19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Δράσεις της 1ης ΤΟΜΥ Άργους για την «Ασφαλή Κολύμβηση και πρόληψη ατυχημάτων στο νερό»

Την Τετάρτη 26/06/2019, την Πέμπτη 27/06/2019 και την Παρασκευή 28/06/2019 η 1η ΤΟΜΥ Άργους στο πλαίσιο της ανάπτυξης και υλοποίησης δράσεων πρόληψης και αγωγής υγείας με ωφελούμενους τους μαθητές των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) Νέας Κίου, Νοτίου Άργους και Παιδική Πολιτεία του δήμου Άργους – Μυκηνών, πραγματοποίησε τις επόμενες δράσεις της.

Το θέμα των εν λόγω δράσεων ήταν « Ασφαλής Κολύμβηση για πρόληψη ατυχημάτων στο νερό » για το ΚΔΑΠ Νοτίου Άργους και το ΚΔΑΠ Παιδική Πολιτεία και το θέμα για το ΚΔΑΠ της Νέας Κίου ήταν « Είμαι ασφαλής στην πισίνα », το οποίο θέμα υλοποιήθηκε και στα υπόλοιπα ΚΔΑΠ του δήμου Άργους-Μυκηνών.

Τα παιδιά αγαπούν την κολύμβηση στην πισίνα. Η κολύμβηση προσφέρει καλή άμυνα για τον οργανισμό, συγκέντρωση και προσοχή διότι το παιδί εστιάζει στην δραστηριότητα και έχει ένα στόχο, γυμνάζει όλο το σώμα και βοηθάει στην ομαλή κινητικότητα των μυών του παιδιού καθώς συντονίζονται όλοι μαζί, μειώνει το άγχος καθώς χαλαρώνει το μυαλό και το σώμα έχοντας ως αποτέλεσμα ελεύθερη σκέψη, αυξάνει το βαθμό της ανεξαρτησίας και την αυτοπεποίθηση των παιδιών αφού θέτουν και ολοκληρώνουν στόχους με πρόγραμμα πιστεύοντας στις δυνατότητές τους.

O πνιγμός αποτελεί σημαντική αιτία θανάτου και σοβαρό πρόβλημα υγείας παγκοσμίως. Καταγεγραμμένα, ένας άνθρωπος πεθαίνει από πνιγμό κάθε 90 δευτερόλεπτα στον πλανήτη. Πιθανότατα όμως, ο αληθινός αριθμός είναι ένας κάθε 30 δευτερόλεπτα από συνολικά όλα τα εκούσια και ακούσια περιστατικά που περιλαμβάνουν βύθιση ή εμβάπτιση οποιασδήποτε μορφής, είτε καταγράφονται είτε όχι. Ταυτόχρονα τετραπλάσιος αριθμός τουλάχιστον εισάγεται στο νοσοκομείο προληπτικά.

Εκτός από τον πνιγμό, ένα πλήθος άλλων ατυχημάτων μπορούν να λάβουν χώρα μέσα και γύρω από το νερό. Μια βουτιά με το κεφάλι σε ρηχά νερά, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη παράλυση στην σπονδυλική στήλη. Ένα μηχανοκίνητο σκάφος, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο αν προσκρουστεί με κάποιο λουόμενο. Η κολύμβηση σε κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει υποθερμία. Ο κατάλογος των ατυχημάτων δεν περιορίζεται φυσικά στα παραπάνω, αλλά είναι ενδεικτικός της αναγκαιότητας απόκτησης κάποιων βασικών γνώσεων με θεωρητικά και ιδανικά πρακτικό τρόπο, έπειτα από την παρακολούθηση σχετικών μαθημάτων.

Στη χώρα μας το κολύμπι είναι σύνηθες από πολύ μικρές ηλικίες, αυτό όμως δεν εξασφαλίζει ότι δεν υπάρχουν θύματα. Η Ελλάδα θεωρείται από τις υπ’ αριθµόν ένα σε πνιγµούς χώρες. Από την αρχή του Ιουνίου μέχρι σήμερα ένας άνθρωπος πνίγεται καθημερινά στις ελληνικές θάλασσες. Πέρυσι στη χώρα μας σημειώθηκε ρεκόρ πνιγμών με 413 θανάτους έναντι 357 το 2017. Τα αριθμητικά δεδομένα υποδεικνύουν την ανάγκη λήψης μέτρων και υιοθέτησης κατάλληλης συμπεριφοράς.

