22 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Άγιος Σωφρόνιος, Άγιοι Ευλόγιος και Λουκρητία

Επίσκοπος Ιεροσολύμων και από τις σημαντικότερες εκκλησιαστικές μορφές του 7ου αιώνα. Η μνήμη του τιμάται από την Εκκλησία στις 11 Μαρτίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν το όνομα Σωφρόνιος και Σωφρονία.

Ο Σωφρόνιος γεννήθηκε στη Δαμασκό και ασκήτευσε στη Μονή του Αγίου Θεοδοσίου της Παλαιστίνης, όπου επιδόθηκε σε θεολογικές σπουδές. Αγωνίστηκε κατά της αίρεσης του Μονοθελητισμού και Μονοενεργητισμού. Το 634 εκλέχθηκε Πατριάρχης Ιεροσολύμων και πέθανε το 638, ένα χρόνο μετά την κατάληψη της Ιερουσαλήμ από τους Άραβες.

Απολυτίκιο

Σωφρόνως τον βίον σου, διαγαγὼν εκ παιδός, την χάριν του Πνεύματος, εισεποιήσω σαφῶς, Σωφρόνιε πάνσοφε· όθεν ιεραρχίας, ταις ακτίσιν εκλάμψας, ώφθης της ευσεβείας, ευκλεὴς υποφήτης. Και νυν δυσώπει Όσιε, υπερ των τιμώντων σε.

Άγιοι Ευλόγιος και Λουκρητία

Χριστιανοί μάρτυρες από την ισλαμοκρατούμενη Ισπανία του 9ου αιώνα. Η μνήμη τους τιμάται στις 11 Μαρτίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν τα ονόματα Ευλόγιος, Ευλογία και Λουκρητία.

Ο Ευλόγιος ήταν ιερέας και ζούσε στην Κόρδοβα της Ισπανίας, που τότε βρισκόταν υπό αραβομουσουλμανική κατοχή. Ανέπτυξε σημαντική εκκλησιαστική δράση και το 858 εξελέγη επίσκοπος της περιοχής.

Προτού, όμως, αναλάβει τα καθήκοντά του συνελήφθη από τις αρχές με την κατηγορία της απαγωγής και της διαφθοράς της νεαρής Λουκρητίας (Λεωκρητίας), κατόπιν καταγγελίας των γονέων της, που επιδίωκαν να αλλαξοπιστήσει και να ασπασθεί τη θρησκεία του Μωάμεθ.

Στην απολογία του ενώπιον του μουσουλμάνου δικαστή είπε ότι κανείς ποιμένας δεν αρνήθηκε τη συμπαράστασή του σε οποιοδήποτε μέλος του ποιμνίου του και ότι το καθήκον του ιερέα του Χριστού είναι να διδάξει στους πιστούς πως αν έχουν να διαλέξουν μεταξύ Θεού και γονέων να διαλέγουν τον Θεό. Συνεχίζοντας, πρότεινε στον δικαστή να συζητήσουν για να του αποδείξει την απάτη της θρησκείας του Μωάμεθ.

Η πρόκληση αυτή του Ευλόγιου προδιέγραψε και το τέλος του. Καταδικάσθηκε σε θάνατο και αποκεφαλίστηκε. Λίγες ημέρες αργότερα αποκεφαλίστηκε και η Λουκρητία. Μαζί τους συνεορτάζονται και δύο ανώνυμες παρθένες, μαθήτριες του Ευλόγιου, που μαρτύρησαν κατά την πρώτη σύλληψη του Αγίου το 851.

ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Περισσότερα Άρθρα

Εορτασμός Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων

Το Πρόγραμμα Εορτασμού της Εθνικής Επετείου της «28ης Οκτωβρίου 1940» στον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, διαμορφώνεται ως ακολούθως: ΤΕΤΑΡΤΗ 26 Οκτωβρίου 2022 Ορίζεται γενικός τριήμερος σημαιοστολισμός από την 8η πρωινή της 26ης μέχρι τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου. Ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής, καλούνται οι κρατικές υπηρεσίες, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, […]

Εθνική πόλο: Πρώτη η Ελλάδα στην Ευρώπη – Νίκησε το Μαυροβούνιο

Εθνική πόλο: Η Ελλάδα κατέκτησε την πρώτη θέση στην προκριματική φάση της ευρωπαϊκής ζώνης του World League που έγινε στην ουγγρική πόλη Ντέμπρετσεν. Η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών επικράτησε στον τελικό με 12-7 του Μαυροβούνιου και κατέκτησε την πρώτη θέση στην προκριματική φάση της ευρωπαϊκής ζώνης του World League, οι αγώνες της οποίας έγιναν το τριήμερο 7-10 Ιανουαρίου στην ουγγρική πόλη Ντέμπρετσεν. Στην διοργάνωση μετείχαν οκτώ εθνικές ομάδες, […]