19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ : Βαγγέλης Καζάν 1936 – 2008

Έλληνας ηθοποιός, από τους πιο σημαντικούς καρατερίστες στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Έπαιξε σε περισσότερες από 100 ταινίες, ενώ ξεχώρισε για τους χαρακτηριστικούς του ρόλους σε ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Ο Ευάγγελος Καζαντζόγλου, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1936 ή, σύμφωνα με άλλες πηγές, το 1938. Σπούδασε υποκριτική στη δραματική σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη και πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο τον Ιανουάριο του 1960, στην παράσταση του σεξπιρικού «Ριχάρδος ο Γ’», που ανέβηκε από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή. Τη δεκαετία που ακολούθησε εργάστηκε, μεταξύ άλλων, στο θίασο των Ηνωμένων Καλλιτεχνών της Νέας Ιωνίας.

Η πρώτη του παρουσία στη μεγάλη οθόνη έγινε το 1953, με το αντιστασιακό δράμα του Σταύρου Χατζόπουλου «Από έξι μείναμε δύο», μία ταινία που πέρασε απαρατήρητη στην εποχή της. Το αποκορύφωμα της κινηματογραφικής του διαδρομής ήταν η βράβευσή του, το 1975, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, για την ερμηνεία του στην ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου «Θίασος».

Συμμετείχε, επίσης, σε πολλές ταινίες μικρού μήκους, ενώ υπήρξε γνώριμη φιγούρα και στην τηλεόραση, όπου πήρε μέρος στις σειρές «Χατζημανουήλ» (1984), «Η αγάπη της γάτας» (1991), «Επισκέπτης της ομίχλης» (1991) και σε επεισόδια της σειράς «Ανατομία ενός εγκλήματος». Πέρα από την ηθοποιία, ο Καζάν είχε ασχοληθεί και με το στίβο, καθώς είχε λάβει μέρος σε αγώνες δρόμου.

Ο Βαγγέλης Καζάν «έφυγε» στις 10 Μαρτίου 2008, χτυπημένος από την επάρατη νόσο και τάφηκε στις 12 Μαρτίου στο νεκροταφείο του Σχιστού.

ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Περισσότερα Άρθρα

Εκδήλωση της ΚΕΔΑΜ για τα παιδικά ατυχήματα

Εκδήλωση – Ομιλία με θέμα τα «Παιδικά Ατυχήματα» διοργανώνει η ΚΕΔΑΜ με την υποστήριξη του Ιατρικού συλλόγου Αργολίδας και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 19:00 στην αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού Άργους “Μέγας Αλέξανδρος“. Ομιλητές: Παρασκευόπουλος Ηλίας – Χειρουργός Ορθοπαιδικός με θέμα ¨Πρόληψη και Επιδημιολογία Παιδικών Ατυχημάτων¨. Παλαιολόγου Πηνελόπη – […]

Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης

Η Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης (World Kindness Day) καθιερώθηκε το 2000 με πρωτοβουλία του Παγκοσμίου Κινήματος Καλοσύνης (World Kindness Movement), που συσπειρώνει εθνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις – μέλη του Κινήματος. Η καλοσύνη είναι ένα θεμελιώδες μέγεθος της ανθρώπινης κατάστασης, που γεφυρώνει τις διαφορές φυλής, φύλου, θρησκείας και πολιτικής. Η Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις […]