαφυλάξουν τις παγκόσμιες πολιτιστικές αξίες και να συμβάλουν στη διαθρησκειακή ειρήνη.

Περισσότερα Άρθρα

Ανδρέας Πουλάς: Προβλήματα για τα εποχικά τουριστικά καταλύματα από την αιφνιδιαστική παράταση προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας έως 15-6-2020

Την αποζημίωση των ιδιοκτητών των εποχιακών τουριστικών καταλυμάτων και των εργαζόμενων σε αυτά, με βάση την απώλεια του εισοδήματός τους από τον αριθμό ακυρώσεων και των εξόδων που έκαναν για την προετοιμασία των καταλυμάτων τους μετά την οικονομική ζημιά που υπέστησαν λόγω της αιφνιδιαστικής παράτασης απαγόρευσης της λειτουργίας τους έως 15.6.2020, ζητά με ερώτηση που […]

Με εννέα θέματα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλιέων

Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλιέων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 19:30 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της ΠΕ Αργολίδας, συγκαλούμενου να αποφασίσει για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:   ΘΕΜΑ 1ο Περί αποδοχής της επιχορήγησης ύψους 150.000,00 € από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» στα πλαίσια του άξονα προτεραιότητας «Η Τοπική […]