21 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Τραίνα μέχρι το 2022 σε Άργος και Ναύπλιο

Στην ανάταξη της υπάρχουσας μετρικής γραμμής της Πελοποννήσου με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2022 προσανατολίζονται το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών και ο ΟΣΕ, με την οικονομική συνδρομή της Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του ypodomes.gr.

Πρόθεση είναι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ενός διαγωνισμού για την ανάταξη της μετρικής γραμμής και των σταθμών, με το κόστος του έργου να μην ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Το δημοσίευμα δεν ξεκαθαρίζει αν το έργο θα αφορά μέρος της μετρικής γραμμής μέχρι και την Τρίπολη ή όλη στο σύνολό της, μέχρι την Καλαμάτα. Πάντως τραίνα δεν υπάρχει πρόθεση δρομολογηθούν πέραν της Τρίπολης, με βάση τα όσα διαρρέονται στον τύπο. Σίγουρα στους προορισμούς θα περιλαμβάνονται οι Μυκήνες, το Άργος και το Ναύπλιο.

Όπως σημειώνεται στο σχετικό ρεπορτάζ του Νίκου Καραγιάννη:

«Εδώ και χρόνια ακούμε για την προσπάθεια επαναλειτουργίας της μετρικής γραμμής Κόρινθος-Ναύπλιο-Τρίπολη όμως όπως όλα δείχνουν αυτή τη φορά υπάρχει ένα ρεαλιστικό σχέδιο επαναλειτουργίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, όλα ξεκίνησαν από την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα να θέσει το θέμα στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, και οι δύο υποστήριξαν με θέρμη την πρωτοβουλία και το νερό μπήκε στο αυλάκι.

Όπως αναφέρουν πηγές από το Υποδομών στο ypodomes.com, ο Κώστας Καραμανλής, ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια ανάταξης γραμμών ή δημιουργίας νέων από τις Περιφέρειες καθώς ο νόμος απελευθέρωσης του σιδηρόδρομου δίνει μεγάλες δυνατότητες στην ανάπτυξη του, μέσω χρηματοδοτήσεων από τοπικά ΠΕΠ ή ακόμα και από ιδιωτικά κεφάλαια.

Υπήρξε συνάντηση με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ, Κώστα Σπηλιόπουλο (και ένθερμο υποστηρικτή του τρένου) και το αποτέλεσμα είναι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ενός διαγωνισμού για την ανάταξη της μετρικής γραμμής και των σταθμών. Το ποσό δεν θα ξεπερνά τα 5 εκατ.ευρώ και στόχος είναι ο διαγωνισμός να βγει στον αέρα μέσα στην Άνοιξη. Η χρηματοδότηση θα καλυφθεί από το ΠΕΠ Πελοποννήσου και εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη Περιφέρεια τολμά κάτι τέτοιο. Μέχρι σήμερα η Θεσσαλία και η Δυτική Ελλάδα έχουν προχωρήσει σε χρηματοδότηση έργων αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού σιδηροδρομικών τμημάτων.

Αναθέτουσα Αρχή θα είναι ο ΟΣΕ. Τα έργα θα έχουν διάρκεια 12-18 μήνες και συνολικά υπολογίζεται πως το 2022 το τρένο θα ξανασφυρίξει σε Αργολίδα και Αρκαδία μετά από 12 χρόνια. Να θυμήσουμε πως η γραμμή σταμάτησε να λειτουργεί το 2010 (παρ`ότι είχε ανακαινιστεί λίγα χρονια πριν) με αφορμή την κρίση που είχε ξεσπάσει στη χώρα.

Σύμφωνα με άλλες πληφορορίες του ypodomes.com, στον ΟΣΕ βλέπουν ένα διττό στόχο με την επαναλειτουργία της γραμμής. Αρχικά, τις επιβατικές μεταφορές, κυρίως στο τμήμα Κόρινθος-Ναύπλιο, που θα συνδέσει την ανατολική και κεντρική Πελοπόννησο με το εθνικό δίκτυο. Στο κάδρο μπαίνουν και οι εμπορευματικές μεταφορές, κυρίως για το τμήμα Ναύπλιο-Τρίπολη και η σύνδεση με τη βιομηχανική περιοχή της πόλης. Αυτό θα σημάνει και την αναβάθμιση συνολικά της Πελοποννήσου μιας και θα μπορούν να μετακινούνται εμπορεύματα προς τις μεγάλες αγορές της χώρας.

Παρούσα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος για την επαναλειτουργία της γραμμής είναι σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes, η σημερινή επίσκεψη στην Τρίπολη, του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φίλιππου Τσαλίδη με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου. Αυτή η συνάντηση θα έχει σκοπό να ξεκαθαριστούν θέματα που θα έχουν να κάνουν με τη δραστηριότητα που θα μπορεί να αναπτύξει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στην αναταγμένη γραμμή.

Ερώτημα αποτελεί η δυνατότητα κάποια στιγμή στο μέλλον, της μετατροπής της γραμμής από μετρικη σε κανονική και που σημάνει την είσοδο της κεντρικής Πελοποννήσου στο δίκτυο υψηλών ταχυτήτων. Αυτό θα επιτρέψει και την ακόμα πιο ταχεία μεταφορά εμπορευμάτων. Ωστόσο αρκεί προς το παρόν να γίνει το πρώτο βήμα, που είναι η επαναλειτουργία της γραμμής, με τον πρώτο στόχο να είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού».

Η συνάντηση Νίκα – Τσαλίδη:

Συναναντήθηκαν σήμερα στην Τρίπολη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. Φίλιππος Τσαλίδης.

Το αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ουσιαστική συζήτηση για την επαναλειτουργία του τρένου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον για την επαναδραστηριοποίηση του σιδηροδρόμου, τόσο από την Κόρινθο μέχρι το Ναύπλιο, όσο και για εμπορευματικούς συρμούς μέχρι την Τρίπολη.

Στις δηλώσεις τους, τόσο εξέφρασαν την βούλησή τους για την επαναλειτουργία του τρένου και σημείωσαν πως θα ακολουθήσει ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο Υπουργείο και θα πρέπει επίσης να γίνει μία συνολική μελέτη για τον τρόπο επαναλειτουργίας του τρένου.

Περισσότερα Άρθρα

Η Έλενα Γαλίζη στην ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ

Η Έλενα Γαλίζη είναι μια νέα μητέρα που θέλει να  προσφέρει στον τόπο της. Εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος και σε αυτές τις εκλογές θα είναι υποψήφια μαζί με την παράταξη του Δημάρχου Άργους Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσου. Καλή επιτυχία Έλενα!