18 °C Argos, GR
26 Μαΐου 2020

Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις μετά την απόφαση του ΣτΕ

Η απόφαση του ΣτΕ που μεταξύ άλλων έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές σε περίπου 260.000 επικουρικές συντάξεις, φέρνει τα πάνω κάτω, αφού η κυβέρνηση καλείται άμεσα να νομοθετήσει προκειμένου να αποκατασταθούν οι αδικίες τις οποίες υπέστησαν κατά την περίοδο της κρίσης χιλιάδες συνταξιούχοι.

Παρότι, όπως εκτιμούν ειδικοί, το ανώτατο δικαστήριο προσπαθεί να διατηρήσει μια ισορροπία εξ ου και έκρινε ως αντισυνταγματικές τις περικοπές μόνο -και όχι όλων- των επικουρικών και συνταγματικές τις μειώσεις των κυρίων συντάξεων, χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας να λάβουν χρήματα τα οποία έχασαν τον καιρό της μεγάλης κρίσης.

Σύμφωνα με τον Εργατολόγο Δημήτρη Μουσελίμη, ο οποίος μίλησε στο newsit.gr για την απόφαση – «βόμβα» του ΣτΕ, οι διατάξεις μείωσης των επικουρικών συντάξεων κρίθηκαν αντισυνταγματικές διότι δεν υπήρχαν οι απαραίτητες αναλογιστικές μελέτες. Συγκεκριμένα, αντισυνταγματική κρίθηκε η περικοπή για τις άνω των 1.300 ευρώ συντάξεις ως άθροισμα κύριας και επικουρικής.

Τι μπορείτε να διεκδικήσετε

«Το ΣτΕ προσπάθησε να συγκεράσει τις απαιτήσεις, γι’ αυτό δεν άνοιξε τον δρόμο για διεκδίκηση αναδρομικών και στις κύριες συντάξεις, διότι κάτι τέτοιο θα είχε μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Ωστόσο και στις κύριες συντάξεις έχει υπάρξει δραματικό “τσεκούρι”. Αλλά ακόμη και η απόφαση για τις επικουρικές, δεν αφορά το σύνολο των συνταξιούχων, παρά μόνο όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ» ανέφερε ο κ. Μακαλιάς.

«Ο νόμος Κατρούγκαλου προσέβαλε την αρχή της αναλογικότητας. Διότι δεν μπορεί κάποιος που είχε πληρώσει εισφορές για μεγαλύτερη επικουρική να τιμωρείται με περικοπή και να παίρνει σύνταξη μικρότερη από κάποιον που είχε προσφέρει λιγότερα στο ασφαλιστικό σύστημα» τόνισε.

Ο ίδιος εξήγησε ότι βάσει της απόφασης, τα όποια αναδρομικά που μπορούν να διεκδικηθούν είναι του δεκάμηνου ανάμεσα στην τελευταία απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και στην ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016. Το κόστος μόνο γι’ αυτά υπολογίζεται σε περίπου 4 δισ. Ευρώ. Όπως πάντως είπε ο εργατολόγος, αναδρομικά παλαιότερων ετών δεν μπορούν να διεκδικηθούν.

Θα υπάρξουν αυξήσεις στις συντάξεις;

Κατά τον κ. Μουσελίμη, η απόφαση του ΣτΕ συνεπάγεται και αυξήσεις, αφού οι συντάξεις θα πρέπει να αποκατασταθούν στα προηγούμενα επίπεδα.

«Τα ποσά που αφαιρέθηκαν θα πρέπει να αποκατασταθούν. Η πολιτεία θα πρέπει να νομοθετήσει αμέσως», ανέφερε στο newsit.gr θέτοντας ωστόσο ένα μείζον ερώτημα. Αυτό αφορά στην αναδρομικότητα που θα δώσει ο νέος νόμος για να αποκαταστήσει την αδικία. «Κανονικά» σημείωσε ο Δημήτρης Μουσελίμης, «ο νέος νόμος θα πρέπει να ανατρέχει από την ημερομηνία που κρίνεται αντισυνταγματική η διάταξη» καθότι, από τη στιγμή που κρίθηκε ως τέτοια, είναι τέτοια από τη γέννησή της.

Ασφαλώς ο κίνδυνος να μην συμβεί κάτι στο πλαίσιο της στάθμισης και του πιθανώς υψηλού δημοσιονομικού κόστους, είναι ορατός. «Φοβάμαι ότι θα καταργήσουν την περικοπή της επικουρικής σύνταξης, αλλά με ισχύ από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στο ΦΕΚ» ανέφερε ο κ. Μουσελίμης.

«Κανονικά ο νόμος θα πρέπει να ανατρέχει από τις 12 Μαΐου του 2016 οπότε ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου. Ουσιαστικά θα πρέπει να καταργηθεί εν τη γενέσει του ο νόμος. Διαφορετικά θα είναι σαν να υπάρχει ομολογία ότι για τρία χρόνια εφαρμόστηκε ένας αντισυνταγματικός νόμος. Αν δεν υπάρχει αναδρομικότητα θα πρόκειται για προσβολή στο κράτος δικαίου», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: newsit

Περισσότερα Άρθρα

Βιογραφικά των υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων με τη Λαϊκή Συσπείρωση για το Δήμο Ναυπλιέων

Σας παρουσιάζουμε τα βιογραφικά των υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων με τη Λαϊκή Συσπείρωση για το Δήμο Ναυπλιέων: Εκλογική Περιφέρεια Ναυπλιέων   ΑΛΕΥΡΑ ΕΛΕΝΗ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ: Τεχνολόγος-Γεωπόνος. Ιδιωτική υπάλληλος ΑΛΗΜΠΕΡΤΗ ΜΑΡΙΑ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καθηγήτρια Μαθηματικών στο Λύκειο Αγίας Τριάδας. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ Αργολίδας και μέλος του προεδρείου της Ομάδας Γυναικών Ναυπλίου (μέλος της ΟΓΕ). […]

Διεθνής έρευνα: Τα γαλακτοκομικά συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη και υπέρτασης

Η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης, καθώς και μεταβολικού συνδρόμου, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική μελέτη σε 21 χώρες πέντε ηπείρων, η οποία επιβεβαιώνει ευρήματα προηγούμενων ερευνών. Η μείωση του κινδύνου είναι μεγαλύτερη για τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά. Οι […]