31 °C Argos, GR
11 Ιουλίου 2020

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που εισήγαγε στη χώρα λαθραίο καπνό για ναργιλέ

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας εισήγαγαν λαθραία στη χώρα μας, από τη Γεωργία, καπνό για ναργιλέ, αποφεύγοντας την καταβολή δασμών και φόρων.

Για την πλήρη αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής, κατά την οποία συνελήφθησαν συνολικά (22) άτομα, μεταξύ των οποίων τα δύο αρχηγικά μέλη.

Σε βάρος τους, καθώς και (3) ακόμη ατόμων που αναζητούνται, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, πλαστογραφίας και νομοθεσίας περί όπλων.

Συγκεκριμένα, τα δύο αρχηγικά μέλη, τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2018, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στη λαθρεμπορία καπνικών προϊόντων για ναργιλέ, τον οποίο διέθεταν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με σκοπό το παράνομο οικονομικό κέρδος.

Στην εγκληματική οργάνωση εντάχθηκαν ως άμεσοι συνεργοί ακόμη δύο συλληφθέντες και οι υπόλοιποι ως μέλη. Μεταξύ τους υπήρχε συγκεκριμένη ιεραρχική δομή με διακριτούς ρόλους (αρχηγικά μέλη – άμεσοι συνεργοί (διαμεσολαβητές), ενώ είχαν προβεί στη διαμόρφωση πελατολόγιου και στην ανάπτυξη επαφών με άλλα εγκληματικά δίκτυα προμήθειας λαθρεμπορευμάτων. Επίσης, διέθεταν μέσα μεταφοράς για τη διακίνηση των λαθραίων προϊόντων και χώρους αποθήκευσης.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τους εισήγαγαν λαθραίες ποσότητες καπνού στη χώρα μας, αποφεύγοντας την καταβολή των αναλογούντων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων στο ελληνικό Δημόσιο. Στη συνέχεια αποθήκευαν τις ποσότητες σε χώρους που εκμεταλλεύονταν οι ίδιοι (γραφεία μεταφορών, χώρους στάθμευσης-παρκινγκ) και έπειτα τις διέθεταν σε διάφορες επιχειρήσεις στην Αττική, χωρίς την έκδοση των νόμιμων παραστατικών.

Η μεταφορά των παράνομων προϊόντων γινόταν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα με φορτηγό όχημα και κατέληγαν σε νόμιμη επιχείρηση ταχυμεταφορών εγγράφων και αντικειμένων με έδρα την Αθήνα, ιδιοκτησίας αρχηγικού μέλους. Ακολούθως, με τη συνδρομή των μελών της εγκληματικής οργάνωσης διοχετεύονταν στην αγορά, κυρίως σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που χρησιμοποιούσαν ναργιλέ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε (8) οικίες και (14) καταστήματα και επιχειρήσεις, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • πάνω από (745) κιλά καπνού για ναργιλέ,
  • (5) πιστόλια, (1) καραμπίνα και μάχαιρες διαφόρων διαμετρημάτων,
  • Ι.Χ. φορτηγό όχημα και (4) αυτοκίνητα,
  • (2.065) ευρώ,
  • κινητά τηλέφωνα και διάφορα έγγραφα.

Εκτιμάται ότι οι διαφυγόντες δασμοί-φόροι από τις κατασχεθείσες ποσότητες καπνού ανέρχονται σε (184.030,93) ευρώ.

Σημειώνεται ότι, η εγκληματική οργάνωση έχει διακινήσει τουλάχιστον (4.900) κιλά καπνό με τους διαφυγόντες δασμούς, φόρους και τις λοιπές επιβαρύνσεις να ανέρχονται κατ’ εκτίμηση σε (1.208.827,60) ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους,  οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Περισσότερα Άρθρα

Στις 4 Μαρτίου το Περιφερειακό Συμβούλιο – Συζήτηση και για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις

Η 4η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, θα γίνει στις 4 Μαρτίου 2019, ημέρα Δευτέρα και ώρα 3.30 μ.μ, στο «Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης».  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ  ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ : 1. Επερώτηση της Περιφερειακής Σύμβουλου κ. Λυμπεροπούλου, με θέμα: Πρόταση για δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Σπάρτης από […]

Ξεκίνησαν οι παιδικές χαρές του Δήμου Ερμιονίδας από Ευρωπαϊκά προγράμματα

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ 11 ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ. (Πράσινο Ταμείο) Πριν δυο χρόνια εντάχθηκαν και οι διαδικασίες έναρξης εργασιών ξεκίνησαν αμέσως από ΗΛΙΟΚΑΣΤΡΟ ΦΟΥΡΝΟΥΣ ΔΙΔΥΜΑ. Δείτε φωτό από ΦΟΥΡΝΟΥΣ