20 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Κλαίει ο πλανήτης με την καταστροφή από τη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων

Παγκόσμια θλίψη για τις πληγές που άφησε σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς η φωτιά και ένα από τα σύμβολα του Παρισιού και της Γαλλίας, την Παναγία των Παρισίων, προκαλούν οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Όχι μόνο η Γαλλία και η Ευρώπη, αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης παρακολούθησε τις αγωνιώδεις προσπάθειες των πυροσβεστών να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, που κατέστρεφε επί 8,5 ώρες τον καθεδρικό ναό των εννέα αιώνων.

Από την τρομακτική φωτιά κάηκε και κατέρρευσε η ξύλινη οροφή και το ένα κωδωνοστάσιο, ενώ η πυρκαγιά επεκτάθηκε στον έναν πύργο. Η οροφή του ναού, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καταστράφηκε, ήταν μία από τις παλαιότερες τέτοιες κατασκευές στο Παρίσι.

Η κατάσταση άρχισε να ηρεμεί λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, όταν αξιωματούχος της γαλλικής πυροσβεστικής υπηρεσίας ανακοίνωσε ότι το οικοδόμημα του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων σώθηκε από ολική καταστροφή. Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής του Παρισιού Ζαν-Κλοντ Γκαλέ διαβεβαίωσε ότι η βασική δομή του κτιρίου σώθηκε από την καταστροφή, με τους πυροσβέστες να καταφέρνουν να σώζουν την πέτρινη κτιριακή δομή και τα δύο κωδωνοστάσια, αποτρέποντας την κατάρρευσή τους.

Η πυρκαγιά που μαινόταν από χθες βράδυ στην Παναγία των Παρισίων «τέθηκε υπό έλεγχο», ανακοίνωσε σήμερα το πρωί το πυροσβεστικό σώμα της γαλλικής πρωτεύουσας, έπειτα από πολύωρη μάχη με τις φλόγες.

Οι γαλλικές Αρχές ανακοίνωσαν -σχετικά νωρίς- ότι δεν υπάρχουν θύματα από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε, ωστόσο, όπως έγινε γνωστό αργότερα, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε σοβαρά.

Λίγο αργότερα, ο Εμανουέλ Μακρόν, σε δηλώσεις που έκανε στο πεζοδρόμιο μπροστά από την Παναγία των Παρισίων,  σημείωσε ότι ξεκινά εκστρατεία για την ανοικοδόμηση του ναού, καλώντας τα «σπουδαιότερα ταλέντα» στη Γαλλία και πέραν αυτής να συμβάλουν στην αποκατάσταση του παρισινού μνημείου

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Παναγία των Παρισίων, μόλις την Πέμπτη είχαν μετακινηθεί 16 θρησκευτικά αγάλματα που δημιουργήθηκαν πριν από πολλούς αιώνες, προκειμένου τα ίδια να συντηρηθούν και ο χώρος να καθαριστεί.

Ένα αγκάθινο στεφάνι διακοσμημένο με χρυσό και ένα άμφιο που φόραγε ο Λουδοβίκος Θ’, επίσης γνωστός ως ο Λουδοβίκος ο Άγιος, μονάρχης της Γαλλίας τον 13ο αιώνα, σώθηκαν, είπε ο μονσινιόρος Πατρίκ Σοβέ, ιερωμένος αρμόδιος για τη διαχείριση της Παναγίας των Παρισίων. Αλλά οι πυροσβέστες δεν μπόρεσαν να κατεβάσουν κάποιους από τους ανεκτίμητους μεγάλους πίνακες ζωγραφικής έγκαιρα, πρόσθεσε.

Το χρονικό της καταστροφικής φωτιάς στην Παναγία των Παρισίων

Οι γαλλικές Αρχές ανέφεραν ότι οι εργασίες ανακατασκευής σταμάτησαν στις 18:45 το απόγευμα (ώρα Παρισιού) και μετά από πέντε ή έξι λεπτά ξέσπασε -από άγνωστη αιτία- η φωτιά.

Ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού υψώθηκε πάνω από το κτίριο, με τις φλόγες να πετάγονται πολλά μέτρα στον ουρανό.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση 400 πυροσβεστών, οι οποίοι προσπάθησαν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Εκκενώθηκε επίσης η περιοχή γύρω από τον καθεδρικό, στο Ιλ ντε λα Σιτέ, μια νησίδα στον ποταμό Σηκουάνα.

Ατύχημα ή εμπρησμός η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων;

Μέχρι στιγμής οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν την πυρκαγιά ως ατύχημα και ότι έχουν αποκλείσει το σενάριο του εμπρησμού, συμπεριλαμβανομένης και της εκδοχής της τρομοκρατικής ενέργειας.

Το συγκλονιστικό σκίτσο του Αρκάς

Ένα συγκινητικό σκίτσο, που δείχνει τον γνωστό μας από την «Παναγία των Παρισίων» Κουασιμόδο να δακρύζει για την φλεγόμενη Νοτρ Νταμ, δημοσίευσε ο Αρκάς στη σελίδα του στο Facebook.

Tίτλοι όπως «Νοτρ Νταμ του Παρισιού: Η καταστροφή» έκαναν την εμφάνισή τους, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να περιγράψει τις συγκλονιστικές εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας από την τεράστια καταστροφή που έκανε πραγματικά αγνώριστο ένα μνημείο-ορόσημο όχι μόνο για το Παρίσι αλλά και για όλη τη Γαλλία.

 

Δείτε μερικά χαρακτηριστικά πρωτοσέλιδα:

Ντέιλι Τέλεγκραφ
«Το Παρίσι θρηνεί την πολυαγαπημένη του κυρία» γράφει ο Telegraph
«Φωτιά ρημάζει τη Νοτρ Νταμ» γράφει η εφημερίδα Financial Times
Το πρωτοσέλιδο της LIberation
Μέτρο
«Ο κόσμος θρηνεί για τη Νοτρ Νταμ» στο πρωτοσέλιδο της Metro.
«Η καρδιά στις στάχτες», ο τίτλος της Croix

ΠΗΓΗ: iefimerida

Περισσότερα Άρθρα

“Τα Ψηλά Βουνά” του Ζαχαρία Παπαντωνίου στο Ναύπλιο

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: “Τα Ψηλά Βουνά” Την Δευτέρα 19 Ιουλίου στης 9 το βράδυ στο θεατράκι του ΟΣΕ στο Ναύπλιο Πρόκειται για το αθάνατο αριστούργημα του νεοέλληνα συγγραφέα Ζαχαρία Παπαντωνίου, που έμεινε χαραγμένο στη μνήμη χιλιάδων Ελλήνων μαθητών, χάρη στη ζωντανή του γλώσσα και στην απλή αφήγηση. Πρόκειται για μια μεγάλη παραγωγή, πλαισιωμένη από παλιούς και […]

Συλλήψεις τεσσάρων ατόμων στην Αργολίδα

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, πραγματοποιήθηκαν από την 27.11.2019 έως και χθες (29.11.2019), ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις, τμηματικά, στις ευρύτερες περιοχές της Αργολίδας, της Αρκαδίας, της Κορινθίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας. Οι επιχειρήσεις οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, […]