27 °C Argos, GR
Ιούλιος 17, 2019

Η ποιότητα της συνολικής διατροφής είναι το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2

Η διατροφή είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές μελετούν συγκεκριμένες τροφές ωστόσο, η μελέτη των επιπτώσεων των επιμέρους τροφών δεν περιλαμβάνει τις συνεργιστικές επιπτώσεις των διαφόρων τροφίμων που καταναλώνονται από κοινού.

Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες ασχολούνται όλο και περισσότερο με τη μελέτη των γενικών διατροφικών προτύπων, προκειμένου να συλλάβουν το συνδυασμένο αποτέλεσμα μιας ποικιλίας ομάδων τροφίμων.

Πέντε προκαθορισμένα διατροφικά πρότυπα που προέρχονται από παρεμβάσεις σε δυτικούς πληθυσμούς είναι παρόμοια: η εναλλακτική μεσογειακή διατροφή (aMED: alternative Mediterranean diet), ο εναλλακτικός δείκτης υγιεινής διατροφής 2010 (AHEI-2010: alternate Healthy Eating Index), η δίαιτα για μείωση της υπέρτασης (DASH), ο δείκτης διατροφής βάσει των φυτών (PDI: plant-based diet index) και ο υγιεινός δείκτης διατροφής βάσει φυτών (hPDI: healthful plant-based diet index). Περιλαμβάνουν δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά και φρούτα, ξηρούς καρπούς και όσπρια. Το κρέας και τα σακχαρούχα αναψυκτικά δεν είναι συχνά. Αυτά τα διαιτητικά πρότυπα έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων και θεωρούνται διατροφές υψηλής ποιότητας.

Ερευνητές από το Duke-NUS Medical School χρησιμοποίησαν δεδομένα από 45.511 μεσήλικες και ηλικιωμένους συμμετέχοντες που δεν είχαν διαβήτη κατά τη διάρκεια της των ετών 1993 και 1998. Από την αναφερθείσα πρόσληψη 165 τροφίμων, οι συμμετέχοντες βαθμολογήθηκαν για το πόσο κοντά ήταν στα πρότυπα διατροφής τους με τις πέντε υψηλής ποιότητας δίαιτες όσον αφορά την πρόσληψη συγκεκριμένων τροφών και θρεπτικών συστατικών.

Μείωση κινδύνου έως 29%

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο 11 χρόνια και υπήρξαν 5.207 περιπτώσεις διαβήτη. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Epidemiology, διαπίστωσε ότι και τα πέντε υψηλής ποιότητας διαιτητικά πρότυπα συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Οι συμμετέχοντες στις μελέτες που ανήκαν στο 20% της υψηλότερης βαθμολογίας για ομοιότητα με αυτές τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες είχαν σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη κατά 16% έως 29% σε σύγκριση με εκείνους που ήταν στο χαμηλότερο 20%. Ωστόσο, αυτή η μείωση του κινδύνου μετριάστηκε στους καπνιστές.

«Τα αποτελέσματά μας συμφωνούν με μελέτες σε άλλους πληθυσμούς ότι μια διατροφή υψηλής ποιότητας που περιέχει ελάχιστα μεταποιημένες φυτικές τροφές όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα, καρύδια και όσπρια, και περιορισμένη πρόσληψη κόκκινου και μεταποιημένου κρέατος καθώς και γλυκών ποτών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη», δήλωσε ο καθηγητής Rob van Dam, επικεφαλής της δημοσίευσης.

ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Περισσότερα Άρθρα

Στο Ναύπλιο τον Ιούλιο η «Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων» του ΑΡΚΑ

Η εταιρεία θεατρικών παραγωγών «Μέθεξις», παρουσιάζει φέτος το καλοκαίρι σε μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα τη “Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων” του ΑΡΚΑ. Οι ήρωες του ΑΡΚΑ, μετά τις επιτυχημένες εμφανίσεις τους στην Αθήνα, ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες των κόμικς και ζωντανεύουν μ’ ένα μεγάλο θίασο σύγχρονων πρωταγωνιστών. Το Θανάση Βισκαδουράκη, τη Σοφία […]

Κάιρο: Τουλάχιστον δύο νεκροί και 10 τραυματίες στην έκρηξη σε τουριστικό λεωφορείο

Οι αιγυπτιακές αρχές επιβεβαιώνουν ότι σημειώθηκε έκρηξη σε τουριστικό λεωφορείο στο Κάιρο. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές υπάρχουν τουλάχιστον δύο νεκροί και 10 τραυματίες Σύμφωνα με το Sky News Arabia, η έκρηξη στο τουριστικό λεωφορείο συνέβη κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των  πυραμίδων της Γκίζας έξω από το Κάιρο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τις συνθήκες […]