18 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Άρειος Πάγος: Ισόβια στους δράστες της θανάσιμης ληστείας του ταχυδρόμου στο Ναύπλιο

Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ στα χωριά πέριξ του Ναυπλίου δεν έλαβαν την καθιερωμένη ημέρα την σύνταξη του Νοέμβριου του 2008, καθώς ο ταχυδρόμος που επί σειρά ετών με την μηχανή του πλήρωνε τις συντάξεις, δεν έφτασε ποτέ.

Και δεν έφτασε ο ταχυδρόμος καθώς τρεις αλλοδαποί φίλοι στην προσπάθεια τους να τον ληστέψουν και να πάρουν τα 10.000 ευρώ που είχε για να πληρώσει τις συντάξεις των απόμαχων αγροτών, αρχικά τραυματίστηκε βαριά και στην συνέχεια έχασε την μάχη με την ζωή.

Ο άτυχος ταχυδρόμος έβαλε τις 10.000 ευρώ μέσα στην τσάντα του, ανέβηκε στο μηχανάκι του και ακολουθώντας την ίδια διαδρομή που τηρούσε εδώ και χρόνια, ξεκίνησε για τα χωριά του Ναυπλίου, να μοιράσει τις αγροτικές συντάξεις.

Προηγουμένως είχαν ξεκίνησαν προς την ίδια κατεύθυνση με κλεμμένο αυτοκίνητο από το Άργος οι τρεις αλλοδαποί, οι οποίοι σε κάποιο σημείο της διαδρομής που δεν είχε σπίτια, του είχαν στήσει καρτέρι. Το σημείο που είχαν σταθμεύσει ήταν τέτοιο ώστε να τους επιτρέπει να βλέπουν πότε θα πλησίαζε ο ταχυδρόμος.

Έτσι, όταν ο ταχυδρόμος είχε φτάσει ανάμεσα σε δύο χωριά, σε μια ακατοίκητη περιοχή που είχε όμως αγροτικούς δρόμους για να μπορέσουν να διαφύγουν οι δράστες, έβαλαν μπροστά τη μηχανή του αυτοκινήτου.

Ανέτρεψαν το μηχανάκι σε ένα χαντάκι και παρέσυραν τον ταχυδρόμο 

Μόλις τους προσπέρασε ο άτυχος ταχυδρόμος ξεκίνησαν και άρχισαν να τον ακολουθούν. Ανέπτυξαν μεγάλη ταχύτητα και χτύπησαν με το αυτοκίνητο τους την πίσω πλευρά της μοτοσυκλέτας του, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να ανατραπεί το μηχανάκι προς την δεξιά πλευρά του δρόμου σε ένα χαντάκι συμπαρασύροντας στο κενό και τον ταχυδρομικό.

Κατά την πτώση ο υπάλληλος των ΕΛ.ΤΑ. τραυματίστηκε σοβαρά. Μόλις τον είδαν στο χαντάκι κατέβηκαν οι δύο από το αυτοκίνητο (και ο ένας ειδικά ήτα αρκετά σωματώδης όπως τον περιγράφει μάρτυρας) και με τη βία του πήραν τα χρήματα από την υπηρεσιακή του τσάντα.

Αφού άφησαν στο χαντάκι του δρόμου τον ταχυδρομικό υπάλληλο σοβαρά τραυματισμένο έφυγαν με το κλεμμένο αυτοκίνητο, το οποίο στην συνέχεια το έκαψαν σε άλλη περιοχή για να μην βρεθούν τα ίχνη τους.

Ο ταχυδρομικός υπάλληλος υπέστη κάταγμα – εξάρθρημα με παραπληγία και θλάσεις θώρακα. Αυθημερόν υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση σταθεροποίησης της σπονδυλικής στήλης, αλλά 14 ημέρες μετά τον τραυματισμό του και την χειρουργική επέμβαση υπέστη μαζική πνευμονική εμβολή, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατός του στο ΚΑΤ της Αθήνας.

