17 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Ανδριανός: Έντονη η ανησυχία στους δικαιούχους ενιαίας ενίσχυσης για τη μεγάλη καθυστέρηση στο ΟΣΔΕ.

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός, κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Αραχωβίτη με θέμα την έντονη ανησυχία που προκαλεί στους δικαιούχους η μεγάλη καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στην έναρξη των διαδικασιών για την υποβολή της φετινής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης σε σχέση με πέρσι.

 

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στους δικαιούχους η μεγάλη καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στην έναρξη των διαδικασιών για την υποβολή της φετινής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης σε σχέση με πέρσι, όταν οι πύλες του ΟΣΔΕ είχαν ανοίξει ήδη από τις 23 Φεβρουαρίου. Για το έτος 2019 όχι μόνο έχει παρέλθει ο Φεβρουάριος και εκπνέει σε λίγες ημέρες ο Μάρτιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων, όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει η συλλογή των δηλώσεων, αλλά καμία επίσημη ενημέρωση δεν έχει γίνει από το υπουργείο προς τους παραγωγούς και προς τους πιστοποιημένους φορείς που αναλαμβάνουν το έργο της υποβοήθησης της συμπλήρωσης των δηλώσεων, με αποτέλεσμα το εναπομείναν χρονικό διάστημα μέχρι τη 15η Μαΐου –οπότε και λήγει κανονιστικά η περίοδος συλλογής των δηλώσεων– ήδη να είναι ασφυκτικό.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι αυτήν τη στιγμή περισσότεροι από 5.000 εποχικοί απασχολούμενοι στο έργο είναι σε αναμονή, καθώς κανένα ΚΥΔ δεν αναλαμβάνει το κόστος εκπαίδευσης και απασχόλησης χωρίς να γνωρίζει τον χρονοπρογραμματισμό του έργου. Επιπλέον, έκδηλη είναι η ανησυχία έμπειρων υπηρεσιακών στελεχών του έργου, με δεδομένο ότι ο περιορισμός του χρόνου υποβολής των δηλώσεων οδηγεί αναπόφευκτα σε φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού, λάθη και χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών, τα οποία και έχουν επιπτώσεις στις πληρωμές των ενισχύσεων.

Όπως τονίζει μάλιστα σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, το ερώτημα δεν είναι αν και φέτος θα δοθεί παράταση, αλλά αν ακόμη και ο χρόνος της παράτασης θα επαρκεί.

Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

  1. Πού οφείλεται η φετινή μεγάλη καθυστέρηση έναρξη των διαδικασιών για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης στο ΟΣΔΕ;
  2. Πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία;
  3. Αν προτίθεται η κυβέρνηση να δώσει παράταση, δεδομένης της ήδη μεγάλης καθυστέρησης;
  4. Με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα διασφαλιστεί η έγκαιρη εξυπηρέτηση των αγροτών, αλλά και η χωρίς καθυστερήσεις καταβολή των ενισχύσεων;».

Περισσότερα Άρθρα

Στους 92 οι νεκροί λόγω κορονοϊού στην Ιταλία το τελευταίο 24ωρο

Μείωση των κρουσμάτων και περιορισμένη αύξηση των θανάτων εξαιτίας του νέου κορονοϊού καταγράφηκε στην Ιταλία. Επίσης μειώθηκε για ακόμη μια μέρα ο αριθμός των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας και σε κατ’ οίκον περιορισμό. Τα νέα κρούσματα βρίσκονται είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή των μετρήσεων. Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία […]