20 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Πολυαρχιερατικός εσπερινός Αγίου Αναστασίου του Ναυπλιέως

Την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου 2019 το Ναύπλιο γιορτάζει με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια τον Πολιούχο του Άγιο Αναστάσιο.

Την παραμονή της εορτής στον προσκυνηματικό Ιερό ναό του Αγίου στο Ναύπλιο, τελέσθηκε πολυαρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεου και συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου, Άρτης Καλλινίκου.

Τον πανηγυρικό εσπερινό παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας Γιάννης Ανδριανός και Γιάννης Μανιάτης, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, δημοτικοί σύμβουλοι και πολύς κόσμος.

Την εκκλησιαστική τάξη είχε ο Γενικός αρχιερατικός της Μητροπόλεως Αργολίδος πρωτοπρεσβύτερος π. Πέτρος Αθανασόπουλος.

Ο Άγιος Αναστάσιος ήταν γέννημα και θρέμμα της πόλης του Ναυπλίου και έκανε το επάγγελμα του ζωγράφου. Αρραβωνιάστηκε την κόρη ενός χριστιανού, αλλά επειδή αυτή δεν είχε καλή ζωή, ο Αναστάσιος διέλυσε τον αρραβώνα.

Οι συγγενείς όμως της κοπέλας έκαναν διάφορα σατανικά μάγια στον Αναστάσιο, για να τον εκδικηθούν με αποτέλεσμα ο Αναστάσιος να χάσει τα λογικά του. Εκμεταλλευόμενοι αυτή του την κατάσταση οι Τούρκοι, τον εξισλάμισαν. Αλλά όταν ο Θεός ευλόγησε και συνήλθε στα λογικά του, με θάρρος αποκήρυξε τον Ισλαμισμό και με γενναιότητα ομολόγησε τη χριστιανική του πίστη.

Οι Τούρκοι, με διάφορες κολακείες και υποσχέσεις προσπάθησαν να τον μεταπείσουν, αλλά ο Αναστάσιος παρέμεινε ακλόνητος στη χριστιανική ομολογία του. Τότε στην 1η Φεβρουαρίου 1655, υπέμεινε μαρτυρικό θάνατο από τους Τούρκους, με διαμελισμό. Δηλαδή τον κατέσφαξαν με μαχαίρια. Το Ναύπλιο τον έκανε πολιούχο του και ωραίος ναός στολίζει την πόλη προς τιμήν του νεομάρτυρα.

Περισσότερα Άρθρα

Άμεσα πρωτοβουλία στη Βουλή για τη συνέχιση του προγράμματος HELIOS

Συνάντηση με εκπροσώπους του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος είχαν στη Βουλή ο Παύλος Χρηστίδης, Βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών, τομεάρχης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Γιώργος Μουλκιώτης, Βουλευτής Βοιωτίας, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και η Κατερίνα Καζάνη, Βουλευτής Ευβοίας, τομεάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Κύριο θέμα της συνάντησης αποτέλεσε η επερχόμενη διακοπή του ενταξιακού […]

Νόμιζαν ότι έκανε ηλιοθεραπεία αλλά ήταν νεκρός…

Αναστάτωση επικράτησε αργά χθες το απόγευμα στην παραλία της Σταλίδας του δήμου Χερσονήσου όταν λουόμενοι εντόπισαν χωρίς τις αισθήσεις του έναν 54χρονο άνδρα από την Βρετανία. Σύμφωνα με πληροφορίες ο 54χρονος Βρετανός βρισκόταν σε ξαπλώστρα για αρκετή ώρα κάνοντας ηλιοθεραπεία, χωρίς όμως να κάνει την παραμικρή κίνηση. Γύρω στις 20.20 το βράδυ, λουόμενοι τον πλησίασαν […]