22 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Φωτιά στην Εύβοια -Μία σύλληψη για εμπρησμό

Όπως ενημερώνει η Πυροσβεστική, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας συνελήφθη χθες, από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) και ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κύμης, 64χρονος ημεδαπός, ως υπαίτιος πρόκλησης αγροτοδασικής φωτιάς, στην περιοχή Μανίκια Εύβοιας, η οποία εκδηλώθηκε χθες, στις 14:15. Ο συλληφθείς φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, για την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών στον περιβάλλοντα χώρο της οικίας του. Θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.

 

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) βρίσκεται στην περιοχή της Εύβοιας, προς διερεύνηση των αιτιών, για τις πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη στον Άγιο Γεώργιο και στο Πυργί.

Εκκενώθηκαν συνολικά 4 χωριά και χρειάστηκε η μεταφορά ενισχύσεων από άλλες περιφέρειες της χώρας για να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σε όλη την περιοχή επιχειρούν αυτήν την ώρα ισχυρότατες δυνάμεις. Συγκεκριμένα, 185 πυσβέστες με 98 οχήματα, 60 άτομα πεζοπόρα τμήματα, υδροφόρες των ΟΤΑ και χωματουργικά μηχανήματα, 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. Η Πυροσβεστική έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην περιοχή Γαβαλάς, προκειμένου να περιοριστεί η καταστροφική πορεία της φωτιάς στον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου.

 

Τις πρώτες πρωινές ώρες ξέσπασαν άλλα τρία μέτωπα, ενώ τη νύχτα ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων ζήτησε να εκκενωθούν τα χωριά Γαβαλάς, Νεοχώρι και Λοφίσκος.

Λίγο μετά τις 04:00 άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες στα χωριά για να συγκεντρωθούν οι κάτοικοι στις πλατείες, ενώ παράλληλα εντείνονταν τα μέτρα με υδροφόρες και με πυροσβεστικά οχήματα, μέχρι να ξημερώσει και να αρχίσουν να φτάνουν στην περιοχή τα πρώτα αεροπλάνα.

Η φωτιά έφτασε κυριολεκτικά έξω από το χωριό Γαβαλάς και λίγο μετά τις 07:00 άρχισε η εκκένωσή του. Δεκάδες άνθρωποι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα από τους καπνούς και ορισμένοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία πρόκειται για πολύ μεγάλο μέτωπο στο συγκεκριμένο χωριό και πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις με τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη, Φάνη Σπανό και τον δήμαρχο, Θανάση Μπουραντά.

Μετά την εκκένωση των χωριών άνοιξε το κλειστό γυμναστήριο της περιοχής για να φιλοξενήσει τους κατοίκους, ενώ παράλληλα εξασφαλίστηκαν χώροι για τους ηλικιωμένους και όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα.

Τις τελευταίες ώρες, μετά την παρέμβαση των δυνάμεων από αέρος, περιορίστηκε η καταστροφική πορεία της πυρκαγιάς, ιδιαίτερα στο μέτωπο προς Μανίκια-Οκτωνιά. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το μεγαλύτερο μέτωπο που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι στον Γαβαλά. Η φορά των ανέμων συνεχώς αλλάζει και δυσκολεύει το έργο της κατάσβεσης, ενώ στην περιοχή βρίσκονται ισχυρότατες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Σημειώνεται, ότι τη νύχτα η Πυροσβεστική μετέφερε ενισχύσεις στις πυρκαγιές της Εύβοιας από τις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου.

ΠΗΓΗ: iefimerida, newsit

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: intime

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: star ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Περισσότερα Άρθρα

Προσάραξε φορτηγίδα στο Λιμάνι Ναυπλίου

Tο μεσημέρι της Τρίτης 10 Μαρτίου σημειώθηκε προσάραξη πλωτής φορτηγίδας στο λιμάνι του Ναυπλίου Έκτακτο: Προσάραξε φορτηγίδα στο λιμάνι του Ναυπλίου (βίντεο) Η φορτηγίδα προσάραξε στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου Ναυπλίου στη θέση Μπανιέρες κατά την διάρκεια εκτέλεσης εργασιών υποστήριξης των κρηπιδωμάτων με εναπόθεση βράχων. Τα αίτια της προσάραξης πιθανόν να οφείλονται σε κακό υπολογισμό […]

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας Στις 23 Μαρτίου 1950 τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη για τη δημιουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO), ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ σε θέματα κλίματος και καιρικών προβλέψεων. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, η 23η Μαρτίου ορίσθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας. Στόχος του εορτασμού είναι να καταδείξει τη σημασία που θα διαδραματίζουν […]