19 °C Argos, GR
27 Φεβρουαρίου, 2020

NEA
Ζούμε στο Τατουλιστάν…γράφει η Σωτηρία Παπαδοπούλου Αποχώρησε ο Δ.Καμπόσος από κοπή πίτας λόγω της παρουσίας του Γ.Γκιόλα Παίρνει κεφάλια η Νέα Δημοκρατία στην Πελοπόννησο- Ο Σιδέρης από τους τρεις πρώτους… Δίχως τέλος …. η κατρακύλα του Τατούλη στις δημοσκοπήσεις Εκτός ψηφοδελτίου ΚΙΝΑΛ ο Ανδρέας Χρονόπουλος, κατεβαίνει ο Π.Χρηστίδης; Το παραμύθι Πετράν αυτή τη φορά δεν έχει δράκο, έχει Παναγιώτη Νίκα Mascheraris! «Κυρίες μιας άλλης εποχής»! Το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου και ώρα 20:00 στην κεντρική πλατεία στο Άργος. Οι Δήμοι Ναυπλιέων και Επιδαύρου θα φτιάξουν μαζί καταφύγιο ζώων συντροφιάς Ο Περιφερειάρχης της Πυροσβεστικής και ο νέος διοικητής Ναυπλίου στον Γιάννη Μαλτέζο Θεσσαλονίκη-Κορωνοϊός: Κλειστό το σχολείο του παιδιού της 38χρονης για προληπτικούς λόγους Πειραιάς: 19χρονη κοπέλα κάηκε γυμνή σε σπίτι -Συνελήφθη ο φίλος της

Ερώτηση του Ανδρέα Πουλά για “την τεράστια έλλειψη προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία”

 

Το θέμα της τεράστιας έλλειψης προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία που επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο με τη λήξη συμβάσεων εργαζομένων μέσω ΕΣΠΑ και ΟΑΕΔ, έφερε στη Βουλή, ο βουλευτής Ν. Αργολίδας και Υπεύθυνος του τομέα Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Ανδρέας Πουλάς, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας.

Ειδικότερα στο κείμενο της ερώτησης ο κ. Πουλάς αναφέρει τα εξής:

«Είναι γνωστό ότι η υποστελέχωση στον χώρο της δημόσιας υγείας (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας) δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες λειτουργίας των υπαρχόντων δομών. Ειδικότερα στα δημόσια νοσοκομεία, η έλλειψη προσωπικού έχει δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, μακρές λίστες αναμονής για τα χειρουργεία, δυσλειτουργίες στις εφημερίες και τη μη λειτουργία 150 κλινών ΜΕΘ στις 750 κλίνες.

Η κατάσταση αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω της επικείμενης λήξης των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που απασχολούνται μέσω ΕΣΠΑ και προγραμμάτων του ΟΑΕΔ στα δημόσια νοσοκομεία.

Ειδικότερα, το Νοέμβριο του 2019 λήγει η θητεία 495 επικουρικών γιατρών που απασχολούνται μέσω ΕΣΠΑ ενώ τον Δεκέμβριο του 2019 λήγει η θητεία άλλων 500, δημιουργώντας ένα κενό 995 θέσεων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων.

Επιπλέον τον Φεβρουάριο του 2020 λήγουν οι συμβάσεις  830 τραυματιοφορέων που προσλήφθηκαν μέσω ΟΑΕΔ, την ώρα που τα υπάρχοντα κενά σε τραυματιοφορείς ανέρχονται ήδη σε ποσοστό άνω του 50% των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων.

Το φθινόπωρο του 2020 λήγουν οι συμβάσεις ακόμα 1700 υπαλλήλων που υπηρετούν μέσω ΟΑΕΔ.

