19 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Ο Ο.Φ.ΚΑ.Θ στην υπηρεσία του πολίτη και της πατρίδος

 Ο Ο.Φ.Κ.Α.Θ. είναι μια εθελοντική διασωστική ομάδα με έτος  ίδρυσης  το 2007. Από  το  Μάιο  του 2008  είναι  ενταγμένη  στα μητρώα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης    με αρ. μητρώου  55/2008.

Διαθέτει  τρία (3)  ιδιόκτητα επιχειρησιακά  οχήματα  με  υλικά  υποστήριξης  για  δασοπυρόσβεση,  ορεινή έρευνα – διάσωση, φυσικές καταστροφές, η οποία  υποστηρίζεται από ένα drone (τετρακόπτερο)  και  από  ειδικά  εκπαιδευμένο  σκύλο.

Επίσης δύο (2) διασωστικά σκάφη εξοπλισμένα με sonar, βυθόμετρο και radar, μια (1) υποβρύχια κάμερα έως 50m βάθος για έρευνα-διάσωση σε θάλασσα, ποτάμι και λίμνη.

Τμήμα  Α’ βοηθειών  με έμπειρους πιστοποιημένους εθελοντές διασώστες που υποστηρίζουν  τις αποστολές μας.

Έχει  στην κατοχή  της  ιδιόκτητη  ραδιοσυχνότητα  για καλύτερη  επικοινωνία  των  διασωστών  της σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η  έδρα της  Ομάδας  είναι  στο  Δημοτικό Διαμέρισμα  Περαίας  του  Δήμου  Θερμαϊκού  της  Περιφερειακής  Ενότητας   Θεσσαλονίκης   και  έχοντας  αναπτύξει  ένα  ικανό  δίκτυο  με 15 Βάσεις  ετοιμότητας, σε Κιλκίς, Χαλκιδική (3), Φθιώτιδα, Αττική, Ύδρα, Δράμα, Έβρο, Κέρκυρα,  Αγρίνιο, Σπάρτη,Κρήτη (Ηράκλειο), Nαυπλίου καλύπτοντας  πανελλαδικά και  προσφέροντας  εθελοντικά  τις  υπηρεσίες  μας  στους τομείς  πυρασφάλειας, δασοπυρόσβεσης, έρευνας – διάσωσης (ορεινής και θαλάσσιας) φυσικών καταστροφών και  A’  βοηθειών.

Ο Ο.Φ.Κ.Α.Θ. έχει βραβευτεί τον Σεπτέμβριο του 2016 στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με το διεθνώς αναγνωρισμένο βραβείο ‘’Giuseppe Sciacca’’ από την Ιταλία  για την εθελοντική του δράση.

Επίσης η ομάδα τιμήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 για την πολύτιμη συνεισφορά και βοήθειά της στην καταστροφική φωτιά στο Μάτι Αττικής από την 1η ΕΜΑΚ.

Τιμητική βράβευση της ομάδας τον Δεκέμβριο του 2018 από την Κ.Ε.Δ.Ε (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) ως αναγνώριση της εθελοντικής προσφοράς μας στην Πολιτική Προστασία.

Τιμητική βράβευση της ομάδας τον Δεκέμβριο του 2019 από το Silver Alert  (Γραμμή Ζωής) ως αναγνώριση της εθελοντικής προσφοράς μας στην βοήθεια ανεύρεσης αγνοουμένων ατόμων.

ΣΚΟΠΟΣ

 

Ο σκοπός της  ομάδος είναι :

 

            α) Διαφύλαξη του φυσικού πλούτου

 

 β) Αντιμετώπιση φυσικών και μαζικών καταστροφών

 

 γ) Έρευνα  διάσωση αγνοουμένων ατόμων

 

 δ) Πρώτες βοήθειες – Υγειονομικές καλύψεις

 

 ε) Εκπαιδευτικά σεμινάρια – Ασκήσεις – Ημερίδες

 

     Εντός και εκτός Ελλάδος

Eκπαιδευόμαστε και συνεργαζόμαστε με όλους τους Κρατικούς  Φορείς:

 

Πυροσβεστική Σώμα

 

Λιμενικό Σώμα

 

Ελληνικό Στρατό

 

Δασαρχεία

 

Δήμους

 

Προξενεία

 

ΕΛ.ΑΣ

 

Ε.Κ.Α.Β

Συνεργαζόμαστε αποκλειστικά με την:

 

Bayline Services: Ναυαγοσωστική Σχολή και δίπλωμα ταχύπλοου

 

Life Rescue Academy: Πιστοποιημένα εκπαιδευτικά προγράμματα πρώτων βοηθειών

 

Water Action: Ειδική σε θέματα θαλάσσιας έρευνας διάσωσης και επιβίωσης

Είμαστε  επίσημοι  συνεργάτες  με τούς οργανισμούς:

 

SILVER ALERT   Γραμμή Ζωής για ηλικιωμένους

 

Ελληνικό Παιδικό  Χωριό  Φιλύρου Φροντίδα για τα παιδία

 

Πνοή  Ελπίδας  Βοήθεια σε άπορες οικογένειες

 

Φώς Στο Τούνελ  Ειδική εκπομπή σε θέματα  εύρεσης  αγνοουμένων  ατόμων.

Περισσότερα Άρθρα

Τα τελευταία λόγια της 44χρονης που δολοφόνησε ο ισλαμιστής τρομοκράτης στη Νίκαια

Η Γαλλία πενθεί τα θύματα της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης στη Νίκαια, μεταξύ των οποίων ήταν και μια μητέρα τριών παιδιών, που ψέλλισε «πείτε στα παιδιά μου ότι τα αγαπώ» πριν αφήσει την τελευταία της πνοή. Η 44χρονη Βραζιλιάνα Σιμόνε Μπαρέτο Σίλβα δέχθηκε αρκετές μαχαιριές από τον Τυνήσιο μετανάστη Μπραχίμ Αουισάουι μέσα στον ναό της Νοτρ […]

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας για την Κοινωφελή Επιχείρηση Επιδαύρου

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Βασιλείου στο Λυγουριό, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Επιδαύρου (Κ.Ε.Δ.ΕΠ.) Τριαντάφυλλος Κρέτσης μαζί με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Δ.Σ., τους μαθητές και τους δασκάλους της επιχείρησης, έκοψαν για πρώτη φορά την πρωτοχρονιάτικη πίτα. Ο Δήμαρχος Επιδαύρου Αναστάσιος Χρόνης και ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.ΕΠ. Τριαντάφυλλος […]