19 °C Argos, GR
27 Μαΐου 2020

«Λίγοι ασυνείδητοι μπορούν να προκαλέσουν έκρηξη του κορονοϊού στην Ελλάδα»

Τα αισιόδοξα μηνύματα που προκύπτουν από την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, ανέλυσε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Τούντας στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.

«Τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα έχουν αποδώσει και γι’ αυτό είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο ιός δεν ακολουθεί επιθετική πορεία και η αύξηση είναι αναμενόμενη στη χώρα μας» τόνισε ο κ. Τούντας, προσθέτοντας:

«Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα, αλλά περιμένουμε η κορύφωση της επιδημίας να γίνει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου ή αρχές Μαΐου. Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν το αισιόδοξο σενάριο».

 Ο καθηγητής μίλησε και για τη σημασία της τήρησης των μέτρων, αλλά και τα άσχημα σενάρια που μπορεί να επαληθευτούν αν οι πολίτες δεν ακολουθήσουν τις οδηγίες:

«Η τάση που παρατηρείται στη χώρα μας είναι εύθραυστη και μπορεί να ανατραπεί από μέρα σε μέρα. Αρκούν λίγοι ασυνείδητοι συμπολίτες μας για να δημιουργήσουν εστίες έκρηξης της επιδημίας και νέων κρουσμάτων, που θα δώσουν δραματική τροπή.

Πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες με ευλάβεια. Ακόμη και όταν φτάσουμε στην κορύφωση και δούμε ότι αρχίζουν να μειώνονται τα κρούσματα, πρέπει να δώσουμε ένα περιθώριο 5 με 10 ημερών στη χαλάρωση της καμπύλης. Τότε η Πολιτεία θα προχωρήσει σε χαλάρωση των μέτρων, αλλά ο κίνδυνος πάντα ελλοχεύει».

Όσο για το αν χαλαρώσουν τα μέτρα μέσα με τέλη Μαΐου, είπε:

«Ίσως και νωρίτερα, από αρχές Μαΐου να μπορούμε να κάνουμε μια τέτοια συζήτηση, αλλά κανένας δεν μπορεί να το προβλέψει αυτό από τώρα.

Ό,τι συμβαίνει στη χώρα μας μόνο δεν αρκεί. Παίζει ρόλο και το τι συμβαίνει στις γειτονικές μας χώρες, όπως την Ιταλία και την Τουρκία. Μην ξεχνάμε και ότι η χώρα μας έχει πολλούς παλινοστούντες πολίτες. Είναι και αυτό μια απειλή.

Υπάρχουν πολλά σενάρια γιατί αυτός ο ιός είναι νέος. Δεν γνωρίζουμε αν θα έχουμε ανοσία ή πόσο γρήγορα θα έχουμε φάρμακα».

Περισσότερα Άρθρα

Σωτήρης Τσιόδρας: Η άγνωστη ζωή και τα ανέμελα μαθητικά χρόνια

Η καθημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό από τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα που έγινε συνήθεια, σταματά. Στο εξής θα τον βλέπουμε λιγότερες φορές, ενώ θα μαθαίνουμε τις εξελίξεις και από γραπτές ανακοινώσεις, εφόσον δεν συντρέχει λόγος. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας κατάφερε να καθηλώσει όλη την Ελλάδα και το κεντρικό δελτίο […]

Φθιώτιδα: «Έφυγαν» μαζί… Όπως στη ζωή έτσι και στον θάνατο

Άλλη μια συγκινητική ιστορία με ζευγάρι που πέθανε σχεδόν ταυτόχρονα, αυτή τη φορά στη Φθιώτιδα. Το σοβαρό πρόβλημα υγείας της 70χρονης συζύγου του ήταν η βασική αιτία για να φύγει από τη ζωή o 82χρονος Λαμιώτης. Το τελευταίο διάστημα η 70χρονη νοσηλευόταν σε Νοσοκομείο των Αθηνών, με τους γιατρούς να μη δίνουν ελπίδες για την […]