14 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Γυναίκες: Το άλλο μισό του ουρανού

Οι γυναίκες σε όλον τον κόσμο σήμερα γιορτάζουν. Είναι μητέρες, σύζυγοι, σύντροφοι, εργαζόμενες, διαπρεπείς επιστήμονες, επιχειρηματίες και πολιτικοί, απλές γυναίκες με όνειρα και στόχους, άλλες πάλι, καταδικασμένες να υπακούουν εφ’ όρου ζωής σε προσταγές…

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο της Ημέρας της Γυναίκας, η Δήμητρα Στασινοπούλου δημοσιεύει ένα βίντεο με μοναδικές εικόνες γυναικών του λεγόμενου «Τρίτου Κόσμου» που απαθανάτισε η ίδια με τον φακό της.

«Γυναίκες ξεχασμένες απ’ τους πλούσιους και ισχυρούς της γης – αναρίθμητα παραδείγματα κουράγιου, αξιοπρέπειας, θάρρους και αισιοδοξίας – σιωπηλές ηρωίδες του παρόντος.

»Το γυναικείο κίνημα υπερηφανεύεται για τις κατακτήσεις του, αλλά ο δρόμος μέχρι και η τελευταία γυναίκα να μην πέφτει πια θύμα βίας και διακρίσεων είναι ακόμη μακρύς. Για μας, τις γυναίκες στη Δύση, οι εικόνες από άλλες χώρες και ηπείρους που παραπέμπουν σε καθεστώς διάκρισης και καταπίεσης μοιάζουν μακρινές. Όμως, οι καταστάσεις είναι υπαρκτές και ζητούν την αλληλεγγύη και τους αγώνες όλων. Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς. Κι αν δεν είναι όλα καλά, πρέπει να γίνουν – τους το χρωστάει η ζωή!

»Χρόνια πολλά – Στην κάθε γυναίκα ξεχωριστά!» αναφέρει η ίδια, χαρίζοντάς μας ένα μοναδικό βίντεο, υπό τη μουσική του Vivaldi:

Η έκθεση της ΙLO για την εργασιακή ανισότητα

Ένα εικοσιτετράωρο πριν από την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) παρουσίασε την έκθεσή της βάσει της οποίας η επαγγελματική ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν έχει μειωθεί ουσιαστικά εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια και η κατάσταση δεν θα αλλάξει, αν οι άνδρες δεν αναλάβουν να κάνουν περισσότερες οικιακές εργασίες.

Η ILO αποκάλυψε στην έκθεσή της ότι η διαφορά στο ποσοστό εργασίας ανδρών και γυναικών έχει μειωθεί λιγότερο από δύο ποσοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια των 27 τελευταίων ετών.

Το 2018 οι πιθανότητες μία γυναίκα να εργάζεται ήταν μικρότερες κατά 26% σε σχέση με ενός άνδρα, παρά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το 70% των γυναικών προτιμά να εργάζεται από το να μένει στο σπίτι.

Στην έκθεσή της, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμποδίζουν την ισότητα στην εργασία, όμως αυτός «με τη μεγαλύτερη βαρύτητα είναι η ανατροφή των παιδιών».

«Τα τελευταία 20 χρόνια ο χρόνος που αφιερώνουν οι γυναίκες στην ανατροφή των παιδιών και τις μη αμειβόμενες οικιακές εργασίες ουσιαστικά δεν έχει μειωθεί, ενώ ο χρόνος που αφιερώνουν οι άνδρες έχει αυξηθεί μόλις κατά οκτώ λεπτά ημερησίως» αποκάλυψε η Μανουέλα Τομέι, διευθύντρια του τομέα Συνθηκών Εργασίας και Ισότητας της ILO.

Με αυτόν τον ρυθμό, πρόσθεσε, «θα χρειαστούν περισσότερα από 200 χρόνια για να υπάρξει ισότητα στον χρόνο που αφιερώνεται στις μη αμειβόμενες δραστηριότητες φροντίδας».

Σύμφωνα με την έκθεση, σε όλο τον κόσμο 647 εκατομμύρια γυναίκες που είναι σε ηλικία που μπορούν να εργαστούν (το 21,7%) έχουν αναλάβει παράλληλα την παροχή φροντίδας πλήρους απασχόλησης κάποιου, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 60% στις αραβικές χώρες.

Συγκριτικά μόνο 41 εκατομμύρια άνδρες (1,5%) επιδίδονται σε τέτοιου είδους δραστηριότητα.

Η ανισότητα αυτή οδηγεί τις μητέρες να υπόκεινται «σε επαγγελματική τιμωρία της μητρότητας».

Παράλληλα, η μισθολογική ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών έχει σταθεροποιηθεί περίπου στο 20% παγκοσμίως, αν και είναι διπλάσια σε χώρες όπως το Πακιστάν και η Σαουδική Αραβία.

«Όταν οι άνδρες συμμετέχουν περισσότερο στις μη αμειβόμενες δραστηριότητες φροντίδας, βρίσκουμε περισσότερες γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις» υπογράμμισε η Τομέι.

«Δεν θα πετύχουμε ένα εργασιακό μέλλον με κοινωνική δικαιοσύνη, το οποίο έχουμε ανάγκη, αν δεν επιταχύνουμε τις δράσεις που έχουν στόχο να βελτιώσουν τις προόδους σε ό,τι αφορά στην ισότητα των δύο φύλων στην εργασία» τόνισε ο γενικός διευθυντής της ILO Γκι Ράιντερ. «Γνωρίζουμε ήδη τι πρέπει να γίνει» κατέληξε.

YouTube player

ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Περισσότερα Άρθρα

Φιλανθρωπική μουσικοχορευτική εκδήλωση στο Ναύπλιο

Ο Σύλλογος ΑμεΑ Αργολίδας με το Wish kids club and more… lounge cafe οργανώνουν φιλανθρωπική μουσικοχορευτική εκδήλωση. Η εκδήλωση Parumba Naflio θα πραγματοποιηθεί στις 7 Οκτωβρίου ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00. Είσοδος 5€ Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στο Σύλλογο ΑμεΑ Αργολίδας.