18 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Η Γιάννα Αγγελοπούλου από το Ναύπλιο ξετύλιξε το πρόγραμμα “Ελλάδα 2021”

Η επικεφαλής της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, Γιάννα Αγγελοπούλου, ξεκίνησε από το Ναύπλιο σειρά επισκέψεων σε πόλεις ιδιαίτερου συμβολισμού σε σχέση με την Ιστορία της Επανάστασης του 1821.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας της κ.Αγγελοπούλου ήταν σήμερα το Ναύπλιο, πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους κατά την περίοδο 1828-1833 και επίσημη έδρα της προσωρινής επαναστατικής κυβέρνησης από το 1823.

Η κ.Αγγελοπούλου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο στο Δημαρχείο της πόλης όπου είχαν συνομιλία για τον σχεδιασμό του εορτασμού της συμβολικής επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση, την οργάνωση ενός συνολικού προγράμματος δράσεων και εκδηλώσεων, με στόχο: “να επανασυστήσουμε την Ελλάδα, από την αρχή της σύγχρονης ιστορίας της μέχρι και σήμερα, στην πορεία αυτών των 200 χρόνων” όπως τόνισε η κυρία Αγγελοπούλου.

Ακολούθησε σύσκεψη με φορείς στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος, ο Ακαδημαϊκός Στέλιος Περάκης, ο Πρόεδρος του Ιδρυματος Ιωάννης Καποδίστριας Κώστας Χελιώτης, ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης, η Πρόεδρος του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος Ιωάννα Παπαντωνίου, ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής και του Φεστιβάλ Ναυπλίου Γιάννης Βακαρέλης, η πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Μαρία Ράλλη, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι φορέων κα.

“Θα προβάλουμε τα επιτεύγματά μας, που δεν είναι λίγα, θα αναδείξουμε τις δυνατότητές μας, θα θυμίσουμε και θα θυμηθούμε τη στενή μας σχέση με τους αγώνες και τις αγωνίες που καθόρισαν τη σύγχρονη εποχή, αλλά και θα σταθούμε σε αδυναμίες και λάθη μας” συμπλήρωσε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του «Ελλάδα 2021».

Μετά την συνάντηση με το Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο ακολούθησε επίσκεψη στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και η εκδήλωση στην αίθουσα της Πρώτης Βουλής των Ελλήνων (Βουλευτικό) για την παρουσίαση του γενικότερου πλαισίου για τον προγραμματισμό των εορτασμών για τα 200 χρόνια από το 1821, όπου παρευρέθηκε πλήθος κόσμου ανάμεσα τους οι Βουλευτές Αργολίδας Γ. Ανδριανός, Α, Πουλάς και Γ. Γκιόλας, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας Ιωάννης Μαλτέζος, ο εντεταλμένος Σύμβουλος Αθλητισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου Γιάννης Μαντζούνης κ.α.

 

Το πρώτο έργο της Επιτροπής είναι να δημιουργηθεί ένα Ημερολόγιο στο οποίο θα καταγραφούν όλες οι δράσεις, που έχουν σχεδιαστεί και πρόκειται να υλοποιηθούν από ιδρύματα, πανεπιστήμια, οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους φορείς. Ακόμα και αν η Επιτροπή δεν έχει συμμετοχή στον σχεδιασμό τους (αφού οι φορείς που τις υλοποιούν έχουν ενεργήσει μόνοι τους, έχουν βρει τους πόρους και έχουν διαμορφώσει το περιεχόμενό τους), εκ των πραγμάτων, αποτελούν μέρος του όλου προγράμματος που θα υλοποιηθεί επί τη ευκαιρία της εθνικής επετείου των 200 ετών και ως εκ τούτου θα ενταχθούν στο Ημερολόγιο.

Το δεύτερο έργο είναι η διαχείριση από την Ολομέλεια των προτάσεων που θα καταθέσουν προς αυτήν διάφοροι φορείς και ιδιώτες. Οι προτάσεις υποβάλλονται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας που έχει αναπτυχθεί, όπου γίνεται και η αξιολόγησή τους από τα μέλη της Ολομέλειας. Για τη διαμόρφωση του συνολικού προγράμματος συνεκτιμώνται, μεταξύ άλλων, στοιχεία όπως η συμβατότητα των προτάσεων με τους άξονες του προγράμματος ή η δυνατότητα συνδυασμού των προτάσεων μεταξύ τους ώστε να αυξάνεται η εμβέλειά τους.

