13 °C Argos, GR
9 Απριλίου, 2020

Το ιερό εικόνισμα της Κυρίας των Αγγέλων στο Κιβέρι που συνδέεται με την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Το ιερό εικόνισμα της Κυρίας των Αγγέλων  φυλάσσεται στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κιβέρι.

Άνδρες πήραν μέρος στον  πόλεμο του 1940 από το χωριό, άλλοι γύρισαν ζωντανοί πίσω στα σπίτια τους και στις οικογένειές τους, άλλοι έπεσαν στα πεδία των μαχών.

Μετά από λίγα χρόνια, το 1948, όπως μαρτυρεί η χρονολογία που αναγράφεται στο κάτω μέρος του εικονίσματος, οι διασωθέντες εκ του πολέμου έδωσαν παραγγελία στο Άργος σε αγιογραφικό οίκο και έφτιαξαν με έξοδα δικά τους το εικόνισμα της Παναγίας για να τους θυμίζει την προστασία και τη σκέπη Της στο πόλεμο του 1940 αλλά και αυτούς που έπεσαν στις μάχες στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Τα ονόματα μαρτυρούν του λόγου το αληθές. Κάποια είχαν γραφεί λανθασμένα αλλά εδώ τα έχουμε γράψει όπως τα γνωρίζουμε στο χωριό.

Διακρίνεται πρώτο το όνομα του Αθανασίου Τσώρου (πατέρας της Πρεσβυτέρας Μαρίας Τσώρου-Νταβέλου) ο οποίος υπήρξε ο πρωτοστάτης αυτής της ενέργειας (για την αγιογράφηση της εικόνας) αφού γύρισε από το μέτωπο ζωντανός.  Ακολουθούν αμέσως μετά των: Φώτη Φάσσου, Γεωργίου Τσακίρη, Δημητρίου Αδρακτά, Γεωργίου Χασάπη , Χρ. Καρκούλη, Κυρ. Γάτσου, Γεωργίου Γκίκα, Ιωάννου Μουρλούκου, Δημ. Κ. Αδρακτά, Σπυρίδωνος Μπούζιου, Ιωαν. Μανιάτη, Βασιλείου Τσαζή, Γεωργίου Ντούτσου, Νικολάου Τσακίρη, Ιωάννου Κρίγγου, Γεωργίου Θεοχάρη, Τρύφωνος Μουρλούκου, Κων/νου Σούρσου, Τρύφωνος Σταυράκη, Γεωργίου Μπόγρη, Ιωάννου Καρκαλάτου, Κων/να Φάσσου, Σταματίνας Μαρθάκη, Διαμάντως Βλαχιώτη, Μαρίας Γάτσου, Ελένης Τσώρου, Όλγας Βλαχιώτη, Βασιλικής Παπαδάτου, Παναγιώτας  Χασάπη, Παναγιώτας Μακρή.

Κάθε χρόνο τέτοια ημέρα το εικόνισμα τίθεται σε προσκυνητάρι ώστε να δίνεται η ευκαιρία σε όλους να ασπάζονται την Κυρία Θεοτόκο και να θυμίζει στις νεότερες γενιές πως οι παππούδες μας πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους για να έχουμε εμείς σήμερα ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ!

“Μνήσθητι Κύριε, πάντων των υπέρ της πίστεως και της πατρίδος ηρωϊκώς αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων εν τοις ιεροίς του έθνους ημών αγώσι πατέρων και αδελφών ημών”.

Περισσότερα Άρθρα

Κορονοϊός – Χαρδαλιάς: Δεν υπάρχει ζήτημα εκδρομέων για το Πάσχα

«Δεν υπάρχει ζήτημα εκδρομέων». Με αυτό τον τρόπο ο Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει έξοδο πολιτών προς τα χωριά τους ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας. «Οι προσπάθειες περιορισμού της πανδημίας συνεχίζονται σε καθημερινή βάση» πρόσθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στην καθιερωμένη ενημέρωση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Τα μέτρα που λαμβάνονται ελέγχονται […]

ΣτΕ: Να μην ανοίξουν οι εκκλησίες λόγω κινδύνου διάδοσης κορονοϊού

Όχι στο άνοιγμα των εκκλησιών για τους πιστούς είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας απορρίπτοντας το αίτημα για την έκδοση προσωρινής διαταγής που είχε υποβληθεί προκειμένου να «παγώσει» προσωρινά το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης των θρησκευτικών τελετών με τη συνάθροιση μαζικού αριθμού πιστών λόγω του υψηλού κινδύνου μετάδοσης του κορονοϊού. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επικαλούμενο λόγους […]