18 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Πόσο «κοστίζει» το τσιγάρο σε ταξί και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Πολύ ακριβό μπορεί να αποβεί ένα τσιγάρο για όσους αποφασίσουν να το ανάψουν σε ταξί, μέσα μαζικής μεταφοράς, σταθμούς μεταφορικών μέσων, λιμάνια και αεροδρόμια.

Στο πλαίσιο του αντικαπνιστικού νόμου προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα για όσους ανάψουν τσιγάρο σε ένα από τα παραπάνω μέρη.

Η σχετική κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που εκδόθηκε κάνει λόγο για πρόστιμα που αγγίζουν ακόμη και τις 3.000 ευρώ, ενώ προβλέπει αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για έναν μήνα, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Συγκεκριμένα, για Ι.Χ. αυτοκίνητα, παντός τύπου μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των επιβατικών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων με μετρητή και αγοραίων (ταξί) στα οποία επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, προβλέπεται:

Πρόστιμο 1.500 ευρώ για τον καπνιστή επιβαίνοντα ή οδηγό Ι.Χ. ανά παράβαση.

  • Πρόστιμο 3.000 ευρώ για τον καπνιστή οδηγό οχήματος δημόσιας χρήσης (π.χ. ταξί) και αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης του καπνιστή οδηγού ή του οδηγού του οχήματος όπου διαπιστώθηκε η παράβαση του συνεπιβάτη για διάστημα ενός μηνός. Η αφαίρεση άδειας οδήγησης για το ανωτέρω χρονικό διάστημα ισχύει ανά διαπιστωθείσα παράβαση.

Το κάπνισμα σε λιμάνια, αεροδρόμια και αστικές συγκοινωνίες φαίνεται ότι αξιολογείται από τον νομοθέτη ως… υποδεέστερη παράβαση, καθώς το χρηματικό πρόστιμο που καθορίστηκε είναι σημαντικά μειωμένο.

Ειδικότερα ως προς τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμανιών, αλλά και τα αεροδρόμια εκτός των χώρων καπνιστών τα πρόστιμα ορίζονται ως εξής:

  • Πρόστιμο 100 ευρώ για τον καπνιστή ανά παράβαση.
  • Πρόστιμο 500 ευρώ για τον υπεύθυνο διαχείρισης ανά παράβαση.

Ως παραβάσεις του υπευθύνου διαχείρισης ορίζονται:

  • Η ανοχή ή η μη επέμβαση του υπευθύνου.
  • Η έλλειψη ανάρτησης σήμανσης και λήψης άλλων μέτρων αποτροπής (π.χ. απομάκρυνση σταχτοδοχείου).
  • Η απουσία ανταπόκρισης του υπευθύνου σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση της παράβασης και η μη πραγματοποίηση συστάσεων.
  • Η παράλειψη κλήσης των αρμόδιων οργάνων ελέγχου.
  • Η έλλειψη συνεργασίας με τα όργανα ελέγχου.

Διευκρινίζεται μάλιστα ότι τα παράπονα των επιβατών των μέσων μεταφοράς, είτε πρόκειται για αστικές συγκοινωνίες είτε για ταξί, αφορούν τόσο οδηγούς όσο και επιβάτες.

Σημειώνεται ότι το πρόστιμο κυμαίνεται από 100 ευρώ έως 10.000 ευρώ για όσους παραβιάζουν τον αντικαπνιστικό νόμο σε κλειστούς χώρους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΚΥΑ, το κατώτερο πρόστιμο των 50 ευρώ για τον καπνιστή, που προβλεπόταν στο νόμο του 2010, αυξάνεται σε 100 ευρώ και ισχύει για κάθε παράβαση σε όλους τους κλειστούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος ανεξαρτήτως έκτασης, σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, στους δημόσιους χώρους εργασίας καθώς και αναμονής δημοσίων υπηρεσιών.

ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr

Περισσότερα Άρθρα

Παραλίγο σύρραξη ολόκληρης γειτονιάς στο Ναύπλιο με Αθηναίους

Με πολύ επικριτικά σχόλια υποδέχθηκε μια ολόκληρη γειτονιά σε περιοχή του Ναυπλίου την άφιξη τεσσάρων ατόμων που κατέφθασαν την Παρασκευή 20 Μαρτίου λίγο μετά το μεσημέρι από την Αθήνα. Δύο ζευγάρια τα οποία επέβαιναν σε αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού τύπου τζιπ, έφθασαν προερχόμενα από την Αθήνα το μεσημέρι σε διαμέρισμα το οποίο διατηρεί το ένα από […]

Πύρινη κόλαση στη Ζήρεια: Εκκενώσεις οικισμών, διακοπή κυκλοφορίας και έρευνα για ένα ασημί αυτοκίνητο

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Ζήρεια του δήμου Αιγιαλείας Αχαΐας εκδηλώθηκε πριν λίγο. Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Στην περιοχή αντιμετωπίστηκε πυρκαγιά την περασμένη Δευτέρα και ουσιαστικά φαίνεται πως πρόκειται για αναζωπύρωση. Προς τα Άνω Ζήρεια μετακινούνται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και εναέρια μέσα από την Ανδραβίδα. Υπάρχει πληροφορία για ένα ασημί όχημα […]