31 °C Argos, GR
Αύγουστος 19, 2019

1η Συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου

Κατά την έναρξη των εργασιών της Πρώτης Συνάντησης των Προέδρων των Κοινοβουλίων Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε, σήμερα Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Είμαι ευτυχής διότι το ελληνικό κοινοβούλιο μόλις πριν από λίγες μέρες ολοκλήρωσε, κατά πλειοψηφία, όλες τις διαδικασίες που απαιτούνταν ώστε η συμφωνία των Πρεσπών να θέσει τέρμα σε μία πολυετή εκκρεμότητα που αφαιρούσε “κεφάλαιο” διεθνές και περιφερειακό, τόσο για τη χώρα μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων» επεσήμανε ο κ. Βούτσης στην εισαγωγική του ομιλία, υπογραμμίζοντας ότι με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών «δόθηκε παράδειγμα, σε μία διεθνή κλίμακα για την τόλμη και την συνεπή υπεράσπιση εθνικών δικαίων σε αντίθεση με την πολιτική και την κουλτούρα της ακινησίας, της εσωστρέφειας και της κινδυνολογίας στις διεθνείς σχέσεις».

Περαιτέρω, αναφερόμενος στη στενή σχέση συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, τόνισε ότι «η Ελλάδα, με συνέπεια και ρεαλισμό, επενδύει πολιτικά στην ανάδυση νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσω διαλόγου και συνεργειών» και χαιρέτισε την επέκτασή της στο κοινοβουλευτικό πεδίο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Νικόλαος Βούτσης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αιγύπτου δρ Ali Abdel Aa, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, κ. Κώστας Αθανασίου και αντιπροσωπεία της ελληνικής Βουλής.

Τις εργασίες της τριμερούς απασχόλησε η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, με έμφαση στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και του πολιτισμού.

Ο κ. Βούτσης, κεντρικός ομιλητής στην ενότητα του τουρισμού, τόνισε τη σημασία της δημιουργίας κοινών τουριστικών πακέτων των τριών χωρών και πρότεινε την ενθάρρυνση της αμοιβαίας τουριστικής προβολής μέσω της δημιουργίας παρατηρητηρίου τουρισμού. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για το ενεργειακό, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων υπογράμμισε την ανάγκη για ενίσχυση της συνεργασίας τόσο στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όσο και των υδρογονανθράκων και τόνισε την φιλοδοξία της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος.

Η συζήτηση για τον πολιτισμό επικεντρώθηκε στη συνεργασία για την προστασία από την παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών ενώ οι εργασίες της Πρώτης σε Κοινοβουλευτικό επίπεδο Τριμερούς Συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου ολοκληρώθηκαν με την υιοθέτηση κοινής δήλωσης.

 

1η Τριμερής Συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου, Αιγύπτου, Ελλάδας

Λευκωσία, 11 Φεβρουαρίου 2019

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, έχοντας πραγματοποιήσει την 1η Τριμερή Συνάντησή τους, στις 11 Φεβρουαρίου 2019, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στη Λευκωσία, υπογραμμίζουν τη σημασία της κοινοβουλευτικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας, η οποία συμπληρώνει τη στενή διακυβερνητική συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών και εδράζεται σε κοινές αξίες και αρχές. Η συνεργασία αυτή είναι επωφελής για τις τρεις χώρες και τους αντίστοιχους λαούς τους και για τους στόχους της ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή.

Στη βάση των εποικοδομητικών συζητήσεών τους όσον αφορά σε προοπτικές για περαιτέρω προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας, ειδικότερα σε τρεις επιλεγμένους τομείς, την ενέργεια, τον τουρισμό και την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, οι Πρόεδροι των τριών Κοινοβουλίων αποφάσισαν να συζητήσουν περαιτέρω για αυτά, ενδεχομένως και για άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με στόχο την παραγωγή απτών αποτελεσμάτων, μέσω κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων.
Σε αυτό το πνεύμα, συμφώνησαν για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των τριών Κοινοβουλίων, μέσω τακτικών ανταλλαγών και στο πλαίσιο διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών. Αναδείχθηκε επίσης η χρησιμότητα της περαιτέρω επέκτασης της συνεργασίας στο επίπεδο αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, για την προώθηση της ανταλλαγής γνώσεων, βέλτιστων πρακτικών και νομοθετικής εμπειρίας.

Οι Πρόεδροι συμφώνησαν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και να εξετάσουν την πιθανότητα συνεργασίας με άλλα Κοινοβούλια χωρών της περιοχής που ασπάζονται τις ίδιες αρχές.

Οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας τόνισαν τη σημασία της μετατροπής της ενέργειας σε καταλύτη για την ειρήνη και την ευημερία και της προώθησης της ενεργειακής ασφάλειας, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και το σεβασμό των κυριαρχικών ενεργειακών δικαιωμάτων των Κρατών. Οι τρεις Πρόεδροι επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα σε κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις, οι οποίες στοχεύουν στην περαιτέρω προώθηση της ενεργειακής εξοικονόμησης, της ενεργειακής απόδοσης της προστασίας του περιβάλλοντος και στην καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίστηκαν τα οφέλη της μεγιστοποίησης της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Συμφώνησαν επίσης να ενθαρρύνουν περαιτέρω συνέργειες στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας σε σχέση με την ενέργεια μεταξύ αρμόδιων θεσμών και ενδιαφερομένων μερών από τις τρεις χώρες.

Οι Πρόεδροι των τριών Κοινοβουλίων συζήτησαν επίσης τρόπους για περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, ειδικότερα μέσω κοινών τουριστικών πακέτων που θα στοχεύουν σε νέες αγορές, καθώς και μέσω της διαφοροποίησης και αναβάθμισης κοινών θεματικών ταξιδιών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη να εμπλακεί περαιτέρω η διασπορά των τριών χωρών, της οποίας η συμβολή μπορεί να είναι πολύ ουσιαστική και σε αυτό τον τομέα. Επίσης, οι τρεις Πρόεδροι αποφάσισαν να προωθήσουν τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανταλλαγών για τουριστικά επαγγέλματα μεταξύ των τριών χωρών.

Στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, οι Πρόεδροι των τριών Κοινοβουλίων συζήτησαν πιθανούς τρόπους για περαιτέρω καλλιέργεια της αλληλοκατανόησης και στενότερων σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων. Δόθηκε δε ιδιαίτερη σημασία στη διευκόλυνση και προώθηση της διδασκαλίας της Αραβικής και της Ελληνικής γλώσσας, ως βασικό εργαλείο στο πλαίσιο αυτό.

Οι Πρόεδροι ανέδειξαν επίσης την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των τριών χωρών. Τόνισαν συναφώς την ανάγκη να κτίσουν πάνω στη συνεργασία που έχει εγκαινιαστεί στο διμερές και τριμερές επίπεδο και η οποία στοχεύει στην καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας αρχαιοτήτων και άλλων θησαυρών πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι Πρόεδροι των τριών Κοινοβουλίων επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να προωθήσουν την τακτική ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών, ως βασικό εργαλείο στις κοινές και παράλληλες προσπάθειες της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ελλάδας σε αυτό τον τομέα.

Συμφωνήθηκε όπως η 2η Τριμερής Συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου, Αιγύπτου, Ελλάδας πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 2020 και η 3η στο Κάιρο.

Περισσότερα Άρθρα

Πέθανε ο ήρωας ψαράς που έσωσε δεκάδες ζωές στο Μάτι

Στο πένθος έχει βυθιστεί η Αχαΐα από την απώλεια του ψαρά Κώστα Αρβανίτη ο οποίος με το καΐκι του κατάφερε να σώσει δεκάδες πυρόπληκτους στο Μάτι όταν η φονική λαίλαπα της 23ης Ιουλίου κατέστρεφε την περιοχή. Όπως μεταδίδει το tempo24news.gr, την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, ο Κώστας Αρβανίτης βγήκε με το καΐκι του […]

Τύπος: Καμπόσος, Κωστούρος από την πρώτη Κυριακή

Πάνω από 100 δήμοι σε όλη την Ελλάδα εξέλεξαν χθες, από την πρώτη Κυριακή των εκλογών δήμαρχο. Στις περισσότερες περιπτώσεις στην επαρχία πρόκειται για μικρούς δήμους της χώρας, ιδίως στα νησιά, όμως μεταξύ αυτών είναι και τέσσερις από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας. Ο Δημήτρης Παπαστεργίου επανεξελέγη δήμαρχος στα Τρίκαλα με ποσοστό 57,04%. Ο Αχιλλέας Μπέος στον Βόλο επανεξελέγη […]