Σκοπός της δράσης είναι η απόκτηση βασικών γνώσεων από τους μαθητές σχετικά με τους κανόνες για μία ασφαλή κολύμβηση στην πισίνα και την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι :

– Εξασφάλιση σωματικής υγιεινής πριν και μετά την κολύμβηση στην πισίνα

– Διατήρηση καθαρής πισίνας γιατί χρησιμοποιείται και από άλλα άτομα

– Κολύμβηση 3 ώρες μετά τη λήψη του τελευταίου γεύματος

– Προτεραιότητα στους κολυμβητές με ειδικές ανάγκες

– Προσοχή στο ολισθηρό δάπεδο που περιβάλει την πισίνα

– Αποφυγή χρήσης ηλεκτρικών συσκευών γιατί υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας

– Αποφυγή βουτιάς από μεγάλο ύψος

– Σε περίπτωση αδιαθεσίας πρέπει να γίνεται άμεση έξοδος από το νερό

– Τα μικρά παιδιά επιβάλλεται να έχουν επιτήρηση

Τα ανωτέρω θέματα παρουσιάστηκαν στους μαθητές των ΚΔΑΠ με τη μεθοδολογία της άτυπης εκπαίδευσης, προσαρμοσμένη για μαθητικό πληθυσμό, από τη διεπιστημονική ομάδα της 1ης ΤΟΜΥ Άργους, αποτελούμενη από την ΠΕ Κοινωνική Λειτουργό κ. Βασιλική Γιαννακοπούλου, την ΠΕ Νοσηλεύτρια κ. Όλγα Σωτηροπούλου, την ΠΕ Νοσηλεύτρια κ. Γεωργία Μπόζνου και την ΤΕ Επισκέπτρια Υγείας κ. Βασιλική Στεφανοπούλου. Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, κατάθεση εμπειριών και επίλυση αποριών.

Για την επιτυχή έκβαση της δράσης η 1η ΤΟΜΥ Άργους ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Α.-Μ. κ. Διολίτση, τη διευθύντρια του ΚΔΑΠ Νέας Κίου κ. Δαρειώτη, τη διευθύντρια του ΚΔΑΠ Νοτίου Άργους κ. Λαλουκιώτη, τη διευθύντρια του ΚΔΑΠ «Παιδική Πολιτεία» κ. Κούλη καθώς και τους εργαζόμενους του ΚΔΑΠ για την αποτελεσματική συμβολή τους.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΤΗΣ 1ης ΤΟΜΥ ΑΡΓΟΥΣ 
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΝΑ 
ΕΑ΄ ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ 

Περισσότερα Άρθρα

Ευάγγελος Αλεξανδρής: Δύο Κρητικοί πέθαναν, πυροβολήθηκαν μεταξύ τους στα Ανώγεια

Η δολοφονία και η εκδίκηση σε ορισμένες μικρές κοινότητες στα Βαλκάνια είναι ισχυρά σημάδια ταυτότητας ενός φυλετικού παρελθόντος που επιβιώνει στο αστικό παρόν. Οι αρχαϊκοί φυλετικοί κανόνες υπερισχύουν του σύγχρονου νομικού δικαίου, επειδή η νοοτροπία των κοινοτήτων βασίζεται σε παραδοσιακές, έντονα αντιδραστικές αξίες, ουσιαστικά αγκυροβολημένες στον ατομικό ανταγωνισμό, ηρωικού τύπου, που βασίζεται σε υπέρβαση κάθε […]

Κρήτη: Αυτοκτόνησε 48χρονος στα Μάλια

Νέα τραγωδία συγκλονίζει την Κρήτη καθώς λίγες ώρες μετά την υπόθεση με τον 17χρονο μαθητή στη Σητεία ο οποίος έβαλε τέλος στη ζωή του, ένας ακόμη άνθρωπος επέλεξε να προβεί στο απονενοημένο διάβημα. Πρόκειται για έναν 48χρονο άνδρα ο οποίος το απόγευμα βρέθηκε νεκρός σε σπίτι στην περιοχή των Μαλίων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αυτόχειρας, […]