Επιπλέον, κινδυνεύουν τα απομακρυνθούν άμεσα από τα δημόσια νοσοκομεία περίπου 1100 επικουρικοί γιατροί, των οποίων οι συμβάσεις έληξαν στις 31.12.2018 και των οποίων η απασχόληση συνεχίστηκε με παράταση. Η μισθοδοσία τους από τον Ιανουάριο του 2019 έως σήμερα κρίθηκε παράνομη με την υπ’αρ.0241/22.7.2019 απόφαση του Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η στελέχωση κυρίως Περιφερειακών Νοσοκομείων, στα οποία απασχολούνται κατά κύριο λόγο.

Αναμένεται λοιπόν, να δημιουργηθεί άμεσα ένα κενό 4000 και πλέον εργαζομένων  σε θέσεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, νοσηλευτών και διοικητικών υπαλλήλων, την ώρα που οι διαγωνιστικές διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ για την πρόληψη μόνιμου προσωπικού σε κενές οργανικές θέσεις καθυστερούν τραγικά.

Ειδικότερα, ο διαγωνισμός 2Κ για 490 θέσεις ΠΕ και ΔΕ, που ήδη διεξάγεται καθυστερεί, ενώ εκφράστηκαν  διαμαρτυρίες για την ορθότητα της μοριοδότησης, καθώς η πλειονότητα του επικουρικού προσωπικού που ήδη υπηρετεί στα δημόσια νοσοκομεία πάνω από πέντε χρόνια και συμμετείχε στην προκήρυξη με αυξημένη μοριοδότηση απουσιάζει από τους προσωρινούς καταλόγους των επιτυχόντων. Επιπλέον η προκήρυξη για 940 θέσεις γιατρών ΕΣΥ πάγωσε λόγω εκλογών, όπως και η προκήρυξη 550 θέσεων γιατρών για τα Κέντρα Υγείας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  1. Πως προτίθεστε να καλύψετε τα κενά που δημιουργούνται στα δημόσια νοσοκομεία ­από τη λήξη των συμβάσεων των εργαζομένων που απασχολούνται μέσω ΕΣΠΑ και προγραμμάτων του ΟΑΕΔ;  Είναι στους σκοπούς του υπουργείου σας τυχόν ανανέωση της θητείας τους και από ποια κονδύλια αυτή θα χρηματοδοτηθεί;
  2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του διαγωνισμού 2Κ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ;
  3. Είναι στις προθέσεις του υπουργείου σας να ολοκληρωθεί η προκήρυξη για 940 θέσεις γιατρών ΕΣΥ και η προκήρυξη 550 θέσεων γιατρών για τα Κέντρα Υγείας και πότε θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες;
  4. Με ποιον τρόπο προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην απασχόληση και τη μισθοδοσία των επικουρικών γιατρών με παράταση, κατόπιν της υπ’αρ.0241/22.7.2019 απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου;»

 

Περισσότερα Άρθρα

Παύλος Χρηστίδης: Οι μικρές επιχειρήσεις θα μας βγάλουν από την κρίση

Έχει περάσει πάνω από μισός χρόνος από τότε που έληξε τυπικά το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Η κυβέρνηση προσπαθεί απεγνωσμένα όλους αυτούς τους μήνες να μας πείσει ότι η κρίση είναι παρελθόν. Οι υπουργοί διατείνονται ότι πλέον μπορούν να νομοθετούν “υπέρ των πολλών”, ανεξάρτητοι και ακηδεμόνευτοι από τους “κακούς” δανειστές. Όλα αυτά τη στιγμή που δεν […]

Λεωνίδας Κουτσογιάννης: “Είναι ευθύνη όλων μας να μην επιστρέψουμε στο μισαλλόδοξο παρελθόν”

Στην επέτειο της μαύρης σελίδας της 21ης Απριλίου, ας θυμηθούμε ότι τη Δημοκρατία επανέφεραν στην χώρα μας οι πολίτες, μετά από μια περίοδο εκφυλισμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της λειτουργίας των θεσμών,  της παιδείας  και των πολιτικών κομμάτων. Επομένως είναι ευθύνη όλων μας να μην επιστρέψουμε στο μισαλλόδοξο παρελθόν,  επειδή μια μερίδα ημιεγγράμματων, λαϊκιστών και εν […]