29 °C Argos, GR
13 Ιουλίου 2020

Εξαγγελία για 2 δις στους Δήμους: Τετραετές πρόγραμμα με έργα 500 εκατ. ετησίως

Συνέντευξη στην “Καθημερινή της Κυριακής” έδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, επαναλαμβάνοντας την εξαγγελία για νέο χρηματοδοτικό Πρόγραμμα, συγκεκριμενοποιώντας όμως αυτή τη φορά το χρηματικό ύψος του.

Ειδικότερα, μίλησε για “4ετές Πρόγραμμα”με“έργα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο στους Δήμους της χώρας,επιπροσθέτως από τα έργα που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ”.

Η Αυτοδιοίκηση δηλαδή βρίσκεται εκ νέου μπροστά σε κυβερνητική υπόσχεση για 2 δις (4 επί 500), ποσό που αρεσκόταν να επαναλαμβάνει διαρκώς η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ακολουθούν τα αυτοδιοικητικά αποσπάσματα της συνέντευξης του Π.Θεοδωρικάκου στην Καθημερινή της Κυριακής και τη δημοσιογράφο Τάνια Γεωργιοπούλου:

 

« Π. Θεοδωρικάκος στην “Κ”: Εργα 500 εκατ. ετησίως στους δήμους

(…)

Έχετε αναφέρει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα κατατεθεί σχέδιο νόμου που αφορά το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης μεταξύ τους, αλλά και έναντι του κράτους. Σε ποια θέματα η Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού θα αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες; Θα υπάρξει και αντίστοιχη μεταφορά πόρων;

– Πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή. Ένας νέος νόμος που αναβαθμίζει τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης και ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης και της κρατικής δομής. Η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων θα συνοδευθεί από ενίσχυση πόρων και προσωπικού που θα μετακινηθεί από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας. Και στη συνέχεια θα συνοδευτεί από το νέο κώδικα της Αυτοδιοίκησης.

Αν κάνατε έναν σύντομο απολογισμό του έργου σας το τετράμηνο, τι θα προτάσσατε;

– Στους τέσσερις μήνες που έχουμε αναλάβει την ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών, έχουμε ήδη ξεκινήσει ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο. Διασφαλίσαμε την κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών, νομοθετήσαμε τη δυνατότητα ανάθεσης στον ιδιωτικό τομέα από τους δήμους των υπηρεσιών καθαριότητας, πρασίνου και φωτισμού, με στόχο να γίνουν πράξη οι καθαρές, φωτεινές, ανθρώπινες, ασφαλείς πόλεις και γειτονιές σε ολόκληρη τη χώρα. Κάνουμε πράξη την άμεση αποκομματικοποίηση του κράτους.Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη από το ΑΣΕΠ η διαδικασία ανάδειξης υπηρεσιακών γραμματέων έως τα τέλη Φεβρουαρίου, με αρμοδιότητα τα οικονομικά και τη διοίκηση του προσωπικού των υπουργείων. Ταυτόχρονα, προωθήσαμε καινοτόμους διοικητικές δράσεις που αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματα στις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων, αφού οργανώνουμε, μέσω της ΕΕΤΑΑ, τον τεχνικό και διοικητικό μηχανισμό, με μηχανικούς και άλλες ειδικότητες που θα βοηθήσουν όλους τους δήμους της χώρας που το έχουν ανάγκη, στην υλοποίηση των μελετών και των έργων.

Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ κάνατε συγκεκριμένες καταγγελίες για τον «Φιλόδημο». Η Αυτοδιοίκηση όμως για να λειτουργήσει χρειάζεται αναπτυξιακά προγράμματα…

– Η αλήθεια είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση υπέγραψε για 502 έργα προϋπολογισμού 1,235 δισ. ευρώ, ενώ είχε διασφαλίσει με δανεισμό από την ΕΤΕπ 134 εκατ. ευρώ. Εξαιρετικά ανεπαρκής χρηματοδότηση, για να το πω πολύ κομψά. Με τη συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, το πρόγραμμα αυτό λήγει στις 31/12/19. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαλύσει τις τεχνικές υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης, που είναι αναγκαίες για τη σύνταξη των τεχνικών μελετών και την υλοποίηση των έργων, αλλά έδινε υποσχέσεις.

Και τι θα γίνει με αυτά τα έργα;

– Τα έργα του «Φιλόδημου» που έχουν εγκριθεί θα μεταφερθούν στα ΠΕΠ και σε τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Όσα δεν μπορούν να ενταχθούν θα τα εξετάσουμε προς υλοποίηση από το νέο πρόγραμμα.

Τι ακριβώς θα περιλαμβάνει αυτό το πρόγραμμα;

Θα είναι τετραετές και θα αφορά την περίοδο 2020-2023. Είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με τους υπευθύνους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προκειμένου να έχουμε ένα νέο τετραετές πρόγραμμα πραγματικών έργων, με πραγματικά χρήματα, που θα ικανοποιούν πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και της πατρίδας μας. Στο πρόγραμμα αυτό θα έχει ισχυρότατη συμμετοχή η ΕΤΕπ και θα συναρτάται και με τον βαθμό απορροφητικότητας των έργων. Θα είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε έργα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο στους δήμους της χώρας, επιπροσθέτως από τα έργα που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Το νέο πρόγραμμα θα έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά: θα στηρίξουμε έργα και υποδομές που θα έχουν κοινωνικό χαρακτήρα, δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας, της πολιτικής προστασίας, της αντισεισμικής θωράκισης, υποδομές που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη και την ποιότητα ζωής του κ.ά. (…) »

Περισσότερα Άρθρα

Προσφεύγει η Περιφέρεια Πελοποννήσου κατά της απορριπτικής απόφασης της ΡΑΕ για το φυσικό αέριο

Κατά της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) με την οποία εξαιρείται από το πενταετές πρόγραμμα (2020 – 2024) ανάπτυξης του δικτύου φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου) προσέφυγε σήμερα η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σχετική εντολή έδωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, μετά την πιο πάνω δυσοίωνη εξέλιξη που σημειώθηκε πριν λίγες ημέρες. Σημειώνεται […]