19 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Άγιος Διονύσιος ο Νέος (1547 – 1622)

Επίσκοπος Αίγινας, καταγόμενος εκ Ζακύνθου. Πολιούχος και προστάτης της Ζακύνθου, τιμάται κάθε χρόνο στις 17 Δεκεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Διονύσιος και Διονυσία.

Ο Διονύσιος γεννήθηκε το 1547 στη Ζάκυνθο από γονείς πλούσιους και ευγενείς, με καταγωγή από τη Βενετία. Το κοσμικό του όνομα ήταν Δραγανίγος Σιγούρος. Νιώθοντας κλίση προς το μοναχικό βίο από νωρίς ενδύθηκε το μοναχικό σχήμα στη μονή των Στροφάδων νήσων, απέναντι από τη Ζάκυνθο, και χειροτονήθηκε ιερέας.

Με παρακίνηση του αρχιεπισκόπου Αθηνών χειροτονήθηκε επίσκοπος Αίγινας με το όνομα Διονύσιος. Μετά από χρόνια ποιμαντορικής δράσης στο νησί του Αργοσαρωνικού, επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου έζησε ασκητικά στη Μονή της Αναφωνήτριας.

Ο Άγιος Διονύσιος πέθανε το 1622, σε ηλικία 75 ετών. Το λείψανό του τάφηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου της μονής Στροφάδων. Κατά την ανακομιδή είδαν ότι το λείψανό του ήταν άφθαρτο. Το είχαν στην αρχή στημένο όρθιο στον επισκοπικό θρόνο του ναού, αλλά αργότερα το μετέφεραν στην πόλη και το διατηρούσαν σε διάφορους ναούς. Στις μέρες μας είναι τοποθετημένο σε πολυτελή λάρνακα στο ναό που φέρει το όνομά του.

Από τις πολλές αρετές του Αγίου Διονυσίου αξίζει να επισημανθούν η ταπεινοφροσύνη και η μεγάλη ανεξικακία του. Όταν ζήτησε καταφύγιο στο μοναστήρι ο φονιάς του αδελφού του, τον έκρυψε και τον προστάτευσε.

Απολυτίκιο
Της Ζακύνθου τοv γόνον και Αιγίvης τον πρόεδρο, τοv φρουρό μονής τωv Στροφάδωv, Διοvύσιοv άπαντες, τιμήσωμεv συμφώνως οι πιστοί, βοώντες προς αυτὸν ειλικριvώς· Tαις λιταίς τους τηv σην μνήμην επιτελούντας σώσον και βοώντάς σοι· Δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστω· δόξα τω σε θαυμαστώσαντι· δόξα τω δωρησαμένω σε ημίv, πρέσβυν ακοίμητον.

ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Περισσότερα Άρθρα

Τα πρωτοσέλιδα και τα οπισθόφυλλα των κυριακάτικων εφημερίδων

H Καθημερινή   Πρώτο Θέμα Real News Το Βήμα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής Κυριακάτικη Δημοκρατία Η Αυγή της Κυριακής Το Παρόν Κontra Documento Μακεδονία της Κυριακής Μπαμ της Κυριακής Απογευματινή της Κυριακής   

Ξύλο και καρέκλες με γονείς και… μαθητές στο Λύκειο Καλαμάτας

Απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε το πρωί στην Καλαμάτα, όταν οι καθηγητές του 6ου Γενικού Λυκείου επιχείρησαν να μπουν στο σχολείο που τελεί υπό κατάληψη και δέχτηκαν την επίθεση των μαθητών. Στον έντονο λεκτικό διαπληκτισμό που ακολούθησε και τις ύβρεις, ένας γονέας επιχείρησε να μπει μέσα και να ανοίξει την πόρτα και οι… μαθητές του πέταξαν καρέκλες […]