19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Τελετή έναρξης 14ου Αργειακού Μυκηναϊκού Δρόμου 2019

Τελετή έναρξης 14ου Αργειακού Μυκηναϊκού Δρόμου 2019 / 6-04-2019, ώρα 21:00

Ένα δρώμενο με την Μαρία Μπαβέλα και το Γιάννη Κατσιπόδη.

Συμμετέχει ο σύλλογος Κίνηση Γυναικών Κουρτακίου.

Αφήγηση : Σοφία Μώρου.

Ενδυματολογική επιμέλεια : Σωτηρία Σταθόγιαννη

Αντλώντας έμπνευση από την μυθική ιστορία αγάπης της Υπερμνήστρας και του Λυγκέα, ένα δρώμενο που αποτίει φόρο τιμής στο μοναδικό φαινόμενο της επιβίωσης των αρχαίων μύθων, που γονιμοποιούν μέχρι σήμερα τη δραματουργική και μουσική φαντασία του ανθρώπου, υπογραμμίζοντας την πολλαπλότητα των πνευματικών εκφάνσεων.

Το ΕΝΑ είναι η δύναμη της αγάπης που μπορεί να αλλάξει το ρου της ιστορίας, η σημασία της ατομικής απόφασης που μπορεί να γίνει συλλογική δράση, η πίστη μας ότι ο αθλητισμός μπορεί να γκρεμίσει όλα τα τείχη της μάταιης αντιπαλότητας ανάμεσα στους ανθρώπους, ανάμεσα στα δύο φύλα, αλλά και ανάμεσα στις διαφορετικές κουλτούρες και να χτίσει γέφυρες κατανόησης, αρμονικής συνύπαρξης και αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ όλων μας.

«ΠΑΛΑΙΟΘΕΝ ΕΛΛΗΝΙΣ»

απαγγελία : Τάσος Θάνος

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης με αυτό το ποίημα, που ανήκει στα ιστοριογενή του, αποσκοπεί να δείξει και να τονίσει τη σημασία και το κύρος που είχε κάποτε ο ελληνισμός. Είναι ευρέως διαδεδομένο, πως οι περισσότεροι λαοί επιθυμούσαν να μάθουν την ελληνική γλώσσα, να γίνουν μέσω αυτής φορείς της ελληνικής παιδείας και να επιδείξουν κάθε πιθανό στοιχείο σύνδεσης με τον ελληνισμό, διότι καθετί τέτοιο αποτελούσε πηγή υπερηφάνειας και τιμής. Έτσι, λοιπόν, οι Αντιοχείς καυχιούνται ότι έχουν σχέση με τους Έλληνες και ειδικότερα με τους Αργείους. Αυτό το οποίο αποτελεί καύχημα για τους Αντιοχείς μπορεί βέβαια να τεκμηριωθεί και ιστορικά. Στο χώρο, τον οποίο ο Σέλευκος Α’ έκτισε το 300 π.Χ. την Αντιόχεια, προϋπήρχε η Ιώνη, που την είχαν ιδρύσει οι Αργείοι προκειμένου να τιμήσουν την Ιώ, κόρη του βασιλιά τους Ινάχου, η οποία, σύμφωνα με μια παράδοση, αφού μεταμορφώθηκε σε δαμάλα από τον Δία και περιπλανήθηκε κυνηγημένη από την Ήρα, πέθανε στη Συρία, όπου οι Αργείοι ίδρυσαν προς τιμήν της πόλη και ναό.

(Φιλολογική ανάλυση : ΚΟΝΟΜΑΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ, ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ)

 

Περισσότερα Άρθρα

Εξαφανίστηκε ο Σταύρος Βάκκας από τη Σπάρτη

Υπάρχει εξαφάνιση ηλικιωμένου από το Καματερό. O Σταύρος Βάκκας, 72 ετών, εξαφανίστηκε από το σπίτι του, στην περιοχή του Καματερού Αττικής, το πρωί της 02/03/24. Έχει  λευκά  μαλλιά, καστανά μάτια, ύψος 1,76μ και είναι αδύνατος. Είναι ελαφρά αξύριστος. Την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε μπλε φόρμα, γκρι ζακέτα και καρό σκούρες παντόφλες. Πάσχει από Άνοια. Η […]

Ο Pac-Man… 40άρισε – Το πιο δημοφιλές ηλεκτρονικό παιχνίδι στην ιστορία

Πριν από σαράντα χρόνια ένα νέο παιχνίδι εμφανίστηκε στο Τόκιο, με πρωταγωνιστή ένα μεγάλο κίτρινο στρογγυλό αδηφάγο κεφάλι που τρέχει ιλιγγιωδώς σε ένα αλληλοκυνηγητό με φαντάσματα μέσα σε έναν λαβύρινθο: έτσι γεννήθηκε ο Pac-Man που έμελλε να γίνει το πιο διάσημο ηλεκτρονικό παιχνίδι. Ο στόχος του παιχνιδιού, πολύ απλός: να καταπιεί το βουλιμικό Pac-Man όλες […]