13 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

«Υπερπανσέληνος των σκουληκιών» απόψε με εαρινή ισημερία -Σπάνιο φαινόμενο

Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι λάτρεις των ουράνιων φαινομένων σήμερα Τετάρτη, με εαρινή ισημερία και υπερπανσέληνο, που οι γνώστες ονομάζουν «πανσέληνος των σκουληκιών».

Απόψε είναι τελευταία υπερπανσέληνος του 2019 και αναμένεται να λάμψει στον νυχτερινό ουρανό μεγαλύτερη και λαμπρότερη από το συνηθισμένο, καθώς η τροχιά της θα βρίσκεται πλησιέστερα στη γη.

Το ουράνιο αυτό φαινόμενο ονομάζεται «πανσέληνος των σκουληκιών» καθώς συμπίπτει με την επιστροφή των σκουληκιών λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, αλλά και των πουλιών που τα τρώνε.

Η φετινή «πανσέληνος των σκουληκιών» είναι ακόμη πιο ιδιαίτερη, καθώς συμπίπτει με την εαρινή ισημερία όπου το κέντρο του ηλίου βρίσκεται πάνω από τον ισημερινό.

Φέτος, η εαρινή ισημερία θα συμβεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (στις 23:58 ώρα Ελλάδας), ενώ λίγο αργότερα, στις 03:43 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης, θα λάβει χώρα η υπερπανσέληνος.

Αυτή είναι η τρίτη υπερπανσέληνος, όλες σημειώθηκαν στους πρώτους μήνες του έτους και δεν θα υπάρξει άλλη έως το τέλος της χρονιάς (είχαν προηγηθεί άλλες δύο στις 21 Ιανουαρίου και 19 Φεβρουαρίου).

Παράσταση στο Ευγενίδειο

Με αφορμή την εαρινή ισημερία, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου θα κάνει σήμερα το απόγευμα προβολή της παράστασης «Το Μέλλον στο Διάστημα», η οποία προτείνεται για κοινό ηλικίας δέκα ετών και άνω.

Θα πραγματοποιηθούν δύο παραστάσεις (ώρες 18:30 και 20:00) με ελεύθερη είσοδο. Απαραίτητα είναι τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιείται από το Ταμείο του Πλανηταρίου από τις 18:00 της ίδιας ημέρας. Κάθε άτομο θα μπορεί να προμηθευτεί έως δύο δελτία εισόδου και θα διατεθούν 240 δελτία εισόδου για κάθε παράσταση.

Τις παραστάσεις θα προλογίσει ο Δρ. Μάνος Κιτσώνας, Διευθυντής του Πλανηταρίου, ο οποίος θα ενημερώσει για τις τρέχουσες αποστολές στο Διάστημα. Η παράσταση, η οποία αποτελεί παραγωγή του Ιδρύματος Ευγενίδου, μετά από μία ιστορική αναδρομή της προσπάθειας για την «κατάκτηση» της Σελήνης, επιχειρεί να απαντήσει σε ερωτήματα, που σχετίζονται με το μέλλον της διαστημικής εξερεύνησης.

Πηγή: iefimerida.gr

Περισσότερα Άρθρα

«Betarades»: Φοβερό βίντεο με Μητσοτάκη και… Σωτήρη!

Δείτε το φοβερό βίντεο που ανέβασαν οι τρομεροί  «Betarades.gr» με τον Σωτήρη Γεωργούντζο να τα…χώνει τρελά σεΚυριάκο Μητσοτάκη – και σε… Σωτήρη Τσιόδρα βέβαια- την ώρα που ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει το νέο LOCKDOWN στην  χώρα μας: Δείτε το, είναι πραγματικά φοβερό:

Σώοι οι δυο Γερμανοί που αγνοούνταν από την Τετάρτη

Στην Κορώνη εντοπίστηκαν πριν από λίγο οι δύο Γερμανοί των οποίων τα ίχνη είχαν χαθεί από την περασμένη Τετάρτη όταν έφυγαν με κανό από την παραλία του Λαγκουβάρδου με προορισμό τη Νήσο Πρώτη. Οι δύο άνδρες, περίπου 35 ετών ξεκίνησαν με τα κανό τους περίπου στις 11 το πρωί της περασμένης Τετάρτης από την παραλία […]