20 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Πέθανε ο εικαστικός Κωνσταντίνος Ξενάκης

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο εικαστικός Κωνσταντίνος Ξενάκης.

Ο διεθνής, κοσμοπολίτης εικαστικός της ελληνικής διασποράς γεννήθηκε το 1931 στο Κάιρο, όπου έκανε και τα πρώτα του βήματα στη ζωγραφική. Σπούδασε στο Παρίσι (1956-1961), αρχιτεκτονική και διακόσμηση εσωτερικών χώρων, και ζωγραφική.

Η πρώτη του ατομική έκθεση έγινε στη Σουηδία (1969, Sôdertalje Konsthal). Δίδαξε στο Βερολίνο και στο Παρίσι, όπου εγκαταστάθηκε το 1973. Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Ελλάδα το 1971, μέσα στην δικτατορία των συνταγματαρχών, στο Ινστιτούτο Γκαίτε, στην Αθήνα. Η έκθεση του είχε λειτουργήσει σαν μια τολμηρή παρέμβαση σε καλλιτεχνικό και πολιτικό επίπεδο.

Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης και η πολιτιστική του κληρονομιά…

Το έργο του Κωνσταντίνου Ξενάκη βρίσκεται σε διάλογο με το πολιτιστικό παρελθόν, η προσωπική του ποιητική σημειολογία δανείζεται στοιχεία από τη σύγχρονη ζωή, αλλά και από συστήματα γραφής παλιών πολιτισμών. Ήδη πριν το τέλος της δεκαετίας του 1960 είχε ξεκινήσει την ενασχόλησή του με το κατεξοχήν χαρακτηριστικό θέμα της ώριμης δουλειάς του: τους κώδικες, τα σημεία και τα σύμβολα που μεταφέρουν μηνύματα και ορίζουν τρόπους επικοινωνίας. Ο κόσμος των ιερογλυφικών, το φοινικικό και το ελληνικό αλφάβητο αλλά και το ιαπωνικό και το λατινικό διαμορφώνουν την προσωπική εκφραστική του γλώσσα.

Περισσότερα Άρθρα

Καταγγέλλουν 30χρονο για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων σε Ακαδημία Ποδοσφαίρου του Βόλου

Καταγγέλλουν 30χρονο για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων σε Ακαδημία Ποδοσφαίρου του Βόλου Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από τις αστυνομικές αρχές του Βόλου η έρευνα για τον εντοπισμό στοιχείων που θα οδηγήσουν πιθανά στη σύλληψη ενός 30χρονου άνδρα, ο οποίος καταγγέλθηκε από γονείς για σεξουαλική παρενόχληση ανήλικων αγοριών. Σύμφωνα με το TheNewspaper.gr ο άνδρας φέρεται να έστελνε […]

Κορονοϊός: 21 νέα κρούσματα, 2.873 συνολικά και 169 θάνατοι

Ανακοινώνονται 21 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας, 19 εκ των οποίων αφορούν γνωστές συρροές κρουσμάτων. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2873, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες. Από αυτά, 612 (21.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1446 (50.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 19 συμπολίτες μας […]