19 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Η γιορτή της αγκινάρας στα Ίρια

 

Με  παραδοσιακό γλέντι, με μουσική και χορό έκλεισε πολύ όμορφη και φέτος γιορτή της αγκινάρας στα Ίρια.

Τη διοργάνωση ανέλαβε φέτος ο Δήμος Ναυπλιέων μαζί  με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού.

Πρόκειται για μια γιορτή που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την αγροτική παραγωγή των Ιρίων και τη φιλόξενη διάθεση των κατοίκων της περιοχής.

Οι καλλιεργητές της περιοχής έχουν εξειδικευτεί στην παραγωγή της και με ιδιαίτερη επιμέλεια στην καλλιεργητική διαδικασία παραδίδουν ένα μοναδικό προϊόν.

Πιστές στην παράδοση οι γυναίκες των Ιρίων καθάρισαν και φέτος αγκινάρες, τις μαγείρεψαν και τις πρόσφεραν με αγάπη, μεράκι και καλή διάθεση στον κόσμο που επισκέφθηκε το χωρίο και την γιορτή.

Η γιορτή πραγματοποιήθηκε για 15η συνεχή χρονιά, αποτελώντας μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων, που προβάλλουν τη διατροφική αξία, τις φαρμακευτικές ιδιότητες της αγκινάρας αλλά και τις πολλές δυνατότητες μαγειρέματος της και θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι επισκέπτες της γιορτής.

Ιδιαίτερες γεύσεις, σε γλυκές και αλμυρές εκδοχές,  προσφέρθηκαν στους λάτρεις του φαγητού. Μετά από διαρκείς προσπάθειες της δημοτικής αρχής σε συνεργασία με φορείς του νομού, η αγκινάρα Ιρίων έχει συμπεριληφθεί στους κοινοτικούς καταλόγους των προϊόντων «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης». Η επωνυμία αυτή είναι ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια των παραγωγών.

Στην  εκδήλωση που έγινε στην πλατεία των Ιρίων παραβρέθηκαν οι βουλευτές Αργολίδας Γ. Ανδριανός, Γ. Μανιάτης και Γ. Γκιόλας, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δ. Κωστούρος, αντιδήμαρχοι , δημοτικοί σύμβουλοι και υποψήφιοι για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Περισσότερα Άρθρα

ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ: Αναβολή Εθελοντικής Αιμοδοσίας στο Κιβέρι

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αργολίδας «ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ» ενημερώνει ότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, για την ασφάλεια των αιμοδοτών ΑΝΑΒΑΛΛΕΙ την 144η εθελοντική αιμοδοσία που ήταν προγραμματισμένη στις 4 Αυγούστου στο Κιβέρι. Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Αυγούστου στον ίδιο χώρο από τις 17:00-20:00. Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 6936 […]

Στην Πανυγειονομική κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ναυπλίου

Οι εργαζόμενοι της Νοσηλευτικής Μονάδας Ναυπλίου συμμετείχαν στην Πανυγειονομική κινητοποίηση της Πέμπτης 22 Απριλίου που διοργάνωσε η ΠΟΕΔΗΝ, διεκδικώντας ισχυρή Δημόσια Υγεία.   Τα αιτήματα σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ: -Η ένταξη στα Βαρεά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα είναι αίτημα ζωτικής σημασίας για αξιοπρεπή υπηρεσιακό και συνταξιοδοτικό βίο. -Η μονιμοποίηση των εκτάκτων είναι χρέος όλων μας. Να […]