19 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Έβρος: Πάνω από 13.000 μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα – Δεύτερη νύχτα χάους (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι περισσότεροι είναι άνδρες, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης – Λεωφορεία φθάνουν συνεχώς στην Κωνσταντινούπολη γεμάτα με μετανάστες και πρόσφυγες που στόχο έχουν να πάνε στην ελληνοτουρκική μεθόριο
Περίπου 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας – Ελλάδας μετά την απειλή του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα αφήσει να περάσουν πρόσφυγες που θέλουν να πάνε στην Ευρώπη, ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

YouTube player

«Τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι είναι παρόντες κατά μήκος των 212 χιλιομέτρων των συνόρων», κατά υπολογισμούς του ΔΟΜ. Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, ανάμεσα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες βρίσκονται «οικογένειες με μικρά παιδιά».

Ο ΔΟΜ διευκρίνισε ότι ομάδες του παρακολουθούν τις κινήσεις των μεταναστών και των προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη ως τα σύνορα και διανέμουν βοήθεια στους πλέον ευάλωτους.

«Οι ομάδες οι οποίες εργάζονται κατά μήκος των συνόρων 212 χιλιομέτρων της Τουρκίας και της Ελλάδας (…) έχουν καταμετρήσει 13.000 ανθρώπους συγκεντρωμένους στα σύνορα στο Παζάρκουλε και στο Ιψάλα, καθώς και σε άλλες τοποθεσίες», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι οι συγκεντρώσεις μεταναστών αριθμούν «από πολλές δεκάδες ως 3.000 και πλέον».

«Ο αριθμός των ανθρώπων που φεύγουν από την Αδριανούπολη (Εντιρνέ, βορειοδυτική Τουρκία) με σκοπό να περάσουν τα σύνορα μεγάλωνε κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς αυτοκίνητα, ταξί και λεωφορεία έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη», σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στην Τουρκία Λάντο Γκβιλάβα.

«Οι περισσότεροι είναι άνδρες, αλλά βλέπουμε επίσης οικογένειες με μικρά παιδιά», πρόσθεσε.

Ο Λάντο Γκβιλάβα ανέφερε ότι ο ΔΟΜ διανέμει τρόφιμα και άλλα απαραίτητα, όμως καθώς επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τόνισε πως είναι «ανήσυχος για τους πιο ευάλωτους και εκτεθειμένους» πρόσφυγες και μετανάστες.

Λεωφορεία γεμάτα με μετανάστες που ήλπιζαν να τους αφήσουν να μπουν στην Ευρώπη συνέχιζαν να φθάνουν το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία μισάνοιξε τις πόρτες προς την Ευρώπη την Παρασκευή, απειλώντας να αφήσει να περάσει νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών αν δεν εξασφαλίσει ενεργή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μπραντεφέρ της με τη Ρωσία στη Συρία.

Στη διάρκεια της νύχτας, όμως, ξέσπασαν ξανά επεισόδια στην περιοχή του Παζάρκουλε, στο ύψος των Καστανιών του Έβρου, όπου πλέον δημιουργείται καταυλισμός με χιλιάδες ανθρώπους. Αναρίθμητες ήταν οι προσπάθειες να περάσουν τα σύνορα προς την Ελλάδα με τις ελληνικές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας να βρίσκονται επί ποδός για να τους αποτρέψουν, ενώ δεκάδες συλλήψεις έγιναν στη διάρκεια της νύχτας. Το πρωί της Κυριακής η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ‘Αμυνας αναμένεται να μεταβεί στον Έβρο για επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε χθες Σάββατο: «Τι κάναμε χθες; Ανοίξαμε τις πόρτες. Δεν θα κλείσουμε τις πόρτες».

ΠΗΓΗ

Περισσότερα Άρθρα

Εικόνες από τη «χρυσή παρέλαση» των Φαραώ στην Αίγυπτο

Η «χρυσή παρέλαση» των Φαραώ στην Αίγυπτο Είκοσι δύο άρματα, που μετέφεραν τις μούμιες βασιλιάδων και βασιλισσών της αρχαίας Αιγύπτου, παρέλασαν εχθές το βράδυ στους δρόμους του Καΐρου, σε ένα φαραωνικό θέαμα, για να πάνε στο καινούριο «σπίτι» τους, το Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού (NMEC). Τα πρώτα μαύρα άρματα, που έφεραν χρυσά μοτίβα και ήταν […]