28 °C Argos, GR
5 Ιουλίου 2020

Χρυσές ευκαιρίες

ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ είχε αμφιβολίες σχετικά με τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, τότε οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «σχέδιο Μάρσαλ» είναι η απάντηση που τα ξεκαθαρίζει όλα: η Ελλάδα -αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά μέσα στις επόμενες ημέρες, ώσπου η πρόταση να γίνει απόφαση- παίρνει πολλά χρήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος.

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Η εξέλιξη αυτή κάνει όλη τη σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών να φαντάζει εξωπραγματική: η κυβέρνηση κατάφερε να αναβαθμίσει την αξιοπιστία της χώρας με τη διαχείριση του υγειονομικού μέρους της επιδημίας και δεν έχει κανένα λόγο να εμπλακεί σε μία δίμηνη ή τρίμηνη εκλογική ατμόσφαιρα, που θα λειτουργήσει σαν… μίνι επιδημία για την οικονομία, η οποία ήδη έχει πάθει σημαντική ζημιά από τον κορονοϊό.

Μέχρι το τέλος του χρόνου, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει περί τα 7 δισ. ευρώ – προφανώς δεν καλύπτουν την προβλεπόμενη ζημιά στην τουριστική αλυσίδα, αλλά καθιστούν την κατάσταση διαχειρίσιμη. Αλλά το στοίχημα της κυβέρνησης είναι σε κάθε περίπτωση πολύ μεγαλύτερο – και ξεφεύγει από τα όρια του 2020.

Προφανώς, ο κορονοϊός κάποια στιγμή θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά – αλλά μέχρι τότε δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Η ελληνική οικονομία πρέπει να αλλάξει με τέτοιον τρόπο, ώστε να περιορίσει τις χρόνιες παθογένειές της. Τόσο στον αγροτικό τομέα, όπου τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα δεν έχουν αντίκρισμα στην προστιθέμενη αξία της παραγωγής, όσο και στη σύγχρονη οικονομία της καινοτομίας και της «πράσινης» ενέργειας – που ακόμα δεν έχει συνέλθει από τα φορολογικά χτυπήματα των πρώτων χρόνων των Μνημονίων.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα από όλα να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες της πανδημίας – εκατομμύρια εργαζόμενοι και άνεργοι χρειάζονται στήριξη και αυτό θα ισχύει για πολύ καιρό. Ομως, είναι εξίσου προφανές ότι αν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης χρησιμοποιηθούν μόνον για αυτό, τότε θα έχει χαθεί άλλη μία σημαντική ευκαιρία για τη χώρα.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα, από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 ως σήμερα, έχει λάβει τεράστια ποσά από την Ε.Ε. – και είναι αλήθεια ότι η χώρα μας σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το φτωχό κράτος και τη φτωχική κοινωνία εκείνης της περιόδου. Ομως, οι πάντες γνωρίζουν σε τι ποσοστό σπαταλήθηκαν εκείνα τα χρήματα – επομένως και το τι θα χάσουμε αν το επαναλάβουμε…

Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Περισσότερα Άρθρα

Τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγίων Θεοδώρων

Η σχετική πρόσκληση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγίων Θεοδώρων στα μέλη του: Σας καλούμε όπως προσέλθετε στο Δημοτικό κατάστημα (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου άνωθεν του Πολυϊατρείου) της Δημοτικής Κοινότητας , στις 12 Μαρτίου  2019  ημέρα Τρίτη και ώρα 19:00 για Τακτική Συνεδρίαση σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων του Ν. 83,88,89 […]

Δημήτρης Σφυρής: Ψηφοδέλτιο που οδηγεί στη δική σας νίκη

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, Δημήτρης Σφυρής μετά την κατάθεση υποψηφιότητας του συνδυασμού “ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ” (σας ενημερώσαμε σχετικά χθες), έκανε την ακόλουθη δήλωση: Αγαπητοί Συνδημότες και Συνδημότισσες, Σήμερα καταθέσαμε τον συνδυασμό νίκης της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους υποψηφίους, η συμμετοχή των οποίων αποτελεί το αναγκαίο θετικό πρόσημο για το μέλλον του […]