19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Έρευνα του ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑ για το φυσικό αέριο στην Περιφέρεια- Τί λένε Νίκας, Καμπόσος, Κωστούρος, Βασιλόπουλος, Τζιούμης

Αναστάτωση στους πέντε νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχει προκληθεί από την δημοσιοποίηση της πληροφορίας ότι εξετάζεται (αν δεν έχει αποφασιστεί ακόμα) η απένταξη του προγράμματος ανάπτυξης δικτύων τροφοδοσίας φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η απένταξη αφορά τις πόλεις Τρίπολη, Κόρινθος, Άργος, Ναύπλιο που σχεδιαζόταν να τροφοδοτηθούν από τον αγωγό υψηλής πίεσης του ΔΕΣΦΑ και Καλαμάτα, Σπάρτη που σχεδιαζόταν να τροφοδοτηθούν με LNG από τη Ρεβυθούσα.

Οι πόλεις αυτές, για τις οποίες το προηγούμενο και αρχικό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ προέβλεπε ότι θα τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο, τώρα φαίνεται πως εξαιρούνται από το νέο πενταετές 2020-2024, σύμφωνα με την έγκριση της ΡΑΕ.

Για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑ απευθύνθηκαν ζητώντας την άποψη-σχόλιο τους, στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, και τους Δημάρχους Άργους-Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσο, Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο,  Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, Σπάρτης Πέτρο Δούκα, Τρίπολης  Κώστα Τζιούμη και Κορινθίων Βασίλη Νανόπουλο.

 «Η περιφερειακή αρχή θεωρεί το φυσικό αέριο ως βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και δεν συζητεί καν το ενδεχόμενο των χρόνιων καθυστερήσεων στην εγκατάστασή του», σχολίασε ο Παναγιώτης Νίκας.

Μεθαύριο Παρασκευή 8 Μαΐου ο Περιφερειάρχης θα μεταβεί στην Αθήνα, προκειμένου να συζητήσει το θέμα με αρμόδιους παράγοντες.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Νίκας από την αρχή της θητείας του έχει δεσμεύσει το ποσόν των 20.000.000 ευρώ (ΕΣΠΑ / ΠΕΠ) για τη χρηματοδότηση δικτύων φυσικού αερίου στις πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου και έχει πραγματοποιήσει επανειλημμένες συσκέψεις με τη ΔΕΔΑ προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο Δημήτρης Καμπόσος σε σκληρή γλώσσα, μας είπε ότι:

«Απαράδεκτη και ταυτόχρονα ύποπτη θεωρώ την εξαίρεση της περιφέρειας Πελοποννήσου από την τροφοδοσία της με φυσικό αέριο. Αδυνατώ να καταλάβω πως ενώ έχει τελειώσει ο κεντρικός αγωγός και απομένουν μόνο τα σύνορα έργα των διακλαδώσεων αποκλείουν μια μεγάλη περιοχή από τη δημιουργία προϋποθέσεων χρήσης εναλλακτικού καυσίμου σαφώς χαμηλότερης τιμής από τα άλλα ήδη υπάρχοντα (πετρελαίου και ρεύματος ). Συντάσσονται όλοι οι δήμοι της Πελοποννήσου με την περιφέρεια για τον αγώνα της αναθεώρησης αυτής της άποψης -θέσης».

Για σοβαρό πλήγμα στην οικονομία και στην ανάπτυξη αν συμβεί κάτι τέτοιο, έκανε λόγο ο Δημήτρης Κωστούρος:

«H εξαίρεση της περιοχής μας από το σχεδιασμό για την τροφοδοσία με φυσικό αέριο, είναι μια είδηση πολύ άσχημη.

Πιστεύω ότι σε οποιοδήποτε σχεδιασμό του Υπουργείου και της ΡΑΕ,δεν μπορεί να εγκριθεί κάτι τέτοιο. Η Πελοπόννησος δεν είναι δυνατόν να εξαιρεθεί. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα στην οικονομία και στην ανάπτυξη», δήλωσε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑ.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, αναφορικά με το ζήτημα του φυσικού αερίου και των εξελίξεων που φαίνεται ότι υπάρχουν, μας επεσήμανε ότι:

 

«Πράγματι φαίνεται ότι έχουμε μια εξέλιξη η οποία δεν είναι θετική. Υπάρχουν πληροφορίες ότι η Πελοπόννησος δεν εντάχθηκε στο 5ετές χρονοδιάγραμμα της ΔΕΔΑ και όπως καταλαβαίνεται, μαζί με τις υπόλοιπες πόλεις της Πελοποννήσου ανατρέπεται και ο σχεδιασμός για την Καλαμάτα.

