19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Κυκλοφορία της Κοινής Σειράς Γραμματοσήμων «ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ»

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ανακοινώνουν την κυκλοφορία της Κοινής Σειράς Γραμματοσήμων με τίτλο «ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ», στις 15 Μαρτίου 2019,  της οποίας τον σχεδιασμό, που έγινε με την χαλκογραφική μέθοδο, επιμελήθηκε ο καθηγητής Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, κ. Γιάννης Γουρζής.

Γραμματόσημα με τις πιο σημαντικές μορφές του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού που μας ταξιδεύουν στο πολύτιμο παρελθόν μας με την ανεκτίμητη συμβολή τους στο σήμερα: ο Ηρόδοτος και τα ταξίδια του, ο μαθητής Ξενοφών που μυείται στο φιλοσοφικό στοχασμό από τον δάσκαλο και πρότυπό του, Σωκράτη, τον αφοσιωμένο στην αλήθεια και την ηθική, ο Ευριπίδης που αμφισβητεί τα πάντα μέσα από τα έργα του και ο Επίκουρος με τον Κήπο του, στην αναζήτηση της ευδαιμονίας.

«Για να δώσει καρπούς ένα δέντρο πρέπει πρώτα να απλώσει τις ρίζες του, να αποκτήσει κορμό και να αναπτυχθεί – και αυτό συνήθως απαιτεί χρόνο. Οι καρποί του ελληνικού πνεύματος εμφανίσθηκαν άξαφνα, όπως ο πρώτος κεραυνός μιας ηλεκτρικής καταιγίδας σκίζει τον αίθριο ουρανό: τίποτα δεν προοιωνιζόταν κάτι τόσο μεγάλο, λαμπερό, λεπτό και βαθύ. Ναι, είχε προηγηθεί η Ορφική παράδοση, ο Όμηρος με τα ανεπανάληπτα έπη του, το άρμα του Θέσπιδος. Ναι, ενδεχομένως θα μπορούσε κανείς να αισθανθεί στην ατμόσφαιρα πως κάτι σημαντικό πλησίαζε. Ο πέμπτος και ο τέταρτος αιώνας στην Αθήνα, ωστόσο, είναι από κάθε άποψη ένα ξάφνιασμα, μια αποκάλυψη και ένας κατακλυσμός μαζί: το ελληνικό πνεύμα, έχοντας νωρίτερα δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε απαιτητικές αποστολές, έχει πια συνειδητοποιήσει την ρώμη του και δεν διστάζει να την δείξει με τρόπο όχι λιγότερο εκκωφαντικό από ό, τι πληθωρικό. Ο πέμπτος και ο τέταρτος αιώνας είναι μοναδικοί στην ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος για το ύψος και το πλήθος των μορφών που τότε εμφανίζονται: ποτέ πριν, και ποτέ μετά, δεν συνωστίσθηκαν σε διάστημα δύο αιώνων – και στην ίδια πόλη, την Αθήνα – τόσες πολλές και τόσο εμβληματικές μορφές του πνεύματος: ο Ηρόδοτος, ο Ευριπίδης, ο Ξενοφών, ο Σωκράτης και, λίγο πιο μετά από αυτούς, ο Επίκουρος.»

 

Ευάγγελος Δ. Πρωτοπαπαδάκης

Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Περισσότερα Άρθρα

Λιμεναρχείο Ναυπλίου: Θυελλώδεις βοριάδες μέχρι και 8 μποφόρ

Θυελλώδεις βοριάδες μέχρι και 8 μποφόρ Ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 199/11-3-2021/0400 UTC ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΕΜΥ, για Νοτιοδυτικό Αιγαίο από 11/10 UTC τουλάχιστον μέχρι 11/16 UTC βόρειοι 7 ή 8. – Παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες των σκαφών που ευρίσκονται σε λιμένες, αλιευτικά καταφύγια ή όρμους της περιοχής μας: (α) Να προβούν ΑΜΕΣΑ στην […]

ΕΚΤΑΚΤΗ εθελοντική αιμοδοσία στο Άργος (μόνο με ραντεβού)

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΑΓΟΝΑ ΑΙΜΑ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ, ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ. Σας καλούμε στην ΕΚΤΑΚΤΗ εθελοντική αιμοδοσία του συλλόγου ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021 από τις 17:00 έως τις 20:00 στην  Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού Μ. Αλέξανδρος στο Άργος. Η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ COVID 19. ΟΣΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ […]