19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Ομιλία του Γιάννη Ανδριανού για το νομοσχέδιο τουριστικής ανάπτυξης:

Ομιλία του Γιάννη Ανδριανού για το νομοσχέδιο τουριστικής ανάπτυξης: «Κάνοντας με αυτοπεποίθηση ό,τι πρέπει να γίνει, ενισχύοντας τη θεσμική μας φαρέτρα για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, αξιοποιώντας υπεύθυνα τα πολλά και σπουδαία συγκριτικά μας πλεονεκτήματα όπως τον τουρισμό, επιδεικνύοντας έμπρακτα αλληλεγγύη απέναντι σε όσους επλήγησαν σκληρότερα από αυτή τη δοκιμασία, δημιουργούμε τις γερές βάσεις που θα μας επιτρέψουν να βγούμε από αυτή την περιπέτεια ισχυρότεροι ως κράτος, ως κοινωνία και ως οικονομία».

«Η κρίση της πανδημίας δημιούργησε νέα δεδομένα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, δοκιμάστηκαν συστήματα υγείας, εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν ξαφνικά χωρίς δουλειά, συνήθειες ζωής άλλαξαν από τη μια στιγμή στην άλλη.

Ολόκληρος ο πλανήτης βρέθηκε ενώπιον μιας υγειονομικής πρόκλησης, πρωτόγνωρης εδώ και πολλές δεκαετίες ως προς το μέγεθος και την έντασή της.

Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο χρειάστηκε να κάνουν δύσκολες σταθμίσεις, να ιεραρχήσουν προτεραιότητες, να αξιολογήσουν πιθανότητες, αλλά και διασφαλίσουν την ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα.

Μέσα σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη, η Ελλάδα κατάφερε να δέχεται σήμερα τα εύσημα των ειδικών και να αποτελεί διεθνές παράδειγμα προς μίμηση. Χάρη στην υπευθυνότητα των πολιτών, χάρη στην ετοιμότητα της Κυβέρνησης, χάρη στις έγκυρες συμβουλές των ειδικών επιστημόνων, χάρη στην ευσυνειδησία των επαγγελματιών της υγείας που έδωσαν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, μας δόθηκε η ευκαιρία να αναστρέψουμε την πολύ αρνητική διεθνή εικόνα που είχε η χώρα μας μόλις πριν από λίγα χρόνια.

Η αλήθεια είναι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πως η συντριπτική πλειονότητα των Ελληνίδων και των Ελλήνων, ανεξάρτητα από ιδεολογικές καταβολές και εκλογικές προτιμήσεις, αισθάνεται σήμερα ανακούφιση που σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας – ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε τις εναλλακτικές.

Παραμένουμε βεβαίως όλοι σε επιφυλακή και επαγρύπνηση. Συνεχίζουμε να ακούμε τους ειδικούς και να τηρούμε απαρέγκλιτα τις συμβουλές και τις οδηγίες τους.Όμως παράλληλα, εργαζόμαστε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη, πληρέστερη και δυναμικότερη ανάκαμψη της εθνικής μας οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση ο τουρισμός, η βαριά βιομηχανία όπως συνηθίζουμε να λέμε της χώρας, είναι από τους κλάδους που δέχτηκαν το βαρύτερο πλήγμα. Επιχειρήσεις δυσκολεύονται να επαναλειτουργήσουν, εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους,ενώ οι παράπλευρες συνέπειες ήδη γίνονται ορατές σε ολόκληρες τις τοπικές οικονομίες των τουριστικών περιοχών.

Απέναντι σ’ αυτή την πραγματικότητα, η πολιτική της κυβέρνησης ορθά και υπεύθυνα κινείται σε τρεις ταυτόχρονα άξονες:

Πρώτον, στη λήψη όλων των εφικτών απαραίτητων μέτρων για την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων μέχρι την επιστροφή στην κανονικότητα.

Δεύτερον, στο προσεκτικό άνοιγμα της οικονομίας και την κεφαλαιοποίηση της παγκόσμιας πολύ θετικής εικόνας που απέκτησε η πατρίδα μας ως ασφαλής, ποιοτικός προορισμός.

Τρίτον, στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για την τουριστική ανάπτυξη, ώστε να είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά το τεράστιο αυτό συγκριτικό μας πλεονέκτημα.

Αυτή είναι και η λογική του νομοσχεδίου που συζητάμε σήμερα. Ένα νομοσχέδιο που απλουστεύει διαδικασίες, απαλείφει γραφειοκρατικά εμπόδια, καλύπτει κενά στην ισχύουσα νομοθεσία και δημιουργεί προϋποθέσεις για δυναμική ενίσχυση του τουριστικού κλάδου.

Σταθερός στόχος της εθνικής μας στρατηγικής είναι η προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η αύξηση της επισκεψιμότητας – κι όλα αυτά βεβαίως με σεβασμό στο περιβάλλον, τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας.

Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει μεταξύ άλλων να είμαστε πρωτοπόροι σε ό,τι αφορά το ρυθμιστικό περιβάλλον. Και είναι χαρακτηριστικό ότι στον καταδυτικό τουρισμό, το πρώτο βήμα έγινε με το νόμο 3409/2005 από την Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, όπως ανέφερε και ο Υπουργός στην ομιλία του στην Επιτροπήαλλά μέχρι σήμερα δεν προχώρησαν τα αναγκαία επόμενα βήματα με την ταχύτητα που έπρεπετην ώρα που ανταγωνίστριες χώρες έχουν δραστηριοποιηθεί δυναμικά σ’ αυτόν τον τομέα.

Το νομοσχέδιο αυτό λοιπόν εφαρμόζει βέλτιστες πρακτικές, προσαρμοσμένες στις ανάγκες της πατρίδας μας. Ενισχύει τον καταδυτικό τουρισμό, δημιουργεί νέες κατηγορίες προϊόντων που απευθύνονται σε νέα και δυναμικά κοινά, διαλύει τη ρυθμιστική ασάφεια ως προς το χωροταξικό,συστήνει ένα πολύτιμο, απαραίτητο, διυπουργικό συμβουλευτικό όργανο που θα εξετάζει τις παγκόσμιες εξελίξεις στον κλάδο και θα ανταποκρίνεται τάχιστα σε αυτές.

Στο σημείο αυτό θέλω να αναφερθώ και σε ένα άλλο θετικό βήμα, στην τροπολογία του Υπουργού Εσωτερικών, του Τάκη Θεοδωρικάκου, που στηρίζει με την αύξηση του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτωντην εστίαση που τόσο έχει πληγεί από την πανδημία, χωρίς να πληρώνουν οι επιχειρηματίες της εστίασης επιπλέον τέλη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όπως όλοι μας σ’ αυτή την αίθουσα, ακούω καθημερινά τη φωνή αγωνίας των ανθρώπων στον τόπο μου την Αργολίδα και σε ολόκληρη τη χώραπου μέσα σ’ αυτή την πανδημία βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη σε δυσχερή θέση.Ταυτόχρονα όμως, βλέπω την ελπίδα και την αισιοδοξία που γεννά η εικόνα της σοβαρότητας, της υπευθυνότητας και του αποτελέσματος που εκπέμπει η σημερινή κυβέρνηση.

Όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός, τα νερά είναι αχαρτογράφητα. Όμως κάνοντας με αυτοπεποίθηση ό,τι πρέπει να γίνει, ενισχύοντας τη θεσμική μας φαρέτρα για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, αξιοποιώντας υπεύθυνα τα πολλά και σπουδαία συγκριτικά μας πλεονεκτήματα όπως τον τουρισμό,επιδεικνύοντας έμπρακτα αλληλεγγύη απέναντι σε όσους επλήγησαν σκληρότερα από αυτή τη δοκιμασία,δημιουργούμε τις γερές βάσεις που θα μας επιτρέψουν να βγούμε από αυτή την περιπέτεια ισχυρότεροι ως κράτος, ως κοινωνία και ως οικονομία.

YouTube player

Περισσότερα Άρθρα

Δ. Καμπουράκης: Κρατώ την ανάσα μου

Το δίχως άλλο ζήσαμε μια εφιαλτική χρονιά. Έχουμε κάθε δικαίωμα να απαιτήσουμε μια καλύτερη επόμενη. Δεν πεθάναμε, θα πείτε, για να γράφουμε ή να διαβάζουμε αυτές τις γραμμές. Ναι κι αυτό από μόνο του είναι τελικά το πιο σημαντικό, ας μην υποτιμούμε το γεγονός ότι θα δούμε την αυγή του 2021. Πολλοί δεν τα κατάφεραν […]

Η Βάσω Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη στον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα

Τον Πόρο, την Τροιζηνία και τα Μέθανα επισκέφτηκε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε η υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Νήσων Αττικής με τον συνδυασμό του Γιώργου Πατούλη, ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗ, Βάσω Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη. Το Σάββατο 16/3 η κα. Θεοδωρακοπούλου επισκέφτηκε τα χωριά της Τροιζηνίας, όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με κατοίκους και επαγγελματίες για τα προβλήματα και […]