13 °C Argos, GR
19 Μαρτίου 2024

Το Λιμεναρχείο Ναυπλίου για την “Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος”

Η 5η Ιουνίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί διεθνώς από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) να εορτάζεται ως ¨Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος¨ με στόχο την ενημέρωση ,ευαισθητοποίηση ,εκπαίδευση και ενεργοποίηση της περιβαλλοντικής συνείδησης όλων των πολιτών.

Στο πλαίσιο του εορτασμού αυτού σας αποστέλλεται Μήνυμα του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ και ευελπιστούμε με τη δημοσιοποίηση του και με τη παράλληλη συμβολή και τις προσπάθειες όλων μας , στην ευαισθητοποίηση και υιοθέτηση μιας νέας αντίληψης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

 

Το μήνυμα του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Πλακιωτάκη, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, θεσπίστηκε το 1972 από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και γιορτάζεται από το έτος 1974 και κάθε έτος στις 5 Ιουνίου. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια ευκαιρία τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο, συνειδητοποίησης των οξύτατων περιβαλλοντικών ζητημάτων τησ σύγχρονης εποχής αλλά και μια προσωπική πρόκληςη για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά να αναλογιστεί τις συνέπειες των ζητημάτων αυτών, να αφυπνίσει τη συνείδηση του, να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του με απώτερο στόχο την ανάληψη δράσεων τόσο σε προσωπικό όσο και σε συνολικό επίπεδο για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η εφαρμογή στην χώρα μας πολιτικιών αειφόρου ανάπτυξης, οι οποίες κα θέτουν σε προτεραιότητα το περιβάλλον και τις κοινωνικές ανάγκες, μπορούν να αποτελέσουν το μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της χώρας μας, καθώς ο άφθονος φυσικός της πλούτος η μεγάλη έκταση ακτογραμμής της καθώς και η νησιωτικότητά της την καθιστούν μια περίπτωση μοναδική στο είδος της, ενώ παράλληλα αποτελούν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στην διαρκή προσπάθεια της να βελτιώσει την αναπτυξιακή της πορεία. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος –Ελληνικής Ακτοφυλακής στοχεύει μεταξύ άλλων και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και της κοινωνίας γενικότερα για θέματα που άπτονται στην προάσπιση, στην θωράκιση και στη διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στη διαφύλαξη του οποίου συμβάλλουν καθημερινά τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής με το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τα διέπει. Σε αυτό το σημείο κα πρέπει να γίνει μνεία σχετικά με την υποχρεωτική εφαρμογή της απόφασης MEPC.280(70) που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (Marine Environment Protection Committee – MEPC) κατά την εβδομηκοστή Συνοδό της, από 01 Ιανουαρίου τρέχοντος έτους η οποία αφορά στην υποχρέωση για χρήση καυσίμου των πλοίων μέγιστης περιεκτικότητας σε θείο έως 0.5% m/m. Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για το 2020, ας δεσμευτούμε όλοι σε συμπεριφορές σεβασμού του περιβάλλοντος και την ανάληψη πρωτοβουλιών και συμμετοχής μας σε εθελοντικές δράσεις προστασίας αυτού. Ας θέσουμε ως βασική συνιστώσα της πολιτισμικής, οικονομικής και κοινωνικής μας ανάπτυξης το περιβάλλον και την σχέση μας με αυτό, μια σχέση αμφίδρομη, με βασικό στόχο την διατήρηση της περιβαλλοντολογικής υγείας του πλανήτη. Είναι υποχρέωση όλων μας να την κληροδοτήσουμε στις μελλοντικές γενιές.

Μήνυμα προς τους Έλληνες ναυτικούς

Έλληνες ναυτικοί,

Η 5η Ιουνίου είναι καθιερωμένη διεθνώς ως «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» και είναι θεσμοθετημένη από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Είναι μια ημέρα που μας υπενθυμίζει το μείζον πρόβλημα της υποβάθμισης και καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος από την αλόγιστη, χωρίς φραγμούς και κοινωνικές προτεραιότητες ανθρώπινη δραστηριότητα, κάνοντας μας να αναλογιστούμε τις ευθύνες όλων μας, τόσο σε προσωπικό όσο και σε συνολικό επίπεδο.

Η θάλασσα και η προστασία αυτής, υπήρχε, υπάρχει και κα υπάρχει ως προτεραιότητα, που συνάδει με τις διαχρονικές αξίες και αρχές που διέπουν τους Έλληνες ναυτικούς και την Ελληνική ναυτιλία. Καλούμε, λοιπόν, εσάς που βιώνετε καθημερινά το υγρό στοιχείο, να δώσετε το παράδειγμα στους υπόλοιπους από εμάς για τον σεβασμό στο θαλάσσιο περιβάλλον, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προστασία του από την αδιαφορία, την αμέλεια, την ασυνείδητη εκμετάλλευση και την ενίοτε εσκεμμένη ρύπανση που προκαλεί ο ανθρώπινος παράγοντας.

Περισσότερα Άρθρα

Συνάντηση Επιτροπής “Ελλάδα 2021”- Δεσμοί Αίματος

Το Σάββατο 7/3/2020 μετά από πρόσκληση της Επιτροπής “Ελλάδα 2021″πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους φορέων δωρεάς οργάνων, αίματος και μυελού των οστών. Ο σύλλογος μας αποδεχόμενος την τιμητική πρόσκληση συμμετείχε και παρουσίασε την εμπειρία από την μέχρι τώρα δράση μας και τα εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο στην αιμοδοσία όσο και στην δωρεά μυελού των οστών. Στην συνέχεια […]

«Ο Δήμος Άργους Μυκηνών θα διαθέσει κλιματιζόμενες αίθουσες για τις ευπαθείς ομάδες, τις ημέρες της κακοκαιρίας»

O Δήμος Άργους Μυκηνών και η υπηρεσία πολιτικής προστασίας  ανακοινώνουν πως από σήμερα 7/1 και για τις επόμενες ημέρες,   ανοίγουν για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, κλιματιζόμενες αίθουσες λόγω των ακραίων καιρικών που θα πλήξουν την περιοχή μας τις επόμενες ώρες. Πιο συγκεκριμένα, το ωράριο λειτουργίας των αιθουσών οι  οποίες θα κλιματίζονται θα είναι: ΚΑΠΗ Άργους […]