Να θυμίσω ότι στις 25 Ιουλίου 2019 σε διευρυμένη σύσκεψη στο Δημαρχείο Καλαμάτας με τον τότε Δήμαρχο και σημερινό Περιφερειάρχη Παναγιώτη  Νίκα, η κα Μωσσέ που είναι διευθύνουσα σύμβουλος και αντιπρόεδρος της ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Διανομής Αερίου) μαζί με στελέχη της Επιχείρησης, μας διαβεβαίωναν για το σχεδιασμό και μάλιστα έδιναν και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Τότε η κα Μωσσέ έλεγε ότι ο σχεδιασμός είναι να ξεκινήσει το έργο το 2020, να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2023 και στη συνέχεια η ΔΕΔΑ να συνεχίσει να κάνει συνδέσεις με τους ενδιαφερόμενους. Σύμφωνα με την ίδια, η Καλαμάτα και η Σπάρτη θα τροφοδοτούνται με υγροποιημένο αέριο, το οποίο θα έρχεται με φορτηγά από την Αγία Τριάδα, που είναι απέναντι από τη Ρεβυθούσα (νησί του Σαρωνικού με μεγάλες υποδομές για την τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο). Αυτές οι δύο πόλεις θα τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο μέσω ειδικών σταθμών, για τους οποίους θα αναζητούσαν σε κατάλληλα οικόπεδα. Μάλιστα εμείς είχαμε προσφερθεί να βοηθήσουμε σε αυτό.

Σήμερα πάντως φαίνεται, πάντα σύμφωνα με τα όσα έχουμε και εμείς πληροφορηθεί από ρεπορτάζ που έχουν δημοσιευτεί, η διοίκηση της ΔΕΔΑ εξηγεί ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα ήταν μη ρεαλιστικό, καθώς δεν είχε εξασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για την προώθηση των έργων κι άρα εκεί οφείλεται και η απόφαση της ΡΑΕ.

Σε κάθε περίπτωση. Είμαστε σε επικοινωνία με την Περιφέρεια και με τους άλλους δήμους της Πελοποννήσου για τα επόμενα βήματα. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί η Πελοπόννησος και η Καλαμάτα να μείνουν πίσω και εκτός του συγκεκριμένου σχεδιασμού». 

Ο Δήμαρχος Τρίπολης, Κώστας Τζιούμης απάντησε ότι αύριο έχει συγκληθεί εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο που θα συζητήσει εκτενώς τις τελευταίες εξελίξεις και θα αποφασίσει για τις ενέργειες που θα προβεί.

Από την πλευρά τους, οι κ.κ. Δούκας και Νανόπουλος επιφυλάχθηκαν να πάρουν θέση αφού μελετήσουν όλες τις παραμέτρους του καίριου για την περιφέρεια θέματος.

 

 

Περισσότερα Άρθρα

Στην Αργολίδα ο Στέλιος Κούλογλου

Στην Αργολίδα περιόδευσε χθες ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος, Στέλιος Κούλογλου. Το πρόγραμμα του ξεκίνησε με την επίσκεψη του στη Λαϊκή Αγορά και τo κέντρο του Άργους  και ολοκληρώθηκε με ομιλία στο Εργατικό Κέντρο Άργους, και θέμα “Δημοκρατία, Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ευρωεκλογές”. Στην ομιλία του ο Στέλιος Κούλογλου μέσα από γραφήματα πίνακες και αναλυτικά […]

Δημήτρης Καμπουράκης: Σαν αγώνας πόλο. Από πάνω ηρεμία, μέσα στο νερό κλοτσοπατινάδα

Φαγώθηκαν να νικήσουν τον Μητσοτάκη. Λογικό, για έναν τέτοιο τύπο ή τύπισσα ψάχνει ο Σύριζα. Κάποιον που θα μπορέσει, νικώντας τον Μητσοτάκη, να τους ξαναφέρει στην εξουσία. Δεν είναι πάντως τυχαίο ότι το ερώτημα «ποιος από μας μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη» το έθεσε πρώτος-πρώτος ο Κασσελάκης, μετατρέποντας το σε κεντρικό προεκλογικό τους θέμα και […]