Το τρίτο και ιδιαίτερα σημαντικό έργο της Ολομέλειας είναι η σχεδίαση δράσεων οι οποίες θα προταθούν προς τους κατάλληλους φορείς, προκειμένου να τις υλοποιήσουν. Ο στόχος είναι να παρακινηθούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ 2021 όσο το δυνατόν περισσότεροι φορείς, για να «δείξουμε τον σεβασμό μας στην Ιστορία μας, να τιμήσουμε τους ανθρώπους μας, να γνωρίσουμε και να αναδείξουμε τη χώρα μας και να σχεδιάσουμε το μέλλον μας».

Για την υλοποίηση αυτού του έργου η Επιτροπή έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Πρώτα από όλα, η στελέχωση της Ολομέλειας εγγυάται την ποιότητα των προτάσεων που θα διαμορφωθούν. Επίσης, μόνο η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα δράσεων πανελλαδικής εμβέλειας, αφού εκ του ρόλου της καλείται να εμπλέξει και το τελευταίο χωριό της χώρας, χωρίς εξαιρέσεις αλλά με επιμονή στο πλαίσιο που οριοθετούν οι τέσσερις άξονες. Τέλος, η Επιτροπή έχει τη νομιμοποίηση να δρα εκ μέρους της Πολιτείας, με στόχο όχι την προβολή κάποιου ή την ιδιοκτησία των δράσεων που θα γίνουν, αλλά τη δημιουργία μιας θετικής δυναμικής μέσα στην κοινωνία για την επέτειο των 200 χρόνων.

Τη δομή της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» (επιτροπή για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία) αλλά και τις αρμοδιότητες των οργάνων της, με επικεφαλής την Γιάννα Αγγελοπούλου προβλέπει Προεδρικό Διάταγμα και ρυθμίζει τη συγκρότηση, λειτουργία, υποστήριξη από υπηρεσίες, τους πόρους, τη στελέχωση και κάθε δραστηριότητα της Επιτροπής.

Η Γιάννα Αγγελοπούλου, ως πρόεδρος του «Ελλάδα 2021» αποκτά ισχυρές αρμοδιότητες, καθώς «συγκαλεί την Ολομέλεια και το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Επιτροπής, διευθύνει τις εργασίες τους, εκπροσωπεί την Επιτροπή στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναλαμβάνει κάθε αναγκαία και πρόσφορη πρωτοβουλία για την επίτευξη των σκοπών της Επιτροπής, εκπροσωπεί δικαστικά και εξώδικα την Επιτροπή και ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που του ανατίθεται με αποφάσεις των συλλογικών της οργάνων».

Αυτοδίκαια, η κυρία Αγγελοπούλου εκ της θέσεώς της λογίζεται ως πρέσβης εκ προσωπικοτήτων για την προώθηση του «Ελλάδα 2021».

Η Επιτροπή υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό και έχει ίδια νομική προσωπικότητα για την εκπλήρωση του σκοπού της. Όργανα διοίκησής της ορίζεται ότι είναι η Ολομέλεια, ο Πρόεδρος και το Εκτελεστικό Συμβούλιο.

 

Περισσότερα Άρθρα

Οδήγηση στη βροχή: Όλα όσα πρέπει να προσέξουν οι οδηγοί

Η κακοκαιρία “Μπάλλος” σφυροκοπά τη χώρα μας, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που σημειώνονται από το πρωί. Όμως αυτές οι καιρικές συνθήκες δεν περιορίζουν τις μετακινήσεις των οδηγών που στην καθημερινή τους οδήγηση θα συναντήσουν πολλές «παγίδες», ως αποτέλεσμα μιας βροχής. Έτσι είναι απαραίτητο να είναι απόλυτα προετοιμασμένοι για να φθάσουν στον τελικό τους προορισμό […]

Με γάντια τα ψώνια στις λαϊκές αγορές της Αττικής

«Με το γάντι» θα μπορούν να ψωνίζουν από αυτήν την εβδομάδα οι καταναλωτές σε όλες τις λαϊκές αγορές της Αττικής ως ένα ακόμη μέτρο προστασίας τους από τον κορονοϊό. Το γάντι θα τους το προμηθεύουν δωρεάν μαζί με την  σακούλα οι ίδιοι οι πωλητές των λαϊκών αγορών αμέσως μόλις οι καταναλωτές θα πλησιάζουν στον πάγκο […]