Καταδικάστηκαν σε ισόβια μετά από έξι αναβολές

Οι αλλοδαποί συνελήφθησαν και μετά από 6 αναβολές που οι ίδιοι ζήτησαν, εκ των οποίων οι 4 ήταν με το αιτιολογικό του κωλύματος στο πρόσωπο του δικηγόρου τους, η μια λόγω υπέρβασης του ωραρίου της γραμματέως της έδρας και μια προκειμένου να κληθεί για να καταθέσει μάρτυρας κατηγορίας, η δίκη πραγματοποιήθηκε.

Τελικά, καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη για ληστεία κατά συναυτουργία, από την οποία προήλθε ο θάνατος άλλου προσώπου.

Για να διαγνωστούν τα αίτια θανάτου του ταχυδρόμου διενεργήθηκαν, μετά από δικαστική εντολή, δυο πραγματογνωμοσύνες από ιατρούς πραγματογνώμονες, από τις οποίες προκύπτει «χωρίς αμφιβολία ότι ο θάνατος του ταχυδρόμου επήλθε από τον βαρύτατο τραυματισμό του (και τα επακόλουθα τούτου) τον οποίο προξένησε η σωματική βία που ασκήθηκε σε βάρος του κατά τον χρόνο της ληστεία».

Πώς εντόπισαν τους τρεις δράστες

Ο εντοπισμός των δραστών έγινε από μια μαρτυρική κατάθεση, από πληροφορίες της Ασφάλειας και από την άρση του απορρήτου κινητών τηλεφώνων τους. Από την άρση του απορρήτου προέκυψε ότι οι τρεις δράστες ήταν σε επικοινωνία μέσω κινητών από το προηγούμενο βράδυ.

Στην κατάθεσή του ο μάρτυρας ανέφερε ότι συνάντησε τον ταχυδρομικό υπάλληλο 1,5 χιλιόμετρο περίπου πριν από το ατύχημα, ενώ το αυτοκίνητο των δραστών ήταν σταματημένο προσωρινά στο δρόμο σε σημείο τέτοιο που να βλέπουν το μηχανάκι του ταχυδρόμου που ερχόταν.

Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την ποινή των ισοβίων

Ο ένας εκ των τριών δραστών από τις φυλακές της Πάτρας άσκησε αναίρεση κατά της καταδικαστικής απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου, υποστηρίζοντας ότι η εφετειακή απόφαση δεν έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, περιέχει αντιφάσεις, ενώ το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη όλα τα αποδεικτικά στοιχεία.

Ακόμη, υποστήριξε ότι η απόφαση του Εφετείου προέβη σε εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή των σχετικών ποινικών νομοθετικών διατάξεων.

Οι αρεοπαγίτες απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς, κρίνοντας ότι η εφετειακή απόφαση έχει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, αφού παραθέτει με σαφήνεια και πληρότητα πραγματικά περιστατικά που θεμελιώνουν την στοιχειοθέτηση της ληστείας, από την οποίαν επήλθε ο θάνατος του άτυχου ταχυδρόμου.

Τελικά, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε στο σύνολό της ως αβάσιμη την αίτηση αναίρεσης και επικύρωσε την εφετειακή ποινή.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Περισσότερα Άρθρα

Πρόσληψη 14 εργατών στο Δήμο Επιδαύρου

Ο Δήμαρχος Επίδαυρου ανακοινώνει την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για χρονικό διάστημα έως τρεις (03) μήνες, συνολικού αριθμού δέκα τεσσάρων (14) ατόμων, για τις κατεπείγουσες εποχικές ανάγκες Πυρασφάλειας – Πυροπροστασίας του Δήμου, έτους 2020 και συγκεκριμένα: 14 εργάτες Κατηγορίας Υ.Ε. Γενικών Καθηκόντων Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ορίζεται: από 2/6/2020 […]