19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Αιώνια ευγνωμοσύνη για την Εθνική στο Euro 2004

Σε όλα τα αφιερώματα των ΜΜΕ του πλανήτη για τη μεγαλύτερη αθλητική έκπληξη, κατέχει περίοπτη θέση.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως ίσως είναι και η μεγαλύτερη αν σκεφτεί κανείς την σπουδαιότητα ενός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Και τον υψηλό βαθμό δυσκολίας του.

Η Ελλάδα σαν σήμερα πριν 16 χρόνια πέτυχε κάτι που ακόμα και τώρα φαντάζει αδιανόητο. Σα να είναι γεγονός φανταστικό.

Και όμως συνέβη. Όχι μόνο επειδή η, εξαιρετικά δομημένη, ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ είχε πίστη και τύχη, στοιχεία απαραίτητα για κάθε μεγάλο επίτευγμα.

Η 23άδα που είχε πάει στην Πορτογαλία πίστεψε στη μεγάλη επιτυχία και το πιο σημαντικό: δε φοβήθηκε να κοιτάξει στα μάτια ομάδες με ανυπέρβλητα ρόστερ όπως ήταν εκείνα της Πορτογαλίας, της Τσεχίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ρωσίας.

Παντού στο ίντερνετ μπορεί να βρει κανείς τους παίκτες που απάρτιζαν εκείνες τις ομάδες. Όλες σχεδόν (ας εξαιρέσουμε λίγο ποδοσφαιρικά τη Ρωσία, δηλαδή και τη μοναδική ομάδα που κέρδισε τη δική μας Εθνική) από πλευράς ονομάτων φάνταζαν ανίκητες.

Εξάλλου, ήταν και στα φαβορί. Η Ισπανία του Ραούλ, η Γαλλία του Ζιντάν, η καλύτερη Τσεχία όλων των εποχών και η Πορτογαλία, των Φίγκο, Ρουί Κόστα και του Κριστιάνο Ρονάλντο που ξεκινούσε με άλματα το δρόμο του προς την παγκόσμια κορυφή. Η Εθνική, όμως, είχε κάτι πιο σημαντικό απ΄όλους τους αντιπάλους της.

Πλάνο σε κάθε αγώνα για το πως θα βγάλει στον αγωνιστικό χώρο τις αρετές της και θα περιορίσει εκείνες των αντιπάλων. Από τον θρίαμβο στην πρεμιέρα με την κούρσα του Καραγκούνη και το πέναλτι του Μπασινά.

Από την ισοπαλία με την Ισπανία, που ο Χαριστέας έκανε σεφτέ και προειδοποιούσε για τη συνέχεια. Από το θρίλερ με τη Ρωσία και το πλασέ του Βρύζα μετά την κεφαλιά του Παπαδόπουλου.

Η λόμπα του Ζαγοράκη στον Λιζαράζου και η κεφαλιά-δυναμίτης του Χαριστέα με τη Γαλλία, η κεφαλιά-οβίδα του Δέλλα με την Τσεχία. Και φυσικά το αλησμόνητο γκολ του Χαριστέα ξανά με την Πορτογαλία!

Η Εθνική έγραψε ιστορία είναι το λιγότερο που μπορεί να ειπωθεί για τις 4 Ιουλίου 2004. Το κακό είναι πως το ελληνικό ποδόσφαιρο εγχώρια δεν έμαθε. Καμία πρόοδος.

Η κατάσταση παραμένει ίδια και απαράλλακτη με την μπάλα να παίζει περισσότερο στις αίθουσες των δικαστηρίων παρά στα γήπεδα.

Για την ιστορία:

*12/6/2004 Πορτογαλία-Ελλάδα 1-2 (Κρ. Ρονάλντο 90+3’-Καραγκούνης 7’, Μπασίνας 51’ –πεν.), 16/6/2004 Ελλάδα-Ισπανία 1-1 (Χαριστέας 66’ – Μοριέντες 28’)

*20/6/2004 Ρωσία-Ελλάδα 2-1 (Κιριτσένκο 2’ Μπουλίκιν 17’ – Βρύζας 43’)

*25/6/2004 Γαλλία-Ελλάδα 0-1 (Χαριστέας 65’),

*1/7/2004 Ελλάδα-Τσεχία 1-0 (Δέλλας 105+1’),

*4/7/2004 Πορτογαλία-Ελλάδα 0-1 (Χαριστέας 57’).

Την 23άδα του Ρεχάγκελ αποτελούσαν οι Νικοπολίδης, Χαλκιάς, Κατεργιανάκης, Δέλλας, Σεϊταρίδης, Βενετίδης, Καψής, Φύσσας, Γκούμας, Νταμπίζας, Ζαγοράκης, Μπασινάς, Γ. Χ. Γεωργιάδης, Γιαννακόπουλος, Καραγκούνης, Κατσουράνης, Καφές, Λάκης, Τσιάρτας, Βρύζας, Νικολαίδης, Παπαδόπουλος, Χαριστέας.

Περισσότερα Άρθρα

Ερώτηση στη Βουλή: «Αντιμετώπιση της σωματικής και ψυχικής εξουθένωσης του υγειονομικού προσωπικού»

«Αντιμετώπιση της σωματικής και ψυχικής εξουθένωσης του υγειονομικού προσωπικού» Μέτρα για αντιμετώπιση της σωματικής και ψυχικής εξουθένωσης του υγειονομικού προσωπικού ζητά ο Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ερωτά τον Υπουργό Υγείας για το χρονοδιάγραμμα αναστολής της απόφασης για ανάκληση μέχρι νεωτέρας των αδειών που δικαιούται το υγειονομικό […]

Θλίψη στο ελληνικό ποδόσφαιρο για τον θάνατο του Σταμάτη Αντωνίου

Στο πένθος βυθίστηκε η οικογένεια του ελληνικού ποδοσφαίρου από την είδηση του θανάτου του 42χρονου πρώην αναλυτή της εθνικής ομάδας, Σταμάτη Αντωνίου. Ο εκλιπών υπήρξε ποδοσφαιριστής και τεχνικός διευθυντής του Θριάμβου Χαϊδαρίου, ενώ ήταν και μέλος του τιμ της εθνικής ομάδας, ως αναλυτής. Ο θάνατος του, όπως ανακοινώθηκε, οφείλεται σε εγκεφαλικό ανεύρυσμα. Συγκλονισμένος από την […]