17 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Συνδυασμοί στις Κοινότητες: Αναλυτικοί Πίνακες με τους αριθμούς Υποψήφιων για νόμιμη κατάρτιση

Η εκλογή των Συμβούλων Κοινότητας διενεργείται σε ξεχωριστή κάλπη από εκείνη για την ανάδειξη Δημάρχου/Δημοτικών Συμβούλων.

Με απλά λόγια, ένας Συνδυασμός Υποψήφιων για το Δήμο (Υποψήφιος Δήμαρχος + Δημοτικοί Σύμβουλοι) μπορεί να καταρτίζεται έγκυρα χωρίς να περιλαμβάνει Υποψήφιους για οποιαδήποτε Κοινότητα και, αντιστρόφως, ένας Συνδυασμός Υποψήφιων Συμβούλων Κοινότητας μπορεί να καταρτίζεται έγκυρα χωρίς να περιλαμβάνει Υποψήφιους για το Δήμο.

ΙΙ) Δεν επιτρέπεται να κατατεθούν Δηλώσεις Συνδυασμών με το ίδιο όνομα και έμβλημα σε περισσότερες της μιας Κοινότητες του ίδιου Δήμου. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται (παρ.7 αρ.18Α) να κατατεθούν Δηλώσεις Συνδυασμών με το ίδιο όνομα και έμβλημα σε περισσότερες της μιας Κοινότητες άνω των 300 κατοίκων του ίδιου Δήμου, εφόσον αυτά ταυτίζονται με το όνομα και το έμβλημα Συνδυασμού Υποψήφιου Δημάρχου του ίδιου Δήμου. Στην περίπτωση αυτή, η Δήλωση υποβάλλεται υποχρεωτικά και για όλους τους Συνδυασμούς (για το Δημοτικό Συμβούλιο και τα Συμβούλια Κοινοτήτων) από τον Υποψήφιο Δήμαρχο. Η ακύρωση του Συνδυασμού σε μία ή περισσότερες Κοινότητες ΔΕΝ επιφέρει ακυρότητα ολόκληρου του Συνδυασμού.

ΙΙΙ) Ο Συνδυασμός Κοινότητας δεν έχει Υποψήφιο Πρόεδρο ως Επικεφαλής, αλλά περιλαμβάνει μόνο Υποψήφιους Συμβούλους.

Προχωρώντας ειδικότερα στην κατάρτιση των Συνδυασμών Κοινοτήτων, σύμφωνα με το αρ.18 Α που προστέθηκε στον ν.3852/2010, ως ισχύει, δύο είναι τα κομβικά δεδομένα :

Α) Ο αριθμός των Υποψήφιων Συμβούλων πρέπει να είναι ίσος τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών του Συμβουλίου της οικείας Κοινότητας (ο αριθμός των εδρών ορίζεται στην παρ.2 του αρ.8) με δυνατότητα προσαύξησης έως και 50% (δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και άνω).
Είναι απαράδεκτη η Δήλωση Συνδυασμού, όταν αυτός περιλαμβάνει λιγότερους Υποψήφιους από το ελάχιστο όριο.

Β) Ο αριθμός των Υποψήφιων από κάθε φύλο ανέρχεται σε 40%, τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των Υποψήφιων Συμβούλων του οικείου Συνδυασμού.

Προσοχή:Σε περίπτωση που Συνδυασμός Υποψήφιου Δημάρχου περιλαμβάνει και Υποψήφιους σε Κοινότητες (βάσει της παρ.7 του αρ.18 Α που προαναφέραμε), η ποσόστωση των Υποψήφιων στις Κοινότητες από κάθε φύλο υπολογίζεται για κάθε Κοινότητα χωριστά,ώστε να είναι νόμιμος ο Συνδυασμός στις εν λόγω Κοινότητες.

Κατωτέρω μπορείτε να δείτε τους δύο Πίνακες με τον ελάχιστο και το μέγιστο αριθμό Υποψήφιων Συμβούλων ανά περίπτωση, όπως προκύπτουν από την προαναφερθείσα νομοθεσία:

ΟΡΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Ελάχιστος και Μέγιστος Αριθμός

Υποψήφιων Συμβούλων Κοινοτήτων

Κοινότητα

(μόνιμος πληθυσμός)

Συμβούλιο (έδρες) Ελάχιστος Αριθμός Υποψήφιων Μέγιστος Αριθμός Υποψήφιων
301 – 2.000 5μελές 5 8
2.001 – 10.000 7μελές 7 11
10.001 – 50.000 11μελές 11 17
50.001 και άνω 15μελές 15 23

 

 

ΠΟΣΟΣΤΩΣΕΙΣ ΦΥΛΩΝ

Ελάχιστος και Μέγιστος Αριθμός Υποψήφιων Συμβούλων Κοινότητας

ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΦΥΛΟ

Κοινότητα(μόνιμος πληθυσμός) Ελάχιστος Αριθμός ΥποψήφιωνΣυμβούλων Κοινότητας ΕλάχιστοςΑριθμός Υποψήφιωναπό κάθε φύλο   Μέγιστος Αριθμός ΥποψήφιωνΣυμβούλων Κοινότητας ΕλάχιστοςΑριθμός Υποψήφιωναπό κάθε φύλο
301 – 2.000 5 2   8 3
2.001 – 10.000 7 3   11 4
10.001 – 50.000 11 4   17 7
50.001 και άνω 15 6   23 9

 

ΠΗΓΗ: airetos

Περισσότερα Άρθρα

Ο Γιώργος Γαβρήλος στην Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων

Την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων επισκέφτηκε ο υποψήφιος βουλευτής  του ΣΥ.ΡΙΖ.Α κος. ΓΑΒΡΗΛΟΣ Γεώργιος  και ενημερώθηκε για τα θέματα που  την απασχολούν  και αφορούν κυρίως την έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού , το πρόβλημα που έχει  ανακύψει από την αρχή του έτους με την καθαριότητα των υπηρεσιών της Δ.Α. Αργολίδος καθώς και το πρόβλημα μετεγκατάστασης των υπηρεσιών του […]

Οριστικό: Κλείνουν και τα ξενοδοχεία

Την αναστολή λειτουργίας και των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας ανακοίνωσε το Υπουργείο Τουρισμού μέχρι και τα τέλη Απριλίου. Η ανακοίνωση: Το Υπουργείο Τουρισμού με γνώμονα την προστασία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, ανακοινώνει την απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας έως τέλος Απριλίου με την υποχρέωση να λειτουργεί ένα ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και τρία […]