17 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Κορονοϊός: Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης να μην τελούνται λειτουργίες με κόσμο

Η πρώτη προσφυγή κατά του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης τέλεσης, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για το χρονικό διάστημα από 16 Μαρτίου 2020 έως 30 Μαρτίου 2020, κατατέθηκε στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Σύμφωνα με το enikos.gr, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν τέσσερις νομικοί ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η σχετική κοινή υπουργική απόφαση 2867/Υ1/2020 των υπουργών Παιδείας και Υγείας με την οποία επιβλήθηκε το παραπάνω μέτρο για το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως 30.3.2020.

Οι προσφεύγοντες κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο αντίκειται στα άρθρα 3, 13 και 25 του Συντάγματος. Ειδικότερα, όσον αφορά στο άρθρο 3 του Συντάγματος επισημαίνουν ότι επικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού και οι Ιεροί κανόνες τηρούνται αποκλειστικά από την Ιερά Σύνοδο και την Διαρκή Iερά Σύνοδο.

Συνεπώς, μόνο η Ιερά Σύνοδος έχει δικαίωμα να αποφασίσει για το ζήτημα της τέλεσης της θείας λειτουργίας που είναι ο πυρήνας του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας και αποτελεί ατομικό προστατευόμενο δικαίωμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προσθέτουν οι τέσσερις δικηγόροι.

Σχετικά με το άρθρο 13 του Συντάγματος, αναφέρουν ότι στο πλαίσιο των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών υπογραμμίζεται σε αυτό ότι η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη και η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός.

Τέλος, κατά τους προσφεύγοντες, η παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος), συνίσταται στο ότι το επιβληθέν μέτρο είναι αυστηρό και περιορίζει ασφυκτικά το ατομικό δικαίωμα των πολιτών, υπερβαίνοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον. Η αίτηση θα συζητηθεί στο ΣτΕ στις 5 Μαΐου 2020.

ΠΗΓΗ: enikos.gr

Περισσότερα Άρθρα

Brexit: “Όχι” από το Βρετανικό κοινοβούλιο

Με συντριπτική πλειοψηφία, οι βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου απέρριψαν τη Συμφωνία για το Brexit που είχε προτείνει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Με βάση το τελικό αποτέλεσμα, μόνο 202 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας ενώ 432 την καταψήφισαν. “Το κοινοβούλιο μίλησε, η κυβέρνηση θα ακούσει”, δήλωσε η Μέι λίγο μετά το “πατατράκ”. “Η σημερινή ψηφοφορία δεν […]

Ορκίσθηκε η νέα Δημοτική Αρχή της Ερμιονίδας

Στην αίθουσα του Γενικού Λυκείου Κρανιδίου πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία της νέας Δημοτικής Αρχής της Ερμιονίδας. Ο Δήμαρχος Γιάννης Γεωργόπουλος πιστός στις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του, τόνισε για ακόμα μια φορά, πως ο Δήμος θα είναι “το σπίτι” όλων των πολιτών. Επισήμανε πως η επόμενη ημέρα για το Δήμο Ερμιονίδας χρειάζεται σύνεση, συνεργασία και σκληρή δουλειά, […]