19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Δήμητρα Λυμπεροπούλου: Τι θα κάνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για την προώθηση του ποδηλατικού Τουρισμού

Ο ποδηλατικός τουρισμός θεωρείται διεθνώς από τις πιο δυναμικές μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπολογίζεται ότι αφορά 20 εκ. ποδηλατικές διαδρομές την ημέρα, με συνολική ετήσια συμβολή στην οικονομία ύψους 44 δις ευρώ, σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το έτος 2012, υπολογίστηκε πως στην Ευρώπη πραγματοποιούνται ετησίως: 2.2 δις ταξίδια με ποδήλατο, 20 εκ. διανυκτερεύσεις και τα παραπάνω προσφέρουν οικονομικό όφελος 44 δις ευρώ.

Φιλικός προς το περιβάλλον, ο ποδηλατικός τουρισμός έχει το πλεονέκτημα να εκτείνεται σε όλες τις εποχές του χρόνου, να δημιουργεί οικονομικές δραστηριότητες σε όλη τη διαδρομή των ποδηλατών (και όχι μόνο στα βασικά σημεία προορισμού), αλλά και να ενθαρρύνει την ουσιαστική γνωριμία των επισκεπτών με το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής των κατοίκων κάθε περιοχής.

Βασικό κορμό των διεθνών υποδομών ποδηλατικού τουρισμού αποτελεί το δίκτυο διευρωπαίκών ποδηλατικών διαδρομών Eurovelo, με 17 διαδρομές συνολικού μήκους 70.00 χλμ: 45.000 χιλιόμετρα των διαδρομών αυτών βρίσκεται ήδη σε λειτουργία.

Τρεις από τις διευρωπαϊκές διαδρομές του Eurovelo αφορούν και την Ελλάδα, αλλά δεν έχουν μέχρι στιγμής υλοποιηθεί:

• η διαδρομή 8: Καντίθ της Ανδαλουσίας στην Ισπανία/Γιβραλτάρ-Αθήνα-Κύπρος (Μεσογειακή διαδρομή EV8, 5.388 χλμ.)
• η διαδρομή 11: Αθήνα-Κεντρική Ευρώπη-Βόρειο Ακρωτήριο (EV11, 5.964 χλμ.)
• η διαδρομή 13: στα ίχνη της διαίρεσης της Ευρώπης κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, που καλύπτει όσον αφορά την Ελλάδα και παραμεθόριες περιοχές στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα (EV13, 6.800 χλμ.).

Σε πρόσφατη επικοινωνία μας με την οργάνωση «Πόλεις για το Ποδήλατο-Cities for Cycling», ως Εθνικό Συντονιστή του Eurovelo για την Ελλάδα, ενημερώθηκαμε ότι έχουν επιλέξει τη στενή συνεργασία με τις κατά τόπους περιφέρειες και την κατ’ αρχή χάραξη των διαδρομών σε ήδη υπάρχοντες δρόμους χαμηλής κυκλοφορίας, με στόχο τόσο την ασφαλή συνύπαρξη των ποδηλατών με τα μηχανοκίνητα οχήματα όσο και τη λειτουργία του έργου σε σύντομο χρονικό διάστημα και με χαμηλό οικονομικό κόστος.

Από το διεθνές δίκτυο του Eurovelo, η διαδρομή αρ. 8 (Μεσογειακή διαδρομή EV8 5,388 χλμ.) διασχίζει και την Περιφέρεια Πελοποννήσου: στη βόρεια πλευρά της, κατά μήκος της Κορινθίας, από το Δερβένι, Ξυλόκαστρο, Κιάτο, Λέχαιο, Λουτράκι, Λίμνη της Βουλιαγμένης Περαχώρας, Άγιοι Θεόδωροι και Κινέτα, στα όρια της Κορινθίας με την Αττική. Προηγουμένως η ίδια διαδρομή διασχίζει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τμήμα για το οποίο υπάρχει ήδη κινητικότητα και μελέτες υπό εκπόνηση.

Αντίθετα, για τη συνέχεια της ίδιας διαδρομής στην Πελοπόννησο δεν φαίνεται να έχει γίνει τίποτα. Η ολοκλήρωσή της θα βάλει την Περιφέρειά Πελοποννήσου στον χάρτη του διεθνούς ποδηλατικού τουρισμού και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις και για άλλες ποδηλατικές διαδρομές σε περιφερειακό επίπεδο και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες, που θα ξεκινούν από τη διαδρομή αρ. 8 (Μεσογειακή διαδρομή EV8) και θα οδηγούν σε σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου:

• Σε τι ενέργειες έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα για την ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού στην Περιφέρειά μας και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες; Τι σχέδια έχουν εκπονηθεί για τον τομέα αυτό, με τι προβλέψεις, και σε τι βαθμό έχει προχωρήσει η εφαρμογή τους;
• Αν είναι ενήμερη για τη διέλευση της διαδρομής αρ. 8 του Eurovelo από την περιφέρειά μας και συγκεκριμένα στην Π.Ε. Κορινθίας;
• Αν έχει έρθει μέχρι τώρα σε επαφή με τον Εθνικό Συντονιστή του Eurovelo για την Ελλάδα;
• Αν όχι, είναι θετική να ενημερωθεί σύντομα για τις δυνατότητες συνεργασίας και να προχωρήσει σε έργα χαμηλού κόστους και άμεσης απόδοσης;

Για την
Περιφερειακή Παράταξη “Πελοπόννησος Οικολογική”
Δήμητρα Λυμπεροπούλου

(Το παρόν αποτελεί το βασικό κείμενο επερώτησης μας προς το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου που θα συζητηθεί στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Τέταρτη 12 Δεκεμβρίου 2018)

 

Περισσότερα Άρθρα

Τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων της Θύρας 7

Οι φίλοι του Ολυμπιακού συγκεντρώθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής 8 Φεβρουαρίου στο Στάδιο Καραϊσκάκη για να τιμήσουν τη μνήμη των 21 αδικοχαμένων θυμάτων της Θύρας 7. Πέρασαν 38 χρόνια από το πιο πολύνεκρο δυστύχημα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, ωστόσο στο σημείο βρέθηκε πλήθος κόσμου. Σε περίοπτη θέση βρέθηκε το πανό με τις φυσιογνωμίες των […]