4/20/2016 09:31:00 π.μ.
0
Πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Γεράσιμου Αρσένη και θεώρησα υποχρέωσή μου να θυμίσω ότι στις 9-05-2008, σε μια λιτή και όμορφη τελετή στο αμφιθέατρο του Πν. Κέντρου,   ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης της Τρίπολης και το είχε χαρεί ιδιαίτερα. Είχα την τιμή να είμαι τότε Πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου και η σχετική ομιλία μου είχε ως εξής:

<<Ομιλία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης Νίκου Δελφάκη στην εκδήλωση ανακήρυξης επίτιμων δημοτών των κ.κ. Γεράσιμου Αρσένη και ………... Τρίπολη 9 Μαΐου 2008.
*******

Αγαπητοί μας προσκεκλημένοι. Κυρίες και κύριοι, συμπολίτισσες και συμπολίτες. Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου μας με την υπ΄ αριθμ.  121/2008 ομόφωνη απόφασή του αποφάσισε να τιμήσει με την κορυφαία διάκριση, ανακηρύσσοντας αυτούς  επίτιμους δημότες της πόλης μας, τον πρώην Υπουργό Παιδείας και θρησκευμάτων κον Γεράσιμο Αρσένη και τον …………………., για εξαιρετικές υπηρεσίες που έχουν προσφέρει στην πόλη μας και στην ευρύτερη περιοχή. 
Υπάρχει μια εσφαλμένη, κατά τη γνώμη μας, αντίληψη στην ιστορία ότι κάτω, δήθεν, από μια νομοτέλεια  όλα τα πράγματα κινούνται, τάχα, ευθύγραμμα  και μάλιστα προς την κατεύθυνση της προόδου και ότι, είτε λίγο νωρίτερα είτε λίγο αργότερα, θα πραγματοποιηθούν τα αιτήματα της κοινωνίας ή οι αλλαγές που χρειάζονται και τέλος ότι τα άτομα που εν τέλει αποφασίζουν και δρουν   σε κάθε στιγμή, απλώς και μόνο καλούνται να εκτελέσουν την ιστορική αποστολή - νομοτέλεια. Επαναλαμβάνω ότι η αντίληψη αυτή που υποβαθμίζει και μειώνει το ρόλο της προσωπικότητας στην ιστορία δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Θεωρούμε ότι οι καλές υπηρεσίες που προσφέρει σε ορισμένο τόπο και χρόνο κάθε πρόσωπο δεν είναι καθόλου αυτονόητες, όπως άλλωστε συμπεραίνεται από πλήθος παραδειγμάτων που αποδεικνύουν το αντίθετο.
Για το λόγο αυτό, πρέπει πράγματι να αποδίδεται η αρμόζουσα τιμή σε πρόσωπα που έχουν προσφέρει εξαιρετικές και σημαντικές υπηρεσίες. Τούτο δεν απορρέει από μια υποχρέωση και μόνο, αλλά αποτελεί και κίνητρο, θέλουμε να πιστεύουμε, ώστε και τα τιμώμενα πρόσωπα να εξακολουθούν να προσφέρουν τις ίδιες αυτές σημαντικές υπηρεσίες, αλλά και άλλοι που κατέχουν ανάλογες θέσεις στη δημόσια ζωή και στην οικονομία, να επιδιώκουν, με το έργο τους, την ίδια αναγνώριση.
Δύο τέτοια πρόσωπα είναι για την περιοχή μας οι τιμώμενοι στη σημερινή μας εκδήλωση.
Ειδικότερα:
Ο κύριος Γεράσιμος Αρσένης είναι ο υπουργός, που ως υπουργός Παιδείας, υπέγραψε το διάταγμα ίδρυσης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα την Τρίπολη. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, μετά από 100 και πλέον χρόνια λειτουργίας, η Παιδαγωγική Ακαδημία Τριπόλεως απομακρύνθηκε από την πόλη μας. Από τότε αναπτύχθηκε και προβλήθηκε έντονα το αίτημα για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα την Τρίπολη. ΄Ολοι οι φορείς της πόλης, του νομού, αλλά και των γειτονικών νομών κατέβαλαν πάμπολλες προσπάθειες. Πνευματικοί άνθρωποι, πανεπιστημιακοί, ακαδημαϊκοί, οργάνωσαν συνέδρια και εκδηλώσεις για τη στοιχειοθέτηση του δίκαιου του αιτήματος και την προβολή του. Στην ίδια αυτή προσπάθεια επιδόθηκαν οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής, οι τοπικές οργανώσεις των κομμάτων και βεβαίως οι τέσσερις τότε βουλευτές του νομού μας. Μέσα στις συνθήκες αυτές δόθηκαν πολλές φορές δημόσιες υποσχέσεις προς την πόλη μας για την ικανοποίηση του αιτήματος, ακόμα και σε προεκλογικές συγκεντρώσεις στην κεντρική πλατεία, μπορούμε να θυμηθούμε χαρακτηριστικά  τον κ. Κων/νο Μητσοτάκη και τον Ιωάννη Αλευρά, όμως τα χρόνια περνούσαν και η πολυαναμενόμενη απόφαση δεν έλεγε να ληφθεί.
Λοιπόν, το έτος 2000, πλέον, ο κύριος Γεράσιμος Αρσένης ήταν αυτός που υπέγραψε το διάταγμα ίδρυσης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και εκπληρώθηκε έτσι το πολύχρονο και δίκαιο αίτημα της περιοχής. Αν και αυτονόητο θέλουμε να επαναλάβουμε ότι η τιμή αυτή προς τον κ. Γεράσιμο Αρσένη δεν μειώνει τη συμβολή και όλων των άλλων φορέων και προσώπων που ήδη ανέφερα και βεβαίως των βουλευτών του νομού μας την περίοδο εκείνη>>.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.