10 °C Argos, GR
19 Μαρτίου 2024

Η Ιωάννα Ροτζιώκου έσπασε ένα ανδροκρατούμενο κάστρο και αποκαλύπτει…

Με καταγωγή από την Αργολίδα, στην οποία επέστρεψε και εργάστηκε μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της, η Ιωάννα Ροτζιώκου ξέρει πως από τη θέση της εκπροσώπου τύπου της ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να εμπνεύσει χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια για την κατάκτηση ανδροκρατούμενων κόσμων, όπως αυτός της Αστυνομίας, αλλά και να βοηθήσει στο χτίσιμο μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα σε πολίτες και κράτος.

Απαντώντας σε ερώτηση της Αναστασίας Καμβύση για το marieclaire.gr, αναφέρεται στην δυσκολία αποδοχής της όταν επέστρεψε να εργαστεί στον τόπο καταγωγής της, υπηρετώντας στο Ναύπλιο.

Όπως σημειώνει: «Οι γυναίκες αποτελούμε το 12%-13% του συνολικού αστυνομικού πληθυσμού, κάτι που ισχύει και σε άλλες χώρες του κόσμου. Είμαστε γύρω στις 7.300 γυναίκες στο Σώμα και από αυτές 1.160 είναι αξιωματικοί. Μία γυναίκα αστυνομικός θα συναντήσει δυσκολίες όταν εισέρχεται στην αστυνομική ομάδα γιατί είναι πιθανό οι άντρες συνάδελφοί της αρχικά να την αμφισβητήσουν, καθώς είναι ένας χώρος που για πολλά χρόνια και παραδοσιακά ανήκε στους άντρες.

Αναφορικά με το πως βίωσε την επιστροφή στην πατρίδα της ως αστυνομικός υπογραμμίζει: «Όταν έγινα αξιωματικός, στα 22 μου, και αποφάσισα να επιστρέψω στον τόπο καταγωγής του, το Αργος, και να υπηρετήσω στο Ναύπλιο, δεν ήταν απλά τα πράγματα, δεν ήταν εύκολο να με αποδεχτούν. Όμως όλα αλλάζουν μόλις αποδείξεις την αξία σου».

Και προσθέτει: «Οι γυναίκες πάλεψαν για να κερδίσουν τη θέση τους στην ΕΛ.ΑΣ. – μάλιστα τις τελευταίες δεκαετίες έγιναν άλματα. Σκεφτείτε ότι οι πρώτες γυναίκες εμφανίστηκαν το 1958 στη Βοηθητική Αστυνομία (δεν έφεραν όπλο και τις χρησιμοποιούσαν για σωματική έρευνα, συνοδεία κρατούμενων γυναικών κ.λπ.). Το 1969 ορκίστηκαν οι πρώτες γυναίκες αστυνομικοί (μόλις 45 πανελλαδικά και μόνο στην Αστυνομία Πόλεων) και το 1971 στη Χωροφυλακή (άλλες 25). Χρειάστηκε να περάσουν άλλα 12 χρόνια για να μπουν (με ποσόστωση 10%!) οι γυναίκες στη Σχολή Αξιωματικών -το 1983- και άλλα 20 για να καταργηθεί, το 2003, η ποσόστωση, ουσιαστικά η με διαφορετική βάση εισαγωγή των γυναικών στη σχολή. Η βάση για τις γυναίκες ήταν ανέκαθεν υψηλότερη, με αποτέλεσμα να μένουν έξω υποψήφιες που είχαν γράψει καλύτερα στις εξετάσεις από τους άνδρες συμφοιτητές μου. Αυτές οι γυναίκες ήταν που διεκδίκησαν με ενστάσεις τη θέση τους στη σχολή και κέρδισαν την ισότητα και την ενιαία βάση για όλους τους υποψήφιους αξιωματικούς της Αστυνομίας. Πλέον, άντρες και γυναίκες αστυνομικοί έχουμε τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε έχουν γίνει άλματα προόδου αναφορικά με την ισότητα των φύλων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εκλογή της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου».

Περισσότερα Άρθρα

Δήθεν ανεξάρτητο τοπικό…στη Νέα Κίο!

Παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις δημοτικές εκλογές και θέλω να σας πω πως μερικές φορές είναι διασκεδαστικό αλλά άλλες είναι εκνευριστικό το πόσο πολύ υποτιμούν τη νοημοσύνη μας κάποιοι. Διαβάζω κατέρχεται ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο στη δημοτική ενότητα Ν.Κίου   , ανεξάρτητο δεν είναι και αισθάνομαι πως θεωρούν εαυτούς εξυπνότερους όλων μας και πως μπορούν να μας δουλεύουν. […]

Ολα ανοιχτά για το Πάσχα – Μαγιορκίνης: Δεν το αποκλείω, αλλά δεν μπορώ να πω κιόλας ότι θα γίνει

Για τους λόγους που η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έλαβε την απόφαση για το μπλόκο στο άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, αλλά και για το σχέδιο χαλάρωσης για Πάσχα μίλησε, μεταξύ άλλων, την Κυριακή ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος […]