19 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Ανοίγει την Δευτέρα η εστίαση: Τι θα ισχύει για καφετέριες και εστιατόρια- ΟΛΕΣ οι οδηγίες

Την Δευτέρα 25 Μαΐου θα ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης, καθώς η Υγειονομική Επιτροπή των ειδικών άναψε το “πράσινο φως” στην κυβέρνηση, προκειμένου αυτό να συμβεί μία εβδομάδα νωρίτερα από το αρχικό πλάνο της κυβέρνησης.

Τα δεδομένα ωστόσο αλλάζουν λόγω της πανδημίας κορονοϊού, με την κυβέρνηση να εξετάζει τρόπους για να μειωθούν οι απώλειες των επιχειρήσεων που επλήγησαν το τελευταίο διάστημα.

Συγκεκριμένα:

  • Τα καταστήματα που διαθέτουν άδεια χρήσης κοινόχρηστων χώρων έχουν την δυνατότητα, σε συνεργασία με τον δήμο, να διπλασιάσουν τον χώρο που χρησιμοποιούν για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.
  • Εάν είναι εφικτή η πεζοδρόμηση χώρων, οι δήμοι θα την αποφασίζουν σε συνεργασία με την αστυνομία, χωρίς όμως να υπάρχουν πρόσθετες κατασκευές ή ηχορύπανση.
  • Ο επιπλέον χώρος στα καταστήματα εστίασης θα δίνεται χωρίς να χρεώνονται με επιπλέον δημοτικά τέλη.
  • Προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι να υπάρχει ανοιχτός διάδρομος για τους πεζούς (τουλάχιστον 1.80 m) και να μη παρεμποδίζεται η πρόσβαση και η διέλευση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
  • Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η επέκταση χώρου, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να μειώσουν τα δημοτικά τέλη έως και 50%.

Όσον αφορά τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, η κυβέρνηση ψάχνει μία φόρμουλα να αυξηθούν τα τραπεζοκαθίσματα χωρίς να υπάρξει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να μειωθεί η απόσταση των δύο μέτρων.

Παράλληλα, εξετάζονται και φορολογικές ελαφρύνσεις, με το σχέδιο να προβλέπει μειώσεις συντελεστών σε συγκεκριμένα ροφήματα τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη στον κλάδο της εστίασης πωλούνται με ΦΠΑ 24%, ενώ εάν τα παραγγείλει κανείς εκτός, επιβαρύνονται με 13%.

Τέτοιου είδους ροφήματα είναι ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι που αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και με την υπαγωγή τους στον χαμηλό συντελεστή του φόρου 13% θα κατηφορίσουν και οι τιμές τους. Αρκεί βέβαια οι καφετέριες να περάσουν τη μείωση του συντελεστή στην κατανάλωση.

Οδηγό για το άνοιγμα των εστιατορίων εξέδωσε ο ΕΦΕΤ

Έναν πλήρη οδηγό για το άνοιγμα των εστιατορίων στις 25 Μαΐου εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (Σ.Ε.Β.Τ.) και την Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠ.Ο.ΕΣ).

Σκοπός του οδηγού είναι να δοθούν απλές οδηγίες για την προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα που δημιούργησε ο κορονοϊός, βασισμένες στην ανάλυση του προφίλ επικινδυνότητας του και στις διεθνείς και εθνικές συστάσεις.

Στην ομάδα που συνέταξε τον οδηγό συμμετείχαν, εκτός από στελέχη του ΕΦΕΤ, επιστήμονες από τον ακαδημαϊκό χώρο καθώς και έμπειρα στελέχη των επιχειρήσεων τροφίμων, μέλη των ανωτέρω αναφερόμενων φορέων.

Ο οδηγός βασίστηκε στα στοιχεία που ίσχυαν μέχρι την ημερομηνία έκδοσής του και είναι διαθέσιμος για λήψη από την ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ. Ο Ενιαίος Φορέας θα επικαιροποιεί τον οδηγό όποτε κρίνεται αναγκαίο με βάση τα νεότερα δεδομένα.

Πιο συγκεκριμένα,

Οργανωτικά μέτρα:

  • Αποφυγή συγχρωτισμού, τήρηση των απαιτήσεων απόστασης
  • Διαμορφώστε πρόγραμμα σταδιακής προέλευσης – αποχώρησης εργαζομένων
  • Διαμορφώστε πρόγραμμα ελεγχόμενης πρόσβασης των υπαλλήλων της επιχείρησης σε κοινόχρηστους χώρους
  • Συναλλαγές σε ταμείο: 1. ενθαρρύνεται την πραγματοποίηση ανέπαφων συναλλαγών, 2. Τοποθετείστε ένα αντισηπτικό στη θέση του ταμία και ένα στη θέση του πελάτη, 3. Τοποθετείστε σήμανση στο δάπεδο για την οριοθέτηση αποστάσεων (όπως προβλέπεται) για την αποφυγή σχηματισμού ουράς πελατών και ορίστε υπέυθυνο για συνεχή εποπτεία, 4. Τοποθετείστε plexiglas αν κρίνεται αναγκαίο.
  • Προτρέψτε πελάτες και εργαζόμενους να χρησιμοποιούν τις σκάλες και να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες στο μέτρο του δυνατού.
    Αναρτήστε πινακίδες ενημέρωσης – υπενθύμισης για την ατομική υγιεινή και τα προληπτικά μέτρα για όλους
  • τους χώρους.
  • Ρυθμίστε την προέλευση τρίτων στον χώρο εργασίας
  • Ενημερώστε προμηθευτές, εξωτερικούς συνεργάτες, οδηγούς, πελάτες επισκέπτες με κάθε πρόσφορο μέσο για τις οδηγίες των κρατικών αρχών.
  • Μεριμνήστε για τον επαρκή αερισμό (με έμφαση στον φυσικό αερισμό) όλων των χώρων και την αποφυγή του συγχρωτισμού των ατόμων σε κλειστούς χώρους χωρίς επαρκή ανανέωση του αέρα.
  • Πάσης φάσης συνεργεία θα πρέπει να εισέρχονται στους χώρους εργασίας με χρήση προστατευτικού ρουχισμού.
  • Μεριμνήστε για ένα οργανωμένο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμάτων.

Δείτε εδώ όλες τις οδηγίες.

 

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Περισσότερα Άρθρα

Άγιος Θεράπων

Άγιος Θεράπων Ιερομάρτυρας της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 14 Μαΐου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Θεράπων. Ο Θεράπων έζησε πιθανώς κατά τον 7ο αιώνα και αναφέρεται ως Αλαμάνος (Γερμανός) και επίσκοπος Αλαμανίας. Έγινε στην Κύπρο επίσκοπος παραλιακής πόλης που δεν κατονομάζεται, όπου και μαρτύρησε. Αργότερα, όταν οι Αγαρηνοί […]

Οι Εν Σεβαστεία Τεσσαράκοντα Μάρτυρες

Σαράντα Ρωμαίοι στρατιώτες, που μαρτύρησαν για τη χριστιανική τους πίστη επί αυτοκράτορος Λικινίου (308-324). Θεολογία Ανήκαν στο ίδιο τάγμα που έδρευε στην πόλη Σεβάστεια της Μικράς Ασίας (σημερινή Σιβάς Τουρκίας). Επειδή αρνήθηκαν να θυσιάσουν στα είδωλα, αφού πρώτα βασανίσθηκαν με διαταγή του τοπικού ηγεμόνα Αγρακόλαου, στη συνέχεια καταδικάστηκαν να περάσουν μία νύχτα μέσα στα παγωμένα […]