17 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Κατάθεσις της Τιμίας Εσθήτος της Υπεραγίας Θεοτόκου

Κατά την επίσκεψή τους στους Αγίους Τόπους το 473, οι βυζαντινοί πατρίκιοι, Γάλβιος και Κάνδιδος συνάντησαν μία Ιουδαία, η οποία είχε στην κατοχή της την τίμια Εσθήτα (φόρεμα) της Παναγίας. Με ένα τέχνασμα την απέσπασαν από τη γυναίκα και τη μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη, όπου εναποτέθηκε σε χρυσή λάρνακα στο Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, που κατασκευάστηκε προς τιμήν της. Η ορθόδοξη εκκλησία τιμά το γεγονός στις 2 Ιουλίου.

Η εσθήτα της Παναγίας είχε και θαυματουργές ιδιότητες. Το 860, κατά τη διάρκεια του Ρωσοβυζαντινού Πολέμου, ο πατριάρχης άπλωσε την εσθήτα στη θάλασσα και προκλήθηκε θύελλα, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ο ρωσικός στόλος, που πολιορκούσε την Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, όποιος αγρότης δεν τιμήσει τη σημερινή ημέρα κινδυνεύει να του καούν τα σπαρτά ή να του βουλιάξει το αλώνι. Γι’ αυτό, η Παναγία των Βλαχερνών αποκαλείται Καψοδεματούσα, Καψοχεροβολού, Καψαλωνού και Βουλιάχτρα.

Απολυτίκια

Θεοτόκε αειπάρθενε, των ανθρώπων η σκέπη, Εσθήτα και Ζώνην του αχράντου σου σώματος, κραταιάν τη πόλει σου περιβολὴν εδωρήσω, τω ασπόρῳ τόκω σου άφθαρτα διαμείναντα, επὶ σοι γαρ και φύσις καινοτομεῖται και χρόνος, διο δυσωπούμεν σε, ειρήνην τη οικουμένη δωρήσασθαι, και ταις ψυχαῖς ημών το μέγα έλεος.

Θείον ένδυμα, των οικτιρμών σου, και ιμάτιον αθανασίας, την αγίαν σου Εσθήτα και άφθαρτον, τη κληρουχία σου Κόρη δεδώρησαι, εις περιποίησιν πάντων και σύναψιν. Όθεν Άχραντε, την θείαν αυτής κατάθεσιν, τιμώντες ευσεβώς σε μεγαλύνομεν.

Πηγή: SanSimera.gr

Περισσότερα Άρθρα

“Δείπνο Ηλιθίων” από τη Θεατρική Ομάδα Καββαδία

Ο Προοδευτικός Σύλλογος Λυγουριού “Ο Καββαδίας” σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε την σπαρταριστή κωμωδία “Δείπνο Ηλιθίων” του Φρανσίς Βεμπέρ που παρουσιάζει η Θεατρική του Ομάδα. Όλα διαδραματίζονται σε ένα αστικό σαλόνι ενός μεγαλοεκδότη του Παρισιού, που συνηθίζει εδώ και χρόνια να προσκαλεί σε δείπνο, ηλίθιους κατ’ αυτόν, για να διασκεδάσει μαζί με τους φίλους του, εξευτελίζοντας […]

Κορονοϊός: 983 νέοι θάνατοι στη Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν ακόμη 983 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της Covid-19 και 40.557 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη γιγαντιαία λατινοαμερικάνικη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται σε 129.522 νεκρούς, ενώ το σύνολο των μολύνσεων σε τουλάχιστον 4,2 […]