20 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Με μεγάλο ενδιαφέρον η παρουσίαση στο Ναύπλιο του βιβλίου του Δ. Στρατούλη για την δωρεά οργάνων

Το απόγευμα της Κυριακής 12 Ιουλίου 2020 στο “Θεατράκι ΟΣΕ” στο Ναύπλιο παρουσιάσθηκε το βιβλίο του Δημήτρη Στρατούλη: “Όταν γεννιέσαι τρεις φορές δωρεά οργάνων – δώρο ζωής ” σε συνδιοργάνωση με τον ΔΟΠΠΑΤ του Δήμου Ναυπλιέων τις  εκδόσεις Τόπος και το βιβλιοπωλείο Αποσπερίτης.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Δημοσθένης Δρούγκας, οδοντίατρος, περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου.

Ομιλητές ήταν ο Παντελής Κοκκινόπουλος, γυναικολόγοs, αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας, π. Δημοτικός σύμβουλος Ναυπλίου, η Ιωάννα Ντρούλια-Παρασκευοπούλου, πρόεδρος συλλόγου Νεφροπαθών Αργολίδας και συμπαραστατών τους και η Ορθοδοξία Σαλομόν (Ζορέγκου-Ζερενίκου), ψυχολόγος, ιδρυτικό στέλεχος της ελληνικής κοινότητας της Νανσύ στη Γαλλία και ο συγγραφέας.

Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η Ευγενία Τζώρτζη, μέλος της κίνησης κατά των πλειστηριασμών Αργολίδας, ενώ την εκδήλωση έντυσε μουσικά το γυναικείο μουσικό “Συμφωνία” με μαέστρο τον Αρχιμουσικό Θεοδόση Αντωνιάδη.

Ο Δημήτρης Στρατούλης ξέρει από πρώτο χέρι τι σημαίνει μεταμόσχευση, αφού έχει και ο ίδιος υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις νεφρού σε μία δεκαετία.

Δώρο ζωής

«Στα 39 μου μού είπαν ότι είμαι στο τελικό στάδιο της νεφρικής ανεπάρκειας, και είχα ένα με ενάμιση μήνα ζωής. Τότε η μητέρα μου μου έδωσε το ένα της νεφρό. Μετά χρειάστηκε ξανά να γίνει το ίδιο, και μια άλλη μάνα, στο δημόσιο νοσοκομείο της Νανσί στη Γαλλία δώρισε για μεταμόσχευση τα όργανα της νεκρής κόρης της κι έσωσε εμένα κι άλλους επτά ανθρώπους. Γι’ αυτό και γράφτηκα στο μητρώο δωρητών οργάνων και ιστών, κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να βοηθήσω στη διάδοση της δωρεάς ανθρωπίνων οργάνων και ιστών, που είναι δώρο ζωής, και την αύξηση των μεταμοσχεύσεων και στη χώρα μας», λέει ο Δημήτρης Στρατούλης.

Ο συγγραφέας αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου ότι το έγραψε με παρότρυνση φίλων, συντρόφων και των γιατρών του πρώτα απ΄ όλα για να διαδώσει, όσο μπορεί καλλίτερα και πιο παραστατικά, μέσα από τη δική του προσωπική εμπειρία, τη χρησιμότητα της δωρεάς οργάνων ως πολύτιμου δώρου ζωής και πράξη ύψιστης αλληλεγγύης και ανθρωπισμού σε σοβαρά ασθενείς συνανθρώπους μας. Δηλαδή, όπως αναφέρει, για να χρησιμεύσει ως ζωντανό παράδειγμα, για να καταλάβουν και να πειστούν οι συμπολίτες μας για το πόσο βοηθούν οι μεταμοσχεύσεις να «ξαναγεννηθούν» συνάνθρωποί μας. Και, επομένως, γιατί αξίζει να συμμετέχουν στη διαδικασία προσφοράς ελπίδας με τη δωρεά οργάνων, που είναι η γέφυρα μεταξύ του θανάτου αγαπημένου μας προσώπου και της ζωής άλλων συνανθρώπων μας και η βασική προϋπόθεση για να γίνονται μεταμοσχεύσεις.

Μ’ αυτό εκτιμά ότι θα συμβάλλει αφενός στην διεκδίκηση δημόσιων πολιτικών για την ενίσχυση των μεταμοσχεύσεων και αφετέρου στη σχετική καμπάνια, που κάνουν διαχρονικά ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), ιατρικοί – επιστημονικοί φορείς, καθώς και συλλογικοί φορείς των νεφροπαθών και των μεταμοσχευμένων νεφρού, καρδιάς και ήπατος, ώστε η Ελλάδα να σταματήσει να είναι στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρώπης στη δωρεά οργάνων και στις μεταμοσχεύσεις.

Επίσης, μέσα από το βιβλίο στέλνει ένα μήνυμα σε όσους και όσες πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, στις οικογένειες και στους φίλους τους ότι «όσο υπάρχει ζωή, υπάρχει ελπίδα» και «όσο υπάρχει αγώνας, υπάρχει ζωή». Ότι, επίσης, όταν βρίσκουμε μπροστά μας το θηρίο της αρρώστιας, δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω, αλλά να δίνουμε τη μάχη για «να γυρίσουμε το παιχνίδι» και «να φάμε το θηρίο, πριν αυτό μας φάει» με βασικά όπλα όχι μόνο τις δικές μας δυνάμεις και την ιατρική επιστήμη αλλά και την αλληλεγγύη των άλλων.

Περισσότερα Άρθρα

Μαραθωνοδρόμοι Αργολίδας: Τα επίσημα αποτελέσματα του “2ου Ορεινού Αγώνα Όρους Φαρμακά”

Τη Κυριακή 9 Οκτωβρίου η τοπική Κοινότητα Γυμνού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Μεγάλη Βρύση Φαρμακά”, υπό την αιγίδα της Π.Ε. Αργολίδας, της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Άργους-Μυκηνών, και την στήριξη των Μαραθωνοδρόμων Αργολίδας διοργάνωσαν με επιτυχία για δεύτερη χρονιά τον “2ο Ορεινό Αγώνα Όρους Φαρμακά” Η εκκίνηση δόθηκε στις 9:30 από το δημοτικό σχολείο Γυμνού, οι […]

Εκκληση του Π. Νίκα για τήρηση των μέτρων προστασίας απέναντι στον κορονοϊό, “είναι υπόθεση του καθενός μας να είμαστε υπεύθυνοι”

Εκκληση προς τους πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου να είναι σχολαστικοί και προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας εναντίον της διάδοσης του νέου κορονοϊού -τα κρούσματα του οποίου βαίνουν συνεχώς αυξανόμενα- απηύθυνε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Καλαμάτα το μεσημέρι σήμερα, Πέμπτη 13 Αυγούστου. Ιδιαίτερα ο περιφερειάρχης απευθύνθηκε προς τους νέους […]