11 °C Argos, GR
19 Μαρτίου 2024

Δράση που υλοποιήθηκε από την ομάδα της 1ης ΤΟΜΥ Άργους στο ΚΔΑΠ Νοτίου Άργους

 

Την Τρίτη 12/02/2019 η 1η ΤΟΜΥ Άργους στο πλαίσιο της ανάπτυξης και υλοποίησης δράσεων πρόληψης και αγωγής υγείας με ωφελούμενους τους μαθητές του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) Νοτίου Άργους του δήμου Άργους – Μυκηνών πραγματοποίησε την επόμενη δράση της.

Το θέμα της εν λόγω δράσης, που εντάσσεται στο θεματικό άξονα «Είμαι ασφαλής στο σπίτι», ήταν «Είμαι ασφαλής με τα παιχνίδια μου». Σκοπός της δράσης ήταν οι μαθητές να αποκτήσουν βασικές γνώσεις για τους κινδύνους, που μπορεί να συνδέονται με το μέγεθος, τα υλικά κατασκευής και τον τρόπο χρήσης των παιδικών παιχνιδιών. Στην εν λόγω δράση συζητήθηκαν τα εξής:

– Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να διαβάζουν προσεκτικά τις οδηγίες χειρισμού των παιχνιδιών και των εξαρτημάτων τους.
– Πρέπει να μάθουν να διαβάζουν τις ετικέτες των παιχνιδιών, ώστε να βεβαιώνονται ότι είναι κατάλληλα για την ηλικία τους.
– Πρέπει να επιλέγουν παιχνίδια, που να είναι ασφαλή, κατασκευασμένα από κατάλληλα υλικά και δεν έχουν αιχμηρά άκρα.
– Πρέπει να γνωρίζουν ότι τα παιχνίδια αποτελούν πηγές μικροβίων και μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονές ή λοιμώξεις.
– Πρέπει να πλένουν τακτικά τα χέρια τους και να αποφεύγουν την επαφή των χεριών με τα μάτια και το στόμα τους κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
– Πρέπει να αποφεύγουν να βάζουν στο στόμα τους αντικείμενα, όπως βόλους, μαγνήτες, εξαρτήματα παιχνιδιών κ.ά., καθώς υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας και πνιγμονής.

Επιπλέον, σε συνεργασία με τους γονείς:

– Πρέπει να γίνεται έλεγχος των παιδικών παιχνιδιών για τοξικά, χημικά ή εύφλεκτα υλικά.
– Πρέπει να ελέγχονται τα παιχνίδια για την περίπτωση, που περιέχουν αλλεργιογόνα υλικά, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες στα παιδιά και σε οποιονδήποτε τα αγγίζει.
– Πρέπει να γίνονται συχνοί έλεγχοι στα παιχνίδια, προκειμένου να απομακρύνονται/απορρίπτονται τα μερικώς ή πλήρως κατεστραμμένα και γενικότερα τα ακατάλληλα παιχνίδια.
– Πρέπει να γίνεται διαχωρισμός των παιδικών παιχνιδιών ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.
– Πρέπει τα παιδιά να μαζεύουν τα παιχνίδια τους και να τα διατηρούν συγκεντρωμένα μετά το τέλος κάθε παιχνιδιού, ώστε να μην βρίσκονται διασκορπισμένα και αποτελούν αιτίες άλλων ατυχημάτων, όπως πτώσεων, τραυμάτων κλπ.
– Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε παιχνίδια, που περιλαμβάνουν οθόνη, όπως του ηλεκτρονικού υπολογιστή, των κινητών τηλεφώνων, των tablet κ.ά., καθώς ενδέχεται να υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
– Ακόμη περισσότερη προσοχή απαιτείται σε παιχνίδια του διαδικτύου (Internet), που εστιάζουν στην επιθετικότητα, τη βία, την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, σε παιχνίδια του διαδικτύου που οδηγούν σε αποκάλυψη των προσωπικών δεδομένων των παιδιών και των οικείων τους, καθώς και στο γεγονός ότι το διαδίκτυο συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη εσωστρέφειας, κοινωνικής απομόνωσης και εθισμού στα παιδιά.

Η διεπιστημονική ομάδα της 1ης ΤΟΜΥ Άργους, αποτελούμενη από την ΠΕ Κοινωνική Λειτουργό κ. Βασιλική Γιαννακοπούλου και την ΠΕ Νοσηλεύτρια κ. Όλγα Σωτηροπούλου, παρουσίασαν στους μαθητές του ΚΔΑΠ με τη μεθοδολογία της άτυπης εκπαίδευσης, προσαρμοσμένη για μαθητικό πληθυσμό, όλα τα ανωτέρω ζητήματα, σε συνδυασμό με συζήτηση, κατάθεση εμπειριών και επίλυση αποριών των μαθητών.

Για την επιτυχή έκβαση της δράσης η 1η ΤΟΜΥ Άργους ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Α.-Μ. κ. Διολίτση, τη διευθύντρια του ΚΔΑΠ Νοτίου Άργους κ. Λαλουκιώτη, καθώς και τους εργαζόμενους του ΚΔΑΠ για την αποτελεσματική συμβολή τους.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΤΗΣ 1ης ΤΟΜΥ ΑΡΓΟΥΣ
ΣΠΥΡΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΕΑ’ ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΟΣ

Περισσότερα Άρθρα

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν πίνουμε καθημερινά καφέ, σύμφωνα με την επιστήμη

«Από την στιγμή που υπάρχει καφές στον κόσμο, πόσο άσχημα μπορεί να είναι τα πράγματα;» – Cassandra Clare Ο καφές όχι μόνο κρατά πολλούς από εμάς μακριά από την παράνοια, αλλά περιέχει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία μας, τόσα που μας κάνει να αναρωτιόμαστε γιατί δεν βάζουμε τον καφέ στην καθημερινότητά μας, αν και […]

Επίτιμα μέλη του Ι.Σ.Κ.Ε. ο Ναυπάκτου Ιερόθεος και ο Δημητριάδος Ιγνάτιος

Επίτιμα μέλη του ΙΣΚΕ ανακηρύχθηκαν οι Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος και Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος. Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Ι.Σ.Κ.Ε. αποτελούμενη εκ των: α) Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Σελλή Προέδρου, β) Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Βαμβακίδη Αντιπροέδρου και γ) Αιδεσιμολογιωτάτου Πρεσβυτέρου Μιχαήλ Μετζάκη Ταμείου, επισκέφθηκε την Δευτέρα 25/11/2019 τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. […]