21 °C Argos, GR
27 Μαΐου 2020

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο “μακρύς” ελληνογερμανικός εικοστός αιώνας, Οι μαύρες σκιές στην ιστορία των διμερών σχέσεων»

Ο Δήμος Ναυπλιέων, ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Αθλητισμού και Τουρισμού (ΔΟΠΠΑΤ) του Δήμου Ναυπλιέων, οι Εκδόσεις Επίκεντρο και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας παρουσιάζουν το βιβλίο Ο «μακρύς» ελληνογερμανικός εικοστός αιώνας, Οι μαύρες σκιές στην ιστορία των διμερών σχέσεων. (εκδ. Επίκεντρο), επιμελητές του οποίου είναι οι κ.κ. Στράτος Ν. Δορδανάς και Νίκος Παπαναστασίου.

Από το 2010, έτος έναρξης της οικονομικής κρίσης, οι ελληνογερμανικές σχέσεις γνώρισαν ραγδαία επιδείνωση, καθώς εγκλωβίστηκαν στα στερεότυπα των ΜΜΕ. Το Βερολίνο εμφανιζόταν ως «εμμονικό» με την επιβολή πολιτικών λιτότητας, ενώ την ίδια ώρα οι «αντιπαραγωγικοί» και «τεμπέληδες» Έλληνες αρνούνταν να αλλάξουν νοοτροπία και να αναλάβουν την ευθύνη ανασυγκρότησης της χώρας τους. Ο τρόπος με τον οποίο κατά την πρόσφατη τραυματική περίοδο σκιαγραφήθηκαν τα «εθνικά» χαρακτηριστικά των «πτωχευμένων» Ελλήνων και των «διαχρονικά υπεροπτών» Γερμανών, επανέφερε στην επικαιρότητα το παρελθόν των ελληνογερμανικών σχέσεων, ειδικά τις οπτικές υπό τις οποίες η ελληνική κοινωνία προσέλαβε και έκτοτε διαχειρίζεται τη μακριά σκιά της γερμανικής Κατοχής. Αποσιωπήθηκαν όμως άλλες, θετικές πτυχές, όπως η ενεργός στήριξη της Γερμανίας και η παροχή ασύλου σε πολλούς Έλληνες κατά την περίοδο της Δικτατορίας (1967-1974). Όπως προκύπτει από τις μελέτες του ανά χείρας συλλογικού τόμου, οι ελληνογερμανικές σχέσεις αποτελούν τμήμα σύνθετων ιστορικών διεργασιών και δεν χαρακτηρίζονται ούτε από μονομέρεια ούτε από ομοιομορφία. Με αφορμή την τρέχουσα συγκυρία, της επανεκκίνησης των διμερών σχέσεων, ο συλλογικός τόμος φιλοδοξεί να παράσχει στο ευρύ κοινό ένα σύνολο ερευνητικών εργασιών που βασίζονται στην αξιοποίηση πρωτογενούς αρχειακού υλικού και σε νέες ιστοριογραφικές προσεγγίσεις. Οι επιστημονικές αυτές μελέτες μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για την αναβάθμιση του δημόσιου διαλόγου γύρω από ένα εξαιρετικά φλέγον και καίριο ζήτημα, όπως είναι αυτό των σχέσεων της Ελλάδας με τη Γερμανία στη μακρά διάρκειά του.


Λίγα λόγια για την εκδήλωση

Το βιβλίο παρουσιάζουν: ο κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, ο κ. Στράτος Ν. Δορδανάς, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ο κ. Τάσος Χατζηαναστασίου, Δρ. Ιστορίας του ΑΠΘ, Εκπαιδευτικός.

Συντονίζει ο κ. Νικόλαος Μπουμπάρης, ΦιλόλογοςΙστορικός.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα του Βουλευτικού το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 19:30.

Είμαστε βέβαιοι πως θα ανταποκριθείτε στο κάλεσμά μας.

Σας περιμένουμε όλους!

Περισσότερα Άρθρα

Ψέμα η έξτρα επιβάρυνση των καταναλωτών για την δωρεά της ΔΕΗ στο ΕΣΥ

Στην προσπάθειά τους να υποβαθμίσουν τη σημασία της δωρεάς προστατευτικού υλικού από την ΔΕΗ για το ΕΣΥ, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και φίλα προσκείμενα ΜΜΕ διαστρεβλώνουν τις δηλώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη εφευρίσκοντας δήθεν «χαράτσι» 0,8 ευρώ το χρόνο για τους καταναλωτές από το οποίο υποτίθεται ότι χρηματοδοτήθηκε η δωρεά. Για μια ακόμα […]

Ο Παναργειακός προκρίθηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Αργολίδας

Με το ευρύ 4-1 ο Παναργειακός επικράτησε στο Κιβέρι του τοπικού Ερμή και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Αργολίδας. Το σκορ ίσως δεν ανταποκρίνεται απόλυτα στην εικόνα του αγώνα καθώς ο Ερμής ήταν καλός, πάλεψε όσο μπορούσε αλλά δεν άντεξε. Στα αξιοσημείωτα του αγώνα τα δυο πρώτα γκολ με την νέα του ομάδα του Ματθαίου Μαρουκάκη […]