18 °C Argos, GR
5 Ιουνίου 2020

Όταν η Ελληνική Μαθηματική Εταιρία βράβευσε τον Θάνο Μικρούτσικο (video)

«είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι τα μαθηματικά έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μου και της προσωπικότητας μου»

Θάνος Μικρούτσικος

 

Ο Θάνος Μικρούτσικος γεννιέται στην Πάτρα το 1947. Μεγαλώνει σε ένα αστικό περιβάλλον όπου οι τέχνες έχουν κυρίαρχη θέση στη ζωή του. Σε ηλικία τεσσάρων ετών συναντά τη μουσική και μόλις δεκατεσσάρων ετών παίρνει το πρώτο πτυχίο πιάνου.

Την ίδια περίοδο γνωρίζει τους έλληνες ποιητές από τον πατέρα του, ο οποίος του διαβάζει ποίηση από πολύ μικρή ακόμα ηλικία. Παράλληλα όμως, εμπνευσμένος δάσκαλος μαθηματικών ο πατέρας του, τον μυεί στη μαθηματική γνώση.

Γίνεται «εφηβική αγάπη» για τον Θάνο η ευκλείδειος γεωμετρία. Ξενυχτάει μελετώντας βιβλία και αναπτύσσοντας μια σχέση σχεδόν ερωτική μαζί της. Αποφασίζει να σπουδάσει μαθηματικά. Φοιτά στο τμήμα Μαθηματικών  του Πανεπιστημίου Πατρών και παθιάζεται με την  Αστρονομία και την  Κοσμολογία – ο ίδιος δηλώνει «εξέχων μαυροτρυπάς!» .  Στα τελευταία έτη σπουδών του γοητεύεται από τα νέα πεδία μαθηματικών, την Τοπολογία και την Αλγεβρική Τοπολογία. Διακρίνεται στις σπουδές του και κερδίζει δύο υποτροφίες μεταπτυχιακών σπουδών, μία για το Παρίσι και μία για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πολιτική συγκυρία δεν του επιτρέπει να φύγει στο εξωτερικό καθώς δεν του εκδίδεται διαβατήριο λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων. Το 1969 παίρνει το πτυχίο Μαθηματικών και αντιμετωπίζει το μεγάλο δίλλημα: Μαθηματικά ή Μουσική. «Ξυπνούσα τη Δευτέρα, έλεγα Μουσική! Ξυπνούσα την Τρίτη, έλεγα Μαθηματικά! Ήταν ένα πολύ δύσκολο εξάμηνο της ζωής μου», θα δηλώσει .

Τελικά, η ανώτερη των μαθηματικών σπουδών, η Αρμονική τον κερδίζει. Από το 1969 ξεκινάει την καριέρα του στον χώρο της μουσικής, αυτήν που όλοι γνωρίζουμε και θαυμάζουμε, με την μελοποιημένη ποίηση να αποτελεί κεντρικό στοιχείο του έργου του.

Τα μαθηματικά είναι πάντα παρόντα στη ζωή του. Όπως ο ίδιος θα πει: «Διαχειρίστηκα και καθοδήγησα μια σειρά από πολιτιστικούς θεσμούς, όπως το μουσικό εργαστήρι, το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Υπουργείο Πολιτισμού και άλλους. Το οργανωτικό κομμάτι ήταν υψηλών προδιαγραφών σε όλους αυτούς τους φορείς και η όποια δράση μου ήταν αποτέλεσμα μιας μαθηματικά δομημένης προσωπικότητας».

Στο ερώτημα αν υπάρχει σχέση μεταξύ μαθηματικών και μουσικής, απαντάει με ένταση «ναι, υπάρχει!  Σχέση σε βάθος, σχέση ουσίας. Αφορά στη δομή της οργανωμένης φόρμας που δεν χρειάζεται μετάφραση σε μαθηματικά σύμβολα και εξισώσεις  ούτε λύσεις προβλημάτων  για να παράξεις το ηχητικό αποτέλεσμα». Και θα συμπληρώσει πως είναι άνευ νοήματος οι όποιες συζητήσεις για αναλογίες και αντιστοιχίσεις συναρτήσεων με μουσικά πεδία.  Ασπάζεται και πρεσβεύει μια εσωτερική σχέση μαθηματικών και τέχνης που οδηγεί σε ένα αρμονικό αποτέλεσμα.

Τον Δεκέμβρη του 2018, και κατά τις εργασίες του 35ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μαθηματικής Παιδείας, η μαθηματική κοινότητα τιμά τον Θάνο Μικρούτσικο ως μαθηματικό και συνθέτη αναγνωρίζοντας το σπουδαίο έργο του. Ο ίδιος θα μιλήσει για τον καθοριστικό ρόλο της μαθηματικής  παιδείας στην ζωή του.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2019 ο Θάνος Μικρούτσικος περνάει στο επέκεινα, αφήνοντας σε όλους εμάς κληρονομιά τα λόγια που εκφράζουν την βαθιά πίστη και στάση ζωής  του για τη μετάβαση σε μια άλλη κοινωνία που θα επιτρέψει στον άνθρωπο να αυτοπραγματωθεί: «παρόλη τη βαρβαρότητα και το σκοτάδι μέσα στο οποίο ζούμε θα συνεχίσω μέχρι τέλους να την ονειρεύομαι».

 

Τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του παραρτήματος Αργολίδας της Ε.Μ.Ε.

Περισσότερα Άρθρα

Ιταλία: Ελπίδα με 570 νεκρούς από τον κορονοϊό σε 24 ώρες

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 147.577. Οι νεκροί έφτασαν τους 18.849, ενώ παράλληλα, 30.455 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ιταλία ήταν 143.626 και είχαν χάσει την ζωή τους 18.279 άνθρωποι ενώ 28.470 είχαν θεραπευθεί. Ιταλία – Ακόμη εφιαλτικοί οι αριθμοί, αλλά μειώνονται Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, […]

Ανδρέας Γεωργίου: Ποζάρει ολόγυμνος για να καλωσορίσει το καλοκαίρι

Ο Ανδρέας Γεωργίου θέλησε να καλωσορίσει το καλοκαίρι ανεβάζοντας μία φωτογραφία στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram στην οποία ποζάρει γυμνός μέσα στο δάσος. Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης όπως φαίνεται και από την εικόνα κατά τη διάρκεια της καραντίνας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού πρόσεχε ιδιαίτερα την διατροφή του και έκανε εντατικά γυμναστική. Όπως ήταν αναμενόμενο, […]