6 °C Argos, GR
18 Φεβρουαρίου, 2020

Ο “Παλαμήδης”αναστέλλει την λειτουργία του

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου αναστέλλει την λειτουργία της καθώς ένα απρόσμενο γεγονός αναγκάζει τους υπευθύνους για λόγους ασφαλείας να κλείσουν το κτίριο για λίγες ημέρες.

Το απόγευμα της Πέμπτη  αποκολλήθηκαν κομμάτια από την μετόπη της πρόσοψης του κτιρίου και έπεσαν στο χώρο μπροστά από την είσοδο.  Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της βιβλιοθήκης θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση όταν επιλυθεί το πρόβλημα και διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το κοινό και τους εργαζόμενους.

Λίγα λόγια για την βιβλιοθήκη ο “Παλαμήδης”

Τo 1951 ιδρύθηκε η Βιβλιοθήκη ο “ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ” από τον ομώνυμο Προοδευτικό Σύλλογο, και στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο στην “Παλιά Πόλη”, που προγενέστερα ήταν το παρθεναγωγείο του Ναυπλίου.

Σπουδαίος ήταν ο ρόλος της βιβλιοθήκης τα χρόνια μετά τον πόλεμο, καθώς έγινε εστία του πολιτισμικού και πολιτιστικού κέντρου της πόλης. Μέσα από δωρεές και προσφορές συγκεντρώθηκαν 3.500 τόμοι βιβλίων, οι οποίοι διατέθηκαν ταξινομημένοι στη διάθεση των πολιτών του Ναυπλίου.

Σήμερα, η βιβλιοθήκη διατηρεί μέσω δωρεών ή αγορών μία σπουδαία συλλογή από 70.000 τίτλους (13.000 λογοτεχνικά και παιδικά βιβλία). Επιπλέον στη Βιβλιοθήκη διατηρείται αρχείο νέων τοπικών εφημερίδων, καθώς και κάποιων παλιών. Στη Βιβλιοθήκη μπορεί ο αναγνώστης να βρει σύγχρονες εκδόσεις περιοδικών, σχολικά βοηθήματα, και πάνω από επτακόσιους τίτλους βιβλίων που αφορούν την τοπική θεματολογία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Βιβλιοθήκη παρουσιάζουν οι ειδικές συλλογές, κυρίως προερχόμενες από δωρεές, όπως αυτή της οικογένειας του Άγγ. Τερζάκη που έχει δωρίσει μέρος της βιβλιοθήκης του λογοτέχνη.

Μία από τις συλλογές είναι και η Βιβλιοθήκη του “Γυμνασίου Ναυπλίου του πρώτου εν Ελλάδι” η οποία περιλαμβάνει πολύτιμα βιβλία , παλαίτυπα, βιβλία Διδασκάλων του Γένους και σπάνιες εκδόσεις του 18ου και 19ου αιώνα.

Το παλαιότερο βιβλίο από αυτά που φυλάσσονται στη βιβλιοθήκη είναι έκδοσης του 1504.

Στη βιβλιοθήκη λειτουργεί δανειστικό τμήμα, στο οποίο ανάγονται σε χιλιάδες οι δανειζόμενοι τίτλοι. Στο μεγάλο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης μπορεί ο επισκέπτης της να διαβάσει βιβλία από τις κλειστές συλλογές, να βρει πληροφορίες μέσα από τη συλλογή οπτικοακουστικού υλικού ή να περιηγηθεί στο διαδίκτυο μέσω της δωρεάν πρόσβασης που παρέχει η βιβλιοθήκη.

Στους χώρους της βιβλιοθήκης πέραν της επαφής με το μαγικό κόσμο του βιβλίου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει αξιόλογα πολιτιστικά δρώμενα. Πολλοί σημαντικοί άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων περνούν συχνά το κατώφλι της βιβλιοθήκης είτε για να παρουσιάσουν το έργο τους είτε για να συνομιλήσουν με αναγνώστες.

Για τους μικρούς φίλους του βιβλίου η βιβλιοθήκη διοργανώνει πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα. Για τα παιδιά που δεν μπορούν να προσέλθουν στους χώρους της βιβλιοθήκης, η “Κινητή Μονάδα της Βιβλιοθήκης” προσπαθεί να δώσει τη δυνατότητα του δανεισμού ενός βιβλίου.

 

Περισσότερα Άρθρα

Παράταση στη συμπλήρωση και υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου γιά το 2018.

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το 4526/174529/14-12-2018 έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η ημερομηνία για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» στην ιστοσελίδα του Υπ.Α.Α.Τ. www.minagric.gr παρατείνεται μέχρι και την 28η Δεκεμβρίου 2018. Λόγω εξαιρετικών περιστάσεων, οι δηλώσεις συγκομιδής δύναται μέχρι το τέλος της καταληκτικής […]

Το θρίλερ με τη βόμβα σε αεροπλάνο της TWA που πετούσε πάνω από το Άργος

Η δεκαετία του 1980 ήταν μια ταραγμένη δεκαετία τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Τα ένοπλα αντάρτικα πόλης ξεπηδούσαν το ένα μετά το άλλο καθώς τα ανοιχτά μέτωπα ήταν πάρα πολλά. Στην Ελλάδα οι διωκτικές αρχές είχαν ν’ ασχοληθούν με δυο μεγάλους πονοκεφάλους. Ο ένας ήταν ο «Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας» και ο […]