19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής

Η κλειτοριδεκτομή είναι ο ακρωτηριασμός των εξωτερικών γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Είναι μορφή «σεξουαλικού ευνουχισμού» για να υποδηλώσει την απόλυτη υποταγή στον μελλοντικό της σύζυγο.

Πρόκειται για έθιμο που απαντάται κυρίως στις μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής, χωρίς να υπάρχει καμία αναφορά στο Κοράνι. Αναφορές για την κλειτοριδεκτομή υπάρχουν στους αρχαίους έλληνες συγγραφείς. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι τον 5ο αιώνα π.Χ. οι Φοίνικες, οι Χετταίοι και οι Αιθίοπες πραγματοποιούσαν κλειτοριδεκτομή στα κορίτσια τους, ενώ ο Στράβων στους ελληνιστικούς χρόνους την αποκαλεί «γυναικεία περιτομή».

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, 150 εκατομμύρια γυναίκες στον πλανήτη έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται 2 εκατομμύρια.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κήρυξε την 6η Φεβρουαρίου «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής», για να ευαισθητοποιήσει το διεθνές κοινό και ιδιαίτερα τους Αφρικανούς για τη βάρβαρη αυτή πρακτική, που προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία της γυναίκας.

Ήδη, σχεδόν όλες οι χώρες της Αφρικής έχουν ποινικοποιήσει την κλειτοριδεκτομή.

ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Περισσότερα Άρθρα

Κορονοϊός-Ισπανία: 743 νεκροί το τελευταίο 24ωρο – Στους 13.800 οι θάνατοι συνολικά

Χωρίς τέλος είναι η τραγωδία στην Ισπανία, όπου η μαύρη λίστα των νεκρών από τον κορονοϊό μακραίνει όλο και περισσότερο. Σε 743 ανέρχονται οι νεκροί από τον κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο στην Ισπανία, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό των θανάτων σε σχεδόν 13.800. Σε σχεδόν 13.800 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό στην Ισπανία, […]

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βγαίνει ξανά από τη φυλακή για την Πρωτοχρονιά

Την πέμπτη  κατά σειρά άδειά του  παίρνει ο πολυισοβίτης της 17Ν Δημήτρης Κουφοντίνας και θα κάνει γιορτές και αλλαγή του χρόνου εκτός φυλακών. Η άδεια του ξεκινά αύριο και θα διαρκέσει -μαζί με τις δύο επιπλέον ημέρες που  χορηγούνται εκ του νόμου ως «οδοιπορικά» – συνολικά έξι μέρες. Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Αύγουστο ο […]