20 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Τεράστια υστέρηση σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα: Στο 2,6% τα τουριστικά έσοδα στην Πελοπόννησο

Μόνο το 2,6% της πίτας των τουριστικών εσόδων καρπώθηκε η Πελοπόννησος το πρώτο 9μηνο του 2018. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το τουριστικό εισόδημα στην Πελοπόννησο ήταν 362,1 εκατ. ευρώ ενώ τα συνολικά έσοδα στην Ελλάδα ανήλθαν σε 13,7 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο 9μηνο το Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) είχε τουριστικά έσοδα 3,99 δισ. ευρώ, η Κρήτη 2,8 δισ. ευρώ, η Κεντρική Μακεδονία 2,01 δισ. ευρώ, η Αττική 1,7 δισ. ευρώ και τα Ιόνια Νησιά 1,6 δισ. ευρώ. Οι περιφέρειες αυτές απαρτίζουν το ανεπτυγμένο τουριστικά μπλοκ, ενώ στη δεύτερη ταχύτητα μαζί με την Πελοπόννησο βρίσκονται η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη με έσοδα 280 εκατ. ευρώ, η Θεσσαλία με 245 εκατ. ευρώ και η Ήπειρος με 195,6 εκατ. ευρώ.

Στην τρίτη και τελευταία κατηγορία, με έσοδα μικρότερα από 200 εκατ. ευρώ η καθεμία, βρίσκονται οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας.

Την κατάταξη των περιφερειών επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα το πρώτο 9μηνο του 2018. Σύμφωνα και με αυτά τα στοιχεία, αδιαμφισβήτητος πρωταθλητής είναι το Νότιο Αιγαίο με 45,9 εκατ. διανυκτερεύσεις και ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία με 40,3 εκατ. διανυκτερεύσεις και η Κρήτη με 39,06 εκατ. διανυκτερεύσεις. Το ίδιο 9άμηνο η Πελοπόννησος είχε 5,7 εκατ. διανυκτερεύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετα έσοδα του 2018, τα 706,8 εκατομμύρια (64%) τα καρπώθηκε το Νότιο Αιγαίο, με συνέπεια να διευρυνθεί το χάσμα που το χωρίζει από τις υπόλοιπες περιφέρειες.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η Κεντρική Μακεδονία προσπέρασε την Αττική, κατακτώντας την 3η θέση στην κλίμακα τουριστικών εσόδων των περιφερειών.

Αναλυτικά τα έσοδα του πρώτου 9μηνου του 2018 και οι διανυκτερεύσεις ανά περιφέρεια απεικονίζονται στους πίνακες.

Περισσότερα Άρθρα

Survivor: Τί ποσά λαμβάνουν οι Διάσημοι κάθε εβδομάδα

Το Survivor 4 επέστρεψε και απασχολεί έντονα τα ηλεκτρονικά μέσα άλλα και τις ψυχαγωγικές εκπομπές. Ένα από τα θέματα που ενδιαφέρουν είναι οι αμοιβές που λαμβάνουν φέτος οι Διάσημοι. Σήμερα (8/1) το πρωί, ο Στέφανος Κωνσταντινίδης αποκάλυψε μέσα από την εκπομπή «Στη φωλιά των Κου Κου» τα κασέ των συγκεκριμένων διαγωνιζόμενων στο δημοφιλές reality του […]

Ο καιρός σήμερα

Σήμερα Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019 αναμένεται ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα, με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι και απόγευμα, κυρίως στα ορεινά ηπειρωτικά. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη έως το πρωί και προς το βράδυ. Η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 5 έως 20 βαθμούς, στα δυτικά ηπειρωτικά από 8 έως […]