19 °C Argos, GR
Οκτώβριος 19, 2019

«Λουκέτο» στα 3 από τα 5 πυρηνελαιουργεία της Μεσσηνίας με εντολή Νίκα

Το «’πε και το ’κανε» ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και ήδη έδωσε εντολή για σφράγιση τριών από τα πέντε πυρηνελαιουργεία που λειτουργούν στη Μεσσηνία, μόλις μια αναπνοή από την έναρξη της φετινής ελαιοκομικής περιόδου.

Το μεσημέρι της Τρίτης ο κ. Νίκας συγκάλεσε μεγάλη υπηρεσιακή σύσκεψη στην Τρίπολη, συνέχεια αυτής που είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Καλαμάτα. Στη σύσκεψη αυτή έδωσε εντολή να εκδοθούν αποφάσεις σφράγισης για τρία πυρηνελαιουργεία που δεν έχουν καταθέσει τεχνικό υπόμνημα μείωσης εκπομπών σωματιδίων, επισημαίνοντας ότι δε θα γίνει καμία έκπτωση σε ό,τι αφορά την υγεία κατοίκων.

Βαρύτατες συνέπειες
Στις 17 Σεπτεμβρίου ο κ. Νίκας προήδρευσε στην Καλαμάτα μεγάλης σύσκεψης για το θέμα των πυρηνελαιουργείων, όπου δόθηκε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να διασφαλίσουν τη δημόσια υγεία καλώντας τες να προβαίνουν σε συνεχείς και απροειδοποίητους ελέγχους στα πυρηνελαιουργεία, κατά τη διάρκεια της ελαιοκομικής περιόδου.

Μάλιστα, στη σύσκεψη αυτή είχαν συμμετάσχει οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος και Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Περιβάλλοντος Ανδρέας Τσουκαλάς και Διοίκησης Βασίλης Καπέλιος, η αντιδήμαρχος Καλαμάτας Ελένη Αλειφέρη -με την ιδιότητά της ως τέως αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας-, ιδιοκτήτες μονάδων επεξεργασίας πυρήνα, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο κ. Νίκας τότε είχε ζητήσει την ανασυγκρότηση των κλιμακίων ελέγχου περιβάλλοντος (ΚΕΠΕ) ανά Περιφερειακή Ενότητα, τονίζοντας πως δε θα υπάρξει πλέον καμία ανοχή σε παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν στις εκπομπές αερίων, καθώς και των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων βάσει των οποίων έχουν αδειοδοτηθεί τα πυρηνελαιουργεία.

Τότε είχε προειδοποιήσει ότι οποιοσδήποτε διαπιστωθεί ότι δε λειτουργεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις αδειοδοτήσεις θα υποστεί βαρύτατες συνέπειες, στο πλαίσιο του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, ενώ οποιαδήποτε απόπειρα να παρεμποδιστούν τα μέλη των ΚΕΠΕ να διενεργήσουν ελέγχους θα αντιμετωπίζεται με τη συνδρομή των εισαγγελικών και των αστυνομικών Αρχών.

«Λουκέτο»
Στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, κινήθηκε ο περιφερειάρχης και στην προχθεσινή σύσκεψη στην Τρίπολη, ζητώντας από τους υπηρεσιακούς παράγοντες να εφαρμόσουν όσα προβλέπει η νομοθεσία, υπογραμμίζοντας ότι προέχει η υγεία του κόσμου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες από τις Διευθύνσεις Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και των 5 νομών της Περιφέρειας, αλλά και από την κεντρική της υπηρεσία. Εκεί διαπιστώθηκε ότι η Μεσσηνία είναι η περιοχή όπου διαπιστώνονται σημαντικά προβλήματα.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό ο κ. Νίκας έδωσε εντολή να εκδοθούν αποφάσεις σφράγισης τριών εκ των πέντε πυρηνελαιουργείων που λειτουργούν στο νομό. Ο λόγος είναι πως τα συγκεκριμένα, αν και οι υπηρεσίες το έχουν ζητήσει επίσημα από το 2017, ακόμα δεν έχουν καταθέσει τεχνικό υπόμνημα μείωσης εκπομπών σωματιδίων.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα έχουν ένα περιθώριο για να συμμορφωθούν με όσα προβλέπει στη νομοθεσία, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Σε διαφορετική περίπτωση, η διακοπή θα είναι οριστική.

ΠΗΓΗ: tharrosnews.gr

Περισσότερα Άρθρα

Χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Σταύρος Θεοδωράκης

Για λίγες ώρες (;) χάνει τα προνόμια του αρχηγού κόμματος ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά από το Ποτάμι. Και λέμε για λίγες ώρες αφού τόσο ο Γρηγόρης Ψαριανός, όσο και ο ίδιος ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αφήνουν υπόνοιες για προσχώρηση του τελευταίου στην Κ.Ο. του Ποταμιού. Νωρίτερα ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στον […]

Το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου- Όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Την απόφαση ανακήρυξης των 51 επιτυχόντων περιφερειακών συμβούλων εξέδωσε σήμερα το Πρωτοδικείο Τρίπολης και έτσι το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο από 1 Σεπτεμβρίου 2019 θα αποτελείται από τους: Π.Ε Αργολίδας: «Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο» εκλέγονται (3): Μαλτέζος Ιωάννης Σχοινοχωρίτης Δημήτριος Μαντζούνης Ιωάννης «Νέα Πελοπόννησος» εκλέγονται (3): Σιδέρης Βασίλειος Λυμπέρης Αντώνης Γανώσης Αναστάσιος «Νέοι Δρόμοι» εκλέγονται